用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有 ...
樓主: annielui
go

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過   [複製鏈接]

回覆 Chowying 的帖子

我就係擔心呢樣.....唉!所以想問吓D過來人意見.....唉!

回覆 Band5 的帖子

媽咪居功不少,照顧小朋友已經唔簡單,應付埋学業更大壓力.你D小朋友都好叻!!!!多謝你提供你既經驗,又多支强心針!!!

我小朋友從未補習, 錢都用於興趣班, 平時養成讀書好習慣, 升中band 1A校,

annielui    發表於 17-6-15 15:02

annielui 發表於 17-6-14 15:55
如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既! ...
我2個冇操,秘訣係上課專心,保持開心愉快心情,不為成績責備仔女,他們自然輕鬆冇壓力面對考試,獲取佳績。同仔女一同定立目標中學,佢哋自然朝目標進發,自發温習,順利入B1中學

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既! ...

我仔呈1保持水準,呈2諗住操下希望再考好d, 點知仲跌左,呈3唔鬼理佢,不跌反升,可能操得多壓力大考出黎仲差。

既然女女一直k e e p到20名內,保持便可以了。不用改變,你一改變,佢f e el到,壓力來到,有機會影響成績添

我個仔小一至小六都無補習,只係呈分試時停咗興趣班,三次呈分都keep住band 1, 宜家讀緊band 1中學,感恩。

回覆樓主

有時就係咁,有啲小朋友父母唔駛點幫佢成績已好好,但有啲就科科補科科幫都好一般,我女就係後者!佢呈一英文我八十幾仲覺得好滿意,話身邊啲同學同佢差不多,無乜人高佢好多!!其實一定唔會

回覆 YDLFATHER 的帖子

Thanks ,多謝妳留言!!!其實有閲讀習慣真係好好,我女都有,但大部分是中文的.你小朋友現中幾?小学升中学是否会難好多?thanks,

回覆 chocolatebean 的帖子

多謝妳意見呀~等我都同女傾吓,再向目標進發!!!!你地D小朋友都好乖好識唸呀!

gracelam 發表於 17-6-14 16:23
我女從無補習,平時我冇操佢,只係睇下課外書,我唔係虎媽,小四至小六考試包括呈分試自己温習,我只係從 ...

其實每間學校點知band one 有幾多呢?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

josejandy 發表於 17-6-15 08:37
從往績統計、推算~

josejandy 發表於 17-6-15 08:37

有D小學好公開咁post幾多人入咩中學,咁咪計到大約幾多人入到band 1中學,然後自己打個8折,咁就最穩陣,一定唔係邊緣人。

有D小學收收埋埋/隱隱晦晦唔公佈派位成績,就有D難度,咁咪要問D師兄師姐家長攞料或旁敲側擊咁問老師。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

annielui 發表於 17-6-14 17:46
回覆 2jkidsfather 的帖子

謝謝妳意見, 但應如何加操好? 現時平日放學她跟她自定的timetable,佢有看書時間 ...
視乎你升中學的要求。
如果你想到時選擇中學不用太煩惱,而家要睇緊一啲。
不妨買多啲中英數常練習(最好嗰啲練習嘅形式接近你學校嘅考試卷)畀佢做,從而睇到佢小心謹慎嘅程度,或者有乜嘢唔清晰。

因為到真係呈分試,名次可以大兜亂!

回覆 mansum92 的帖子

多謝妳宝貴意見!我同女都係輕鬆慣,,,恐怕都未必操得,希望到時可以保持心常心吧!thanks

回覆 蘑菇 的帖子

你地D小朋友都好叻呀~多謝妳意見!!!希望我地都可以從客面對呈分試....thanks

回覆 happy105 的帖子

多謝妳意見~真係個個小朋友唔同!..不過妳要对佢有信心,如果卷深..8x 分最高真係一D都唔出奇呢!

其實我要求唔太高.自己知自己事,我地唔係進取慣的人,就算貢好彩入到D龍頭小學都未必有幸福..太勁太谷我同女也吃不消...多謝妳寳貴意見,我唸趁暑假可以買多少exercise比佢做吓..keep住唔好懶散!

回覆 josejandy 的帖子

我係參考学校校刊的派位資訊,同埋老師講過约幾多名内可以守住band 1...不過都係估算...所以try my best 儘量做好自己嗰部分..温好自己既書

annielui 發表於 17-6-15 09:15

其實我要求太高.自己知自己事,我地唔係進取慣的人,就算貢好彩入到D龍頭小學都未 ...
最緊要小心駛得萬年船。兩年後升中人口比今年多了~6000人。

‹ 上一主題|下一主題