用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 昇小後如何增加閱讀時間
樓主: retriever
go

昇小後如何增加閱讀時間   [複製鏈接]

我小朋友只是小一,尚在適應小學學習階段,我暫時仍重視閱讀和親子交流多於功課和溫習,所以小朋友每天仍有時間看自己喜歡的讀物,我要做的只是將合適的讀物放在小朋友的當眼處,吸引他自由取閱。

不過如日後小朋友在應付學業時感到吃力,可能又要重新訂立優次了。
自強不息 厚德載物

tutik 發表於 16-10-25 19:51
同呀仔一樣,偷運書本入洗手間大便,唔追殺佢可以成半至一粒鐘先出嚟,中間時間靜雞雞出來換書。上年轉堂睇 ...

我仔都係, 去廁所睇書, 成日收埋d書係污衣籃後面...
話去沖涼, 但好耐都無水聲..唔知佢係咪暈左, 打開門偷望下, 原來呆企左係洗手盆前睇書...衫都未除...

meowloo 發表於 16-10-26 09:42
我小朋友只是小一,尚在適應小學學習階段,我暫時仍重視閱讀和親子交流多於功課和溫習,所以小朋友每天仍有 ...

是否做功課快手,時間有剩? btw,  你小朋友男仔定女仔?

回覆:昇小後如何增加閱讀時間

孩子好鍾意睇書, 會自己攞黎睇。
我都有伴讀, 仲好享受呢段親子時間

mypineapple 發表於 16-10-26 10:42
孩子好鍾意睇書, 會自己攞黎睇。
我都有伴讀, 仲好享受呢段親子時間

...

佢會自己攞來睇,但無物時間。

即係無合適時間,譬如: 吃飯,做功課,睡覺,坐校車,似乎唔係好合適。而家主要係周未去書店或圖書館。

retriever 發表於 16-10-26 10:36
是否做功課快手,時間有剩? btw,  你小朋友男仔定女仔?
男仔,做功課不算快的,只是個人取捨下希望以閱讀為先;其實時間一定是不夠用的,但我不會對其功課有很高要求,只要明白內容我便會收貨;學校評估方面,除非學校反映要再加努力啦,否則學業上仍會由他自負盈虧。
自強不息 厚德載物

我地手冊有時都會寫預習邊一課(一般係數學)

但我一直都冇要求仔溫習.每日做完功課就自由時間.
小一至小三, 佢每日都有時間閱讀的(我地算少功課), 但小四就少了,並不是功課多冇時間, 而是佢每日返到屋企好似都好攰, 好似昨晚, 佢在校已做完功課, 返到屋企,睇卡通,玩lego, 灘沙發睇電視, 佢話在校用腦太多, 在家要放鬆

the acid test of 小朋友是否真喜歡閱讀:考試溫習小休時會否看書

原來宜家可以帶老夫子回校睇(當年我的年代是禁書),佢話可以lunch睇。

MrBeast 發表於 16-10-26 18:45
the acid test of 小朋友是否真喜歡閱讀:考試溫習小休時會否看書
考試溫習時段如果唔睇住佢, 佢會唔溫書走去睇閑書

學校有導修課,番到屋企最多做多半小時,其餘時間就可以做自己喜歡的事,睡前亦有伴讀時間。放假小朋友早起,都會自己閱讀,俾我地瞓多陣
個人感覺,學校真心鼓勵閱讀,由校長定功課政策,到老師配合,真是好重要。

我仔學校直頭供應老父子任睇

little_yolky 發表於 16-10-27 09:39
考試溫習時段如果唔睇住佢, 佢會唔溫書走去睇閑書
我女直頭收埋係枱底偷偷地睇,你以為佢溫緊書,查實佢係睇緊書

每日做功課已經係一種溫習,如果仲要另外溫書,問下老師d功課係咪即係白做?其實可以唔做?

鍾意就自然搵到時間睇,d人夠成日話好忙但都打到機架喎,真係鍾意你驚佢沉迷好過啦,我反而擔心呢方面,所以禁止行路睇書、食飯睇書、大便睇書、搭車睇書,健康 (視力、腸胃) 更重要
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

即係做左功課而考試不用溫書,應該無幾多個人叻到咁

只要不是太特别(我在中央圖館見一男孩寫一版字足足磨了两小時),只要不(少)看電視、不玩游戲機、不過份温習....我睇不到冇閱讀時間。

阿仔初小一星期有10小時左右嘅課外活動與練習,在一家據稱好多功課的學校讀書,9:30分左右睡覺。看書量仲多過唔得掂。

與其温書、不如看書。

judy 發表於 16-11-1 09:28
只要不是太特别(我在中央圖館見一男孩寫一版字足足磨了两小時),只要不(少)看電視、不玩游戲機、不過份温習. ...

其實細路上課前有半小時睇書,亦有reading課,不過老板覺得比幼稚園時期少得多。
上左小學早起早睡,放學後做完功課食埋飯沖埋涼,閒時間唔多,如果做野拖拉下,手多多八卦下就無時間剩。

學校幾乎每天都寫手冊温書,量唔多,可能希望養成習慣,諗著學校任務要做足。

點知呢度家長,原來唔少陽奉陰違。

學校幾乎每天都寫手冊温書,量唔多,可能希望養成習慣,諗著學校任務要做足。

阿仔間學校少見提温書。其實,又有咩可温呢?最多咪中文默書。

‹ 上一主題|下一主題