用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC優勢在了那?
樓主: happyday2015
go

SC優勢在了那? [複製鏈接]

引用:阿女係SC,+只讀过phonics同PTH拼音,無補其

原帖由 Yanamami 於 16-04-24 發表
阿女係SC, 只讀过phonics同PTH拼音,無補其他野,都考到私校~同意楼上講,—间学校禁多学生升小,总有人得 ...
SC不是有phonics教吗?是不是還有CD及可否用這CD重温?它教得好和夠吗?
另外出面phonics会否跟学校的不同,会否令小孩觉得有点混亂?可否分亨一下你的經验。

Yanamami  上Jolly phonics, 有少少grammar成伤,比SC教多dd.  發表於 16-4-25 07:44

引用:阿女係SC,+只讀过phonics同PTH拼音,無補其

原帖由 Yanamami 於 16-04-24 發表
阿女係SC, 只讀过phonics同PTH拼音,無補其他野,都考到私校~同意楼上講,—间学校禁多学生升小,总有人得 ...
另外SC跟一般幼稚園比較,如崇真,蘇淅,迦南,德信等等這類级別,在中英數学術上其實分别是不是大吗?

Yanamami  未讀过其他不敢評,但对SC滿意~  發表於 16-4-25 07:43

引用:Quote:原帖由+happyday2015+於+16-04-24+發

原帖由 dbchu 於 16-04-24 發表
佢話英文好唔得,完左k3只係講到有限嘅港式英文,同埋家長會互相"分享"出面學左D乜,自己小朋友唔補會有點 ...
請問邊間幼稚園才不會 "side左3年"?

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+16-04-24+發表佢話

原帖由 maymay27 於 16-04-25 發表
請問邊間幼稚園才不會 "side左3年"?
咁每個人side嘅定義好唔同嘅,所以要清楚自己想要乜,果間學校係咪配合你所需要,唔好人雲亦雲

回覆 dbchu 的帖子

同意。其實我身邊不少朋友嘅仔女都係讀SC,佢哋都滿意,只係其中有啲升讀BAND 1津小後,覺得小朋友真係要適應一下做功課的節奏,我冇詳細考究這是一般幼升小嘅情況,定係SC小朋友輕鬆慣,上到小學要一點時間適應。

回覆 itabashi 的帖子

大仔今年P2,SC畢業,地區名津小,又冇呢個問題,基本上半個鐘都做完功課其實做得快定慢,好多時睇父母要求,不停擦可以做好耐都得

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-04-24+發表阿

原帖由 happyday2015 於 16-04-25 發表
另外SC跟一般幼稚園比較,如崇真,蘇淅,迦南,德信等等這類级別,在中英數学術上其實分别是不是大吗?

...
有些非名幼搞到自己課程好深,反而名幼成日俾人話淺

回覆 itabashi 的帖子

My elder is also p2 now, so far so good.  Willing to do homework on his own, but of course with some mistakes.  He is not the top top student but so far ranks 4 to 6 in each exam and I am very glad already.  I actually think his oral English in St cat is even better than now.  

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-04-24+發表阿

原帖由 happyday2015 於 16-04-25 發表
SC不是有phonics教吗?是不是還有CD及可否用這CD重温?它教得好和夠吗?
另外出面phonics会否跟学校的不同 ...
讀完3年SC, 聽講能力係ok嘅,讀寫真係要補吓。不過我覺得聽講能力比較重要,讀寫還可以在初小去努力。SC phonics 係比坊間教嘅唔同,係少啲。學校都知道呢個問題,所以計劃嚟緊幾年內會改革,不過會去到咩情度,幾時實行,就未知了。SC嘅好,我覺得係課程程度適中,培育到小朋友自信心和presentation能力。响繁忙嘅功課評估中,佢哋還能好開心返學。學校會安排面試課程响正規課程中,能讓家長知道小朋友嘅弱點。課程深並不代表可以考到好小學/得到很多offer。如果係咁,應該有某些學校,升小成績會比SC好好多。況且,要一個最多5、6歲嘅小朋友去理解咁深嘅課程,又有咩好處呢? 點解要佢哋咁辛苦?

引用:Quote:原帖由+maymay27+於+16-04-25+發表請

原帖由 dbchu 於 16-04-25 發表
咁每個人side嘅定義好唔同嘅,所以要清楚自己想要乜,果間學校係咪配合你所需要,唔好人雲亦雲

...
當然明白每個人side嘅定義都唔同,不過未經歷到,才想問下你(或你朋友) 覺得那間才不"嘥"?
除了KV / LH, 還有那間升小會很適應?

簽名被屏蔽

間間學校都有優劣地方, SC大把人鍾意, 甚至捧到上天, 但亦有大把人IN 完之後改晒觀, 有OFFER都唔讀......
通常出得呢D POST 都好惹火.....

引用:公說公有理,婆說婆有理,不過補習此風氣,

原帖由 puichingforsure 於 16-04-25 發表
公說公有理,
婆說婆有理,
不過補習此風氣,
其實話淺的任何一間幼稚園,我都覺得深,我自己幼稚園就一定冇咁深,我地以前k3先學寫自己名,單位加減數,我地是否對現在的小朋友要求太高了?

引用:其實話SC淺的人,+大多都唔係讀緊SC!+K3已教

原帖由 cyndiwong 於 16-04-25 發表
其實話SC淺的人, 大多都唔係讀緊SC! K3已教到100以內加數, 錢幣我其實唔覺學術特別淺! 小一既習作, 有D他自 ...
學習環境中個個小朋友都唔怕醜大膽表現自己,入到去自然感染到這風氣,一齊大膽有自信,對將來考升小一定好有用

想問 SC n 是否可大部分直升?

引用:想問+SC+n+是否可大部分直升?

原帖由 Fatmama1016 於 16-04-27 發表
想問 SC n 是否可大部分直升?
上年只有大約3個升唔到,今年全直升

回覆:SC優勢在了那?

我小朋友由好怕羞到有勇氣舉手,都係多謝SC嘅引導。上到小學,面對種種困難包括學術,佢會諗返幼稚園教嘅學習技巧去面對,去解難,唔會乜都第一件事叫媽媽揾補習。我小朋友並非考第一,但佢喺幼稚園時代培養咗閱讀興趣,即使佢本身中文唔太叻都漸漸應付到,英文就更加有興趣啦,十隻手指有長短,漫漫長路,等佢發揮。我諗sc學術並非好深,但soft skills同埋教how to learn就非常有經驗,學術同識字量外補唔難,呢d soft skills 比$外補就唔易喇。讀sc唔會識飛,讀邊間都好,只要家長喜歡個教法同理念,家教又配合,就學半功倍啦。

引用:我小朋友由好怕羞到有勇氣舉手,都係多謝SC

原帖由 ozoz 於 16-04-28 發表
我小朋友由好怕羞到有勇氣舉手,都係多謝SC嘅引導。上到小學,面對種種困難包括學術,佢會諗返幼稚園教嘅學 ...
Totally agree

想請問 SC 如何可培養小朋友有自信心?
‹ 上一主題|下一主題