用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線? ...
樓主: 蝦米豬
go

資質中庸,跟家姐上一線名津還是去二線? [複製鏈接]

wingszew 發表於 16-9-4 16:17
全級第一是中庸?!?!
我堅唔明?

我係話,睇表面很難定,邊個叻唔叻,很難從外表分辨出來,如果中英數常老師在課堂都唔覺佢醒,我諗老師都唔會覺佢特別叻,所以無諗到佢中英數常都最高。不過努力都好重要,我小朋友問曾過我一個問題,XX同學很聰明很叻,為甚麼成績反不如自己呢?懂得多,學得廣,聰明。但未必針對課本知識,係佢未發揮到佢嘅實力。我答佢。

回覆 wonglily 的帖子

的確很多叻人考試成績並不一定最高,就好似聽過不少資優生校內成績反而平平咁

回覆 fixedstar99 的帖子

資質平平的小朋友,亦都可以是可造之材,在學習上,很多小朋友都有一定盲點,你覺得簡單嘅事,响佢嘅世界可能複雜,混亂,當佢明白到,就能一理通,百理明,我見很多家長小朋學習能力稍為遲緩,就認為佢能力平平,放棄於支持佢嘅動力,想當年我小朋友K3時,連寫自己嘅名,老師都打交乂佢,我同老師講佢有可先天係用左手嘅,用右手可能可對筆順左右有點混亂,响佢嘅世界覺得我很努力寫對那個字的字形,為甚麼會錯呢?如果父母都唔接受,無疑太打激佢嘅自信。我唔係話佢唔按筆順寫信係對,但當時佢係面對緊這種困難,當佢能迎難而上,努力,你應支持佢,諒解佢。

我亦見很多聰明,資優嘅學生被家長浪費掉,有時都要問問家長你為你嘅小朋友做了甚麼?你要我成績各方面優異,你又有幾多支持呢?我說的支持並不一定是金錢。

retriever 發表於 16-9-1 08:01
咁唔客氣?

唔客氣得過佢媽咪?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題