用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 10月出世做大仔, 可以嗎 ?
樓主: 愛德華一世
go

10月出世做大仔, 可以嗎 ? [複製鏈接]

回覆 lautart 的帖子

agree with you

引用:Quote:yellowbena0308+發表於+16-1-8+02:03

原帖由 lautart 於 16-01-08 發表
我大仔都係12年10月! 而家已讀緊K1, 又係有其他OFFER, 都諗緊比唔比佢重讀K1.

我傾向重讀, 主要覺得佢小 ...
我大囝都係12年10月,本身有讀緊k1,今年都有再考名幼亦有offer,之前之所以再考名幼係覺得囝囝嘅表現好似仲未好理想,講說話、表達等都唔理想,仲係好bb,驚第日考p1時唔夠人爭所以打算如佢考到k1名幼就再讀多年做超大b,但近呢個月發現囝囝嘅表現好似好咗好多,我個心開始15、16,諗緊其實囝囝宜家表現都唔錯,再讀多年會唔會浪費咗時間?宜家讀緊間幼稚園都尚算可以,究竟應該繼續上k2定轉去名幼讀多年k1呢?老公同屋企人就極想囝囝轉讀名幼,我都想有人幫我分析下

引用:Quote:原帖由+lautart+於+16-01-08+發表我

原帖由 AJBabies 於 16-01-09 發表
我大囝都係12年10月,本身有讀緊k1,今年都有再考名幼亦有offer,之前之所以再考名幼係覺得囝囝嘅表現好似 ...
如果宜家讀既係happy school, 而repeat K1 係程度深既名K1, 如KV SC , 咁我又覺得repeat 都ok.

:wave:

AJBabies 發表於 16-1-9 01:13
我大囝都係12年10月,本身有讀緊k1,今年都有再考名幼亦有offer,之前之所以再考名幼係覺得囝囝嘅表現好似 ...
其實你都已講出key pts, 差幾個月差別可以很大,你個進步時其他小朋友也在進步,對小學有要求,名幼唔多唔少都會有d幫助,而且名幼課程對ham接小一有幫助。你可考慮做大先,在k2時試考小一,有心儀offer 的話可轉返做細。

引用:Quote:原帖由+lautart+於+16-01-08+發表我

如果BB進展快,有無考慮申請插班K2?其實可以問一下學校喎

佢跟得到讀得好點解要repeat?就為咗名幼個名嗎?犧牲小朋友的一年光陰為了滿足父母的虛榮心,這樣的做法我難以認同。

Pn k1 大多是玩,小朋友發展又不一定是linear, 都唔明一些網友如何咁肯定人地個B做細必定ok

回覆:10月出世做大仔, 可以嗎 ?

其實做大做細係家長意願,我覺得冇所謂。不過唔好以為做超大到小學著數,我朋友的小朋友係做超大b,以為會跟得好d,點知小學跟不到又repeat一年,大同學二年

今天佳句:學如逆水行舟,不進則退

我都有呢個問題,K3果年仲要無卷交全數學費

我今年都同樣俾個女做超大b repeat k1, 原因係經過大仔做細b一直讀上小學後,無論係自信、自理上同同學真係有差落,好影響佢信心的發展,好彩係佢成績好,至少學業成績令佢對自己有肯定,所以到妹妹可以做超大b,我寧願俾佢做超大,對佢成長上會更好。

引用:Quote:原帖由+AJBabies+於+16-01-09+發表我

原帖由 maomaofafa 於 16-01-09 發表
佢跟得到讀得好點解要repeat?就為咗名幼個名嗎?犧牲小朋友的一年光陰為了滿足父母的虛榮心,這樣的做法我 ...
其實jm又毋須咁快標籤家長要個小朋友repeat名幼k1只為名,正如樓上有jm講,我都深信名幼嘅課程跟得貼d小學,我小朋友讀緊嘅係happy school,佢之前表現唔太理想如說話、表達等都唔係好得,所以先打算再報名幼k1讀多年再打好個底,等第日考p1都希望佢競爭力強d,但個刻都只係報名面試未知有無名幼收,無嘅話都係要繼續讀上去!宜家好好彩都有學術強嘅名幼收,只不過係近呢個月佢表現又突然好咗好多,我自己先心大心細唔知好唔好再讀多年課程深d嘅k1,並不是話將父母虛榮心建築於剝奪小朋友快樂嘅童年!我都係著緊小朋友嘅將來同心理先會15、16,否則只為名幼之名我就唔駛諗咁多啦!

MrBeast  Well said  發表於 16-1-10 06:44

引用:其實做大做細係家長意願,我覺得冇所謂。不

原帖由 gigiwin888 於 16-01-09 發表
其實做大做細係家長意願,我覺得冇所謂。不過唔好以為做超大到小學著數,我朋友的小朋友係做超大b,以為會 ...
我就係都有諗過呢樣野,如果宜家唔repeat k1,到將來例如讀小學時跟唔上要repeat就無咁核突再同人差兩年!但又諗如果宜家repeat k1讀間學術強打好個底咁係咪應該對小學課程易跟d呢

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+16-01-09+發表

原帖由 AJBabies 於 16-01-10 發表
其實jm又毋須咁快標籤家長要個小朋友repeat名幼k1只為名,正如樓上有jm講,我都深信名幼嘅課程跟得貼d小學 ...
抱歉啊誤會你了

引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+16-01-09+發表

原帖由 AJBabies 於 16-01-10 發表
我就係都有諗過呢樣野,如果宜家唔repeat k1,到將來例如讀小學時跟唔上要repeat就無咁核突再同人差兩年! ...
既然你話佢而家表現進步了不妨觀察下先啦,咁快決定repeat...佢只不過係k1,對小朋友多點信心吧,未試過點知佢唔得呢。

引用:Quote:原帖由+AJBabies+於+16-01-10+發表其

原帖由 maomaofafa 於 16-01-10 發表
抱歉啊誤會你了
唔緊要

NANAAU 發表於 16-1-9 22:47
我今年都同樣俾個女做超大b repeat k1, 原因係經過大仔做細b一直讀上小學後,無論係自信、自理上同同學真係 ...

好多讚成做細都忽略這點,以為谷下跟到kg課程就得,但成長經驗對性格形成有很大影響,尤其在2-6歲之間,天生樂天和/或能力超然的就另計。

回覆:10月出世做大仔, 可以嗎

我仔都係10月B,依家讀私校學前班上午班,由於學費太貴,k1想轉去有學券學校,但in左好多間都表現都不理想,但就算有學校收都係得下午班(要坐校巴,但不是很遠),本人要佢讀上午,因為對佢休息時間好,所以本人想佢原校升K1讀一年先,明年轉超大B repeat再報K1,因為我覺小朋友學嘢係重要但身體休息都重要。本人都想聽吓各位媽媽,我這做好嗎?

MrBeast  同意上午班各方面都較好  發表於 16-1-10 09:55

回覆:10月出世做大仔, 可以嗎 ?

其實很多教育界老師或專業人仕或外國都建議適齡入學,是指足三歲,當然個別IQEQ高例外,為甚麼要想像足三歲才開始入學會浪費了一年?還是應該想未足三歲入學既細仔係早左入學?另如果大仔上到小學資質不佳,要留班,我只會想如果做細仲不堪。

:wave:

回覆:愛德華一世 的帖子

有國際學校講明學童於9月1日不足6歲係唔會接受佢嘅入讀小學Grade 1申請的,所以10月B做超大B都係適齡

‹ 上一主題|下一主題