用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SC的offer, 可信性高嗎?
樓主: Cutekillq
go

SC的offer, 可信性高嗎?   [複製鏈接]

retriever 發表於 15-11-25 11:16
睇呢D 數字要比較埋個畢業生數... 姐係個比率, 唔係睇個數...

好多人話SC 人多所以, OFFER 多... 只係 ...
唔係個個幼稚園男生都要考YW㗎,可能有些好叻但住港島,堅持唔過海讀,報都唔報。

引用:回覆+Cutekillq+的帖子 唔好意思,+想問下

原帖由 lavender912 於 15-11-25 發表
回覆 Cutekillq 的帖子

唔好意思, 想問下資料來源係佢地WEBSITE嗎?
是在讀SC 朋友傳給我的。好像是K2家長講座時學校講的

why Logos only 80 not 198???

ajfamily 發表於 15-11-25 11:44
唔係個個幼稚園男生都要考YW㗎,可能有些好叻但住港島,堅持唔過海讀,報都唔報。 ...
唔太同意你用車程遠概講法.
SC 係九龍塘, 英華係深水步, 我唔相信幼稚園去 SC 讀唔覺得遠, 返而小學會覺得去英華遠. 如果咁講, 男拔都唔會報.

反而你話唔認同英華教學方法, 或佢地睇唔上眼, 唔去報英華就有可能.

回覆:SC的offer, 可信性高嗎?

其實都好有參考價值及有點可信性。
加埋全部大約11xx offers, 588人每人也只有2個,跟LH平均數也相約。

不過,不否認SC在神校SPCC, DG,DB的命中率是很高的,但又要知道如果本身父母是神校舊生,有關係人仕,他們選擇/考到SC的比率又高d。

個人覺得不用懷疑SC考小一成績,但亦不用神化以為入到SC就一帆風順,學校有功勞,家長的發功及小朋友的資質先係決勝關鍵!

積奇百事 發表於 15-11-25 12:05
唔太同意你用車程遠概講法.
SC 係九龍塘, 英華係深水步, 我唔相信幼稚園去 SC 讀唔覺得遠, 返而小學會覺得 ...
YW只是一個例子而己,同時是回應人家話SC考入YW百分率比全港百分率高,這點有問題,不是個個幼稚園生都要去考YW的。但SC家長大部分鐘意大包圍搏,相信裏面冇乜男仔唔考YW, 在這情況下,百分率高唔出奇,唔可以因此話佢好過邊D邊D幼稚園。

ajfamily 發表於 15-11-25 12:23
YW只是一個例子而己,同時是回應人家話SC考入YW百分率比全港百分率高,這點有問題,不是個個幼稚園生都要去 ...
唔好意思, 誤會左你概意思. SORRY

回覆:Cmon 的帖子

簽名被屏蔽

引用:其實都好有參考價值及有點可信性。 加埋全

原帖由 Cmon 於 15-11-25 發表
其實都好有參考價值及有點可信性。
加埋全部大約11xx offers, 588人每人也只有2個,跟LH平均數也相約。
同意家長背景的因素有好大影響。好似好多人話SKH學生入SPCC有優勢,但其實唔少都係父母屬舊生,經有關係人士條隊入。我朋友女係SKH讀,阿爸係SPCC舊生,阿媽係MCS舊生加同宗教25分,個女報小一神校真係好難輸。深深體會咩叫「一命二運三風水」。

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 15-11-25 11:02
有人比較KM VS SC 入名校(一線)差唔多, 其實KM 好多津校, 計埋LS, MCS 係無意思...
呢個表顯示嘅,似乎係所得offer,就好似LH嗰個咁,同一人可以有幾間學校offer。呢個表同KM公佈嘅好唔同!
KM嗰個係七月家長日,各家長當時所選擇嘅學校,學校並無收集學生所得offer數字,以及最終就讀學校資料 (即叩門結果)

不過,我亦相信KM考入一線直私offer可能不如SC/KV
特別係講緊收得三兩個嘅神級,爭一個人頭已到接近1%
所以每年出入會大d,上600畢業生嘅,自然會較為穩定及可觀!

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

一個值得心思的地方!
到底學校如何統計數據,靠家長申報定offer letter verify ?

PS SC 絕對是強校

引用:一個值得心思的地方! 到底學校如何統計數

原帖由 Marco2010 於 15-11-25 發表
一個值得心思的地方!
到底學校如何統計數據,靠家長申報定offer letter verify ?
係靠家長自己報架

引用:Quote:原帖由+Marco2010+於+15-11-25+發表

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-11-25 發表
係靠家長自己報架
Thx!
是否記名申報?

ajfamily 發表於 15-11-25 12:23
YW只是一個例子而己,同時是回應人家話SC考入YW百分率比全港百分率高,這點有問題,不是個個幼稚園生都要去 ...

"YW只是一個例子而己,同時是回應人家話SC考入YW百分率比全港百分率高,這點有問題,不是個個幼稚園生都要去考YW的。"

這點你絕對誤會了...

我係話比普羅大眾考YW命中率 高... YW 今年有近4500人考, 位數150個, 姐係3.3% 左右... 係有去考既人計...

SC 當600~800人, 當一半係男仔, 考入比率係9~12%, 留意我係當個個SC 男仔都去考, 實際考入率一定仲高.

呢個表肯定唔係包括所有直私, 因此覺得唔能夠與LH比較. LH學生都有三百人.

引用:Quote:原帖由+Babyarsene+於+15-11-25+發表

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-11-25 發表
即使是由頭到尾offer了82人,我都不大信。
因為宣小出完第一輪offer,要等下一輪是6月俾waiting的interview ...
I agree arrr

我懷疑係學校PPT Show出來再有人打返出來......
咁應該有更多offer.... LH 那個我覺得合理一點,呢個勁誇.....就算比佢計晒1st round 2nd round 3rd round gum.... 好像間小學只收晒SC 咁......

我覺得只有做呢個資料果個人先知base on 咩黎做。

以前sc在臨學期尾叫家長填會讀/派了那一間,只填一間。

呢d資料,就算真/假也好,都只不過係參考,到你果期or你個仔女,都不一定一樣。再者,sc學生又很多,不是百份百入名校吧!

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+15-11-25+

引用:2014+result+,+588+個畢業生+ +

原帖由 Cutekillq 於 15-11-25 發表
2014 result , 588 個畢業生
我對呢個數有d surprise.我舊年都响圖中其中一間直資既小一whatsapp group入面。3x個小朋友中,大概有3-4個係SC生。

當然有d可能未出offer已經有另一間心儀學校收左所以無註冊亦無興趣入谷。就算有offer會讀亦未必會入whatsapp group。但以當日既數據睇,大概10%係SC。如果最後入讀該小學既真係得10%係SC畢業生,即是話大部分sc有offer既都放棄左。咁我估d offer側重响部分學生既情況都幾厲害。

‹ 上一主題|下一主題