用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學(觀塘)好唔好??
樓主: lovebb2
go

福建中學(觀塘)好唔好?? [複製鏈接]

總之, 乜野banding 就簡乜野學校

今年中一福小最多只有50人升上幅中, 其餘全部系外面收番黎既

anna59 發表於 15-12-16 13:42
今年中一福小最多只有50人升上幅中, 其餘全部系外面收番黎既
福小咁少上福中?是龍校喎,奇怪!

lovebb2 發表於 15-12-16 16:36
福小咁少上福中?是龍校喎,奇怪!

全級得50人味50人升褔中law。
褔小接手當年9月,d小一學生仍是臻美時期負責收的,好似係咁小。
2011年小一先多返d學生。

Sindy 發表於 15-12-15 22:28
邉個話好多B2都好過福中,自己爬文吧,係上面之麻
唔會差得過福中較有名氣既二線學校:

九真,培僑,德雅,香島,聖瑪加利

我好似只係話"九龍區大多數官津B1中學水平都不會比福建差"? 我有講過大多數B2學校比福中好嗎? (雖然係有)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Sindy+發表於+15-12-15+22:28+邉個話

原帖由 hkpapa852 於 15-12-16 發表

你講呢幾間學校我都無考慮過我係港島人,九龍只考左播道同福中,但以福中首選,可能我有朋友既小朋友係度讀,了解比人多D,又係第三個細路,好知道要咩,總之,我同人講親福中,一句負評都無,一唔係就誤會左係小西灣果間,當果間黎評論

Sindy 發表於 15-12-17 10:12
你講呢幾間學校我都無考慮過我係港島人,九龍只考左播道同福中,但以福中首選,可能我有朋友既小朋 ...
你係"港島人", 唔瞭解九龍情況一D都唔出奇. 始終港島無乜較中間既直資中學, 或者官津中學可選.

九龍每區都大把一二線中學可選, 港島區最多選擇既係東區, 但其實都唔係多.

話時話, 我以前住九龍, 依家住港島, 應該都係港島人

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Sindy+發表於+15-12-17+10:12+你講呢

原帖由 hkpapa852 於 15-12-17 發表
你係"港島人", 唔瞭解九龍情況一D都唔出奇. 始終港島無乜較中間既直資中學, 或者官津中學可選.

九龍每區都 ...
其實我係知道你講呢D學校,浦左呢度十幾年,點會唔知呢

anna59 發表於 15-12-16 13:39
總之, 乜野banding 就簡乜野學校
其實唔應該用B1既標準睇B2學校。如果小朋友係B2中游,中英文較弱,數學還可以,其實福中都值得一試。

hkpapa852 發表於 15-12-16 17:45

我覺得揀B2校,考慮因素反而係近唔近屋企(始終B2學壞機會較B1大)。如果直資,另一考慮因素係比多咗錢值唔值。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-12-16+17:45+唔

原帖由 王家爸爸 於 15-12-17 發表
我覺得揀B2校,考慮因素反而係近唔近屋企(始終B2學壞機會較B1大)。如果直資,另一考慮因素係比多咗錢值唔值 ...
你意思係......橫惦都係.....比得錢讀直資,梗係選B1,如果B2,不如等抽籤??

王家爸爸  住附近例外  發表於 15-12-17 12:59

王家爸爸 發表於 15-12-17 11:33
我覺得揀B2校,考慮因素反而係近唔近屋企(始終B2學壞機會較B1大)。如果直資,另一考慮因素係比多咗錢值唔值 ...
我老友幫佢小朋友選直資時真係咁想法:  1. 校風: 佢小朋友同校同學行為有問題入既直資, 佢唔選. (佢話好多入同一間直資, 就算校長SELL得幾好都冇用).  2. 遠近.  3. 有咩值得佢比錢去讀.

王家爸爸  合理   發表於 15-12-17 12:45

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 15-12-17 11:33
咁請問福建究竟BAND幾? 不是BAND 1C 嗎? 咁如果小朋友是B2A,九龍城網,應該抽獎定考直資好? 謝謝。

stepyau  not band 1C?  發表於 15-12-17 16:40
王家爸爸  B2A  發表於 15-12-17 12:44

Funny 發表於 15-12-17 12:28
咁請問福建究竟BAND幾? 不是BAND 1C 嗎? 咁如果小朋友是B2A,九龍城網,應該抽獎定考直資好? 謝謝。
...
九龍城點會揀福中?首先如果你小朋友係B1,無理由揀B2校。如果你小朋友係B2,九龍城入B1機會唔細,亦無太大理由揀B2校(除非有特殊原因),就算派得唔好,可以扣門揀比福中好少少既香島(起碼近啲)。但如果你小朋友係B3,福中無乜理由收你(除非有特殊原因)。
個人覺得住觀塘還可以考慮福中,九龍城呢啲勁區無理由揀佢。

粉紅虎  小朋友系九龍城名小學,老師話系band 1 生,上星期面試福中,昨日check 沒有second in,有d 擔心,睇完王家   發表於 15-12-17 17:20
粉紅虎  小朋友系九龍城名小學,老師話系band 1 生,上星期面試福中,昨日check 沒有second in,有d 擔心,睇完王家   發表於 15-12-17 17:19

tintinlam 發表於 15-12-17 12:27
我老友幫佢小朋友選直資時真係咁想法:  1. 校風: 佢小朋友同校同學行為有問題入既直資, 佢唔選. ( ...
本來唔想提校風(因為一般B2唔會好得過B1),既然有人提起校風問題,就分享一篇令我印象深刻既舊聞:
http://hm.people.com.cn/GB/42275/11702230.html

福中系一間英文中學, 上堂唔會有好多中文輔助, 如果英文麻麻地, 要考慮清楚, 因為就算band 1成績可能英文都系麻麻地, 聽唔惦; 有人小學全級20名內, 入福中都要補英文

Funny 發表於 15-12-17 12:28
...
B2A好多直資都可以選擇, 匯基, 李國寶, 顏保齡, 香島, 聖瑪加利, 福建, 培基, 如果有心目中既津校, 我會等派位, 唔得再叩門.

王家爸爸 發表於 15-12-17 12:44
九龍城點會揀福中?首先如果你小朋友係B1,無理由揀B2校。如果你小朋友係B2,九龍城入B1機會唔細,亦無太大 ...
(可以扣門揀比福中好少少既香島)  Is 香島 better than 福中???? I am so supprised!!!

王家爸爸  我指九龍塘附近嗰間  發表於 15-12-17 14:33
王家爸爸  嚴格來說,都唔好。但香中無咁多問題。  發表於 15-12-17 14:32

醒目開學勳章

tintinlam 發表於 15-12-17 14:14
B2A好多直資都可以選擇, 匯基, 李國寶, 顏保齡, 香島, 聖瑪加利, 福建, 培基, 如果有心目中既津校, 我會等 ...
但係匯基唔係要收B1B?? 我諗住顏寶齡同福建差唔多級數,咁福建近屋企D囉。同埋我又諗住福建應該好過李國寶。唔知咁諗岩唔岩。

王家爸爸  顏英文好好多,中文差唔多  發表於 15-12-17 14:34

tintinlam 發表於 15-12-17 14:14
B2A好多直資都可以選擇, 匯基, 李國寶, 顏保齡, 香島, 聖瑪加利, 福建, 培基, 如果有心目中既津校, 我會等 ...

Banding 呢樣野, 唔同人有唔同理解及演繹. 純我自己個人感受認為匯基(東九龍)係 B1 (因為我超級 like 呢間)(匯基(東九龍)幾年前校長簡介會講只收 B1生.

(不喜勿插)
‹ 上一主題|下一主題