用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好想發洩一下
樓主: sandychan0707
go

好想發洩一下 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+jcaling+於+16-6-22+21:50+編

原帖由 jcaling 於 16-06-22 發表

小朋友去邊間學校讀其實都係緣分來的,不要太傷心。音樂椅去 ...
Thanks!好彩呢度有人聽自己呻下,舒服啲!

引用:我都只叩左三間,因為阿女其實咩都ok,+不過

原帖由 lolo1112 於 16-06-22 發表
我都只叩左三間,因為阿女其實咩都ok, 不過無膽,超級「蛇呱」,所以預左佢interview十問九唔答,但竟然in ...
我女舊年叩門都係 on waiting list,捱左漫長的一個月,收電話 confirm 果刻,即時喊左出黎!希望你都快d收到好消息!

sandychan0707 發表於 16-6-22 22:18
Thanks!好彩呢度有人聽自己呻下,舒服啲!
四海之內皆兄弟姊妹

引用:Quote:sandychan0707+發表於+16-6-22+22:18

原帖由 jcaling 於 16-06-22 發表
四海之內皆兄弟姊妹

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-06-22+發表我

原帖由 Angel_BB 於 16-06-22 發表
我女舊年叩門都係 on waiting list,捱左漫長的一個月,收電話 confirm 果刻,即時喊左出黎!希望你都快d收 ...
Many thx, 都希望有人高抬貴手可以放D位出呢

回覆:好想發洩一下

我都同你一樣,收到呀囡入到2nd in call覺得充滿希望,之後知道已經call offer冇自己份,即時喊左出來!一星期是天,過另一星期是地😢😭自行、大抽獎都失敗,叩門希望靠呀囡實力,点知臨場表現麻麻😧吾通個天吾鍾意我😨😨雖然廣告話希望在明天…………但負能量成日來找我玩呢!!還要失眠多少天呢!!!😣😣

路過。我們大抽獎也抽中傳説中的寶校,幸好之前有私校back up,所以只叩一些真心喜歡的學校。

同小朋友講多些鼓勵性的説話,就算做得不好,也大讚他/她勇敢,又可以俾番D參考答案,説如果老師咁問,咁咁咁答就更好。每個人喜歡讚賞的,經過讚賞的下一次定能有更佳表現。祝各位成功!

Although I have a very good private school backup, I still went to knock door on 2 schools... The process of waiting is really very stressful.. Finally, I didn't get call from any of the schools... Really disappointed but I believe God has already planned the right and suitable school for my daughter!

引用:我都同你一樣,收到呀囡入到2nd+in+call覺

原帖由 op90op 於 16-06-22 發表
我都同你一樣,收到呀囡入到2nd in call覺得充滿希望,之後知道已經call offer冇自己份,即時喊左出來!一 ...
心情好似坐過山車咁,大起大落!

樓主,其實你囡係叻女的,可能仲細,一年後佢會明白多好多,我信佢會插到班

其實上到小學,你會發現更多挑戰放在你面前

引用:樓主,其實你囡係叻女的,可能仲細,一年後

原帖由 Tintin926 於 16-06-23 發表
樓主,其實你囡係叻女的,可能仲細,一年後佢會明白多好多,我信佢會插到班

其實上到小學,你會發現更多挑 ...
多謝!我會振作,重新上路!

引用:Quote:原帖由+Tintin926+於+16-06-23+發表

原帖由 sandychan0707 於 16-06-23 發表
多謝!我會振作,重新上路!
我女懵下懵下,仲好BB,連幼稚園老師都有少少擔心她……佢除左一張完成學習自由式的泳班cert就咩cert都冇……識野亦不多………我都唔識教,只教佢唔識答都要保持大方笑容,誠懇回應: “老師唔好意思,我唔識答你呢個問題,但我好肯學,如果你願意教我,我下次一定識……”呢個回應,佢每次都用得上,證明佢真係好多野都唔識……

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-23+

原帖由 jesswu 於 16-06-23 發表
我女懵下懵下,仲好BB,連幼稚園老師都有少少擔心她……佢除左一張完成學習自由式的泳班cert就咩cert都冇… ...
咁已經好叻女!

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-23+

原帖由 jesswu 於 16-06-23 發表
我女懵下懵下,仲好BB,連幼稚園老師都有少少擔心她……佢除左一張完成學習自由式的泳班cert就咩cert都冇… ...
起碼有回應!我個女真係唔答就唔答!唉!

引用:叩門好辛苦吖!寄咗好多間,唔係間間有得見

原帖由 sandychan0707 於 16-06-22 發表
叩門好辛苦吖!寄咗好多間,唔係間間有得見,有得見又撞期!
1st in之後好似等開六合彩咁,等信、等電話!
...
當年同呀仔叩門面試,仍在白果中,佢竟然因為唔想讀男校,唔係唔答,係蚊滋咁細聲,到我答時,佢仲勁,竟手舞足蹈,樣子古靈精怪,使我無地自容,立即想掘地窿捐,回家後,我立即家法侍候,幾日後,意想不到的事發生了!錄取了!

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-06-22+

原帖由 karen55407 於 16-06-23 發表
當年同呀仔叩門面試,仍在白果中,佢竟然因為唔想讀男校,唔係唔答,係蚊滋咁細聲,到我答時,佢仲勁,竟手 ...
可能你阿仔真係好叻!所以校長認為佢只係臨場表現不好!呢位校長好有眼光吖!

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-06-23+發表

原帖由 sandychan0707 於 16-06-23 發表
可能你阿仔真係好叻!所以校長認為佢只係臨場表現不好!呢位校長好有眼光吖!

...
我當時即場和顏悅色地暫停作答,告訴呀仔他這樣是無禮貌的表現,他也即時停止。當我接到取錄的電話時,我感動萬分!

我都係 有幸2nd in 我同佢都準備好晒 但阿女最後做得好差 我都嬲爆同唔開心咗好耐 覺得好遺憾

引用:Quote:原帖由+jcaling+於+16-06-22+發表四

原帖由 sandychan0707 於 16-06-22 發表
加油呀!有時我覺得真是講緣份的。面試表現不好時,只有安慰自己這間學校興自己的小朋友不夾罷了。遊戲仍然未完結8、9月仍然有機的。你小朋友已經很叻叻呀!我的什麼獎也沒有!

係呢十幾日我都反覆諗,成件事最冇資格喊最冇資格嬲最冇資格叫辛苦果個係我自己,比我迫去面試果個人都未喊,佢從來都冇講過辛苦,亦黑過我面,我仲想點,十幾日內面試無數次,我想話比大家聽我地小朋友討好既唔係咩咩學校既校長,佢地想討好既只係佢地Daddy, Mummy!
希望大家可以收拾心情同小朋友一起笑住面對,等待真係令人好痛苦,但時間會過去架嘛

6um6le6e6e  講得太岩喇!  發表於 16-6-23 12:36
Hillkymama  講得好好!  發表於 16-6-23 11:54
mayyylai    發表於 16-6-23 10:47
‹ 上一主題|下一主題