用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀?
樓主: 管家媽媽
go

優才,李國寶,顏寶鈴,你地會點揀?   [複製鏈接]

現在楼主你點拺?你個仔點拺?

樓主仔仔早前有冇去過直資中學面試?有冇遇過非華裔學?

回覆:管家媽媽 的帖子

囝囝冇去過優才,只睇過顏寶玲同李國寶!

引用:只係在學校門口望過……因放學時間我又要去

原帖由 管家媽媽 於 16-05-19 發表
只係在學校門口望過……因放學時間我又要去接仔!
只睇過顏寶鈴同李國寶, 優才未睇過!

同是band 1學校都有分高低,如果我自己是band 1生,我何不正正經經選間band 1中學而去揀npl? 所以npl多band2學生不無道理。

如果楼主囝囝比較活潑優才好些,但優才有小學。申請中學位吾多,叩門真有難道!

回覆:aa123123 的帖子

aa123123
其實唔想小朋友讀得太辛苦!
因小學已經讀傳統學校,好多功課日日做……做到有D怕,所以想揀band1尾band2頭中學,每日功課有3至4樣!

希望楼主囝囝派到理想中學!!去年派位當天友人去NPL叩門未到九點已有幾十人排隊!李國寶有兩次申請有好多後補生!叩門之前問清楚在冇叩門位!免白費時間。

回覆:aa123123 的帖子

如果你子女數學強,去优才會好D。但优才中文,通識或一些文科,就可能差過npl.所以要你看子女走的方向

中學吾同小學,中學功課吾多!!好多時Band 1傳统中學功課1週後才交。可能科目比小學多!

醒目開學勳章

管家媽媽 發表於 16-5-21 00:12
aa123123
其實唔想小朋友讀得太辛苦!
因小學已經讀傳統學校,好多功課日日做……做到有D怕,所以想揀band ...
b1c b2a的中學比較多功課, 反而傳統B1中學功課唔多

回覆:peggy 的帖子

Peggy
請問点解嘅?
有邊幾間?
Tks

醒目開學勳章

管家媽媽 發表於 16-5-21 01:21
Peggy
請問点解嘅?
有邊幾間?
B1CB2A想升banding,所以比較谷,有朋友的仔女讀福建及顏寶玲,佢地話多功課,每晚都做到11、12點,再加埋温習要1點先上床休息。而讀傳統b1中學,通常功課不多,主要靠自住學習,如九華、協恩、DGS、DBS....

aa123123  👍  發表於 16-5-21 10:42

回覆:peggy 的帖子

Peggy
吓……咁多功課,真係唔想再睇住阿囝再過以前嘅狂做功課嘅日子,咁我放棄顏寶鈴!
九華係邊區?

係到好多謝大家既解答!!😊
令到我清楚很多學校的資料, 非常感激大家!!

真係地區性問題,我的地區所有的傳統b1名校就勁多功課,未試過2-3樣!

peggy 發表於 16-5-21 10:20
B1CB2A想升banding,所以比較谷,有朋友的仔女讀福建及顏寶玲,佢地話多功課,每晚都做到11、12點,再加埋温習 ...
其實只要係PLK旗下既中學, B1A同B1C到係唔會輕鬆
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:111276 的帖子

我都知名校一定多功課,所以咪想揀一D舒服少少!
因我囝以前小學都係名校…日日十幾樣功課,見佢做都12-1点太辛苦…好心痛!

我好同意你,但係,現正的中學真係難搵的

一星期就在另帖回覆過的:

Band 2 都要睇下 Band 2幾,,, 如果你是 Band 2頭的校長,你會唔會谷間學校上 Band 1 呢?!

就算唔谷自已間學校上 Band 1,都要 keep 住間學校唔好趺落 Band 2 中卦!
如此類推 Band 2 中 的學校又想keep 住,或者想更上一層樓上 Band 2 頭,

所以真實的一面是:只有 Band 1 頭,中;和 Band 2 尾, Band 3 的學校才可能壓力小.
(不過 Band 1 頭,中 多數要靠校外補習)
‹ 上一主題|下一主題