用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔專心應該揀咩類型學校?
樓主: macmate
go

小朋友唔專心應該揀咩類型學校? [複製鏈接]

zebrabb 發表於 15-9-25 11:21
已加強反應訓練,但是跳舞永遠慢人幾拍
除了一些hard skills, 可能佢怕做錯,跟著腦子浮現好多what if 但又唔夠working memory handle,於是就呆左係到,the possibility is endless, e加做父母要兼職cp 和detective

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-9-25+11:21+已加

原帖由 MrBeast 於 15-09-25 發表
除了一些hard skills, 可能佢怕做錯,跟著腦子浮現好多what if 但又唔夠working memory handle,於是就呆左 ...
比你講中哂個情景出來,你好勁呀那做cp要點開導下佢好

引用:原來有好多同道中人 每間學校、每班梗有一

原帖由 macmate 於 15-09-25 發表
原來有好多同道中人

每間學校、每班梗有一個半個
其實呢d類型是否不屬學障呢

引用:Quote:原帖由+mandycmt7+於+15-09-25+發表

原帖由 zebrabb 於 15-09-25 發表
請問小朋友只是手腳慢?那麼正常應對的反應呢?
小女係屬於慢版,只係做每樣野都悠悠閒閒,對自己有興趣的野就好專心。至於應對,係正常的。

引用:Quote:原帖由+zebrabb+於+15-09-25+發表請

原帖由 mandycmt7 於 15-09-25 發表
小女係屬於慢版,只係做每樣野都悠悠閒閒,對自己有興趣的野就好專心。至於應對,係正常的。

...
一模一樣

引用:Quote:原帖由+zebrabb+於+15-09-25+發表請

原帖由 mandycmt7 於 15-09-25 發表

...
那麼好正常呀,係我地大人工作關係,所以turn快d

zebrabb 發表於 15-9-25 14:16
比你講中哂個情景出來,你好勁呀那做cp要點開導下佢好
Ek咁多高人,咪玩la,im just some guy trying to survive the local edu system.
Anyway, standard technique 就發掘孩子亮點和praise their effort (not the result).  早幾天前有網友po 左snoopy 校長一講座recording, 入面都有不少good tips 可借鏡。

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-9-25+14:16+比你

Ek咁多高人,咪玩la,im just some guy trying to survive the local edu system.
Anyway, standard techn ...
謝謝推介,我又努力研究下

引用:Quote:zebrabb+發表於+15-9-25+14:16+比你

Anyway, standard techn ...

回覆:MrBeast 的帖子

請問 snoopy 校長系?我都想看段片!

引用:請問+snoopy+校長系?我都想看段片! +

原帖由 myhappybb 於 15-09-25 發表
請問 snoopy 校長系?我都想看段片!
Snoopy 校長係林浣心,現英華小學校長。
上YouTube 打佢個名已有好多片睇

回覆:myhappybb 的帖子

其實我仔都系 專注力麻麻,有時上堂會發白日夢,成日 fing 腳的人。。但手腳就快,因佢個人還心急,功課都系求其做的😑但一到故事時間就好專心,其餘無興趣的活動就發呆或坐吳定。。。而家選小學都盡量選d 小班加雙班主任制的學校,希望有用啦。。。

macmate 發表於 15-9-25 06:39
淨係上堂、去廁所發吓夢咋!去玩就梗係冇問題。亦都無其他情緒、習慣或敏感問題。希望只係如你所講,未搵到 ...

就你咁答,其實問題唔大,我先假設囡囡係認為內容淺同悶,先至發夢。我提議你發掘她最大、或者比較大的興趣,然後給她一個實際的目標,讓她覺得有挑戰性。

阿仔同個囡似的是好記性、心散、鍾意嘅野就可專注兩個鐘,唔鍾意咁一分鐘已遊咗去發夢。
我是K2下學期留意小學面試題目後同佢温習發覺佢唔識睇字、唔識寫。但佢成績係好嘅,英文仲滿分。
所以我一直唔知佢有問題。經過N個查證後,原來他上課有興趣時,或者知道老師要問的才留言,然後背咗,考時就識答,因為Happy school, 評估係口試。
因為你囡囡無認字,讀寫問題,我只說專注力練習。
1. 每次當她想要一樣野或要你陪伴,別立即答應,叫她在身邊找五件東西 (顏色,圖形,種類),答完先比。
2. 食小食前數10下,或者背一樣野 (要不停轉題目,等佢唔悶)
3. 等車時同佢玩遊戲,起個題目一人一樣 (國家名、蔬菜、水果……可投其所好音樂家名)
4. 畫線訓練 (比較難形容,PM再說)
5. 從報紙中找字
仲有啲係情緒訓練我唔寫咁多,上面係心裡學家對阿仔建議我再改良了一點。
你試下每次都以遊戲形式同佢玩,等佢有智慧地等待,多觀察,專注力便慢慢有進步。
只是一個暑期,他由發夢同八卦同學做咩變到講返每日課堂內容比我聽,
認得10個中文字變80個,雖然比其他K3差,但已有很大進步。

加油!

bonmom  Thanks for your advice  發表於 15-10-6 17:14
MrBeast    發表於 15-9-26 06:50

引用:Quote:macmate+發表於+15-9-25+06:39+淨係

原帖由 Hillkymama 於 15-09-26 發表
就你咁答,其實問題唔大,我先假設囡囡係認為內容淺同悶,先知發夢。我提議你發掘她最大、或者比較大的興趣 ...
好多謝您

引用:Quote:原帖由+Hillkymama+於+15-09-26+發表

原帖由 macmate 於 15-09-26 發表
好多謝您
如果你係佢,你會點㨂⋯

Thanks everyone for sharing!!
Hi Hillkymama,

My child has the same problem.  Can you please kindly share more about:
(1) 畫線訓練 (比較難形容,PM再說)
(2) 情緒訓練

Thanks very much in advance!!

Hillkymama  已pm.  發表於 15-10-6 16:45

回覆:小朋友唔專心應該揀咩類型學校?

K1又好K2又好唔專心一定要正視。

我有現P1 生,同佢講緊野,唔留心我預左。佢自己講野講到一半自己都甩埋,隻眼碌去第二到,跟手巳經唔知自己本來自己講緊野。
見到我 (learning center 老師) 坐在對面就dup 低頭繼績做功課。對15秒前發生嘅事冇印象。

最妙係佢連寫字都係咁,個字都未寫完就靈魂出hiu。我叫佢又冇反應,要好似教playgroup or PN 小朋友咁,雙手檔住佢偏離的視線再微微比力guide 反個頭向住D功課!

好喇,終於返來了,但佢又斷左片,唔記得自己本來寫緊字。 真係Oh My God!

不要以為我嬲佢,我係覺得佢咁樣讀小一,我鄧佢惨。

如小朋友唔專心最好cut 哂所有电視,iphone, ipad.  唔比入電玩具。我唔係psychologist 但唔專心的學生共同點係超中意同日日睇電視。

picture 發表於 15-10-6 15:31
K1又好K2又好唔專心一定要正視。

我有現P1 生,同佢講緊野,唔留心我預左。佢自己講野講到一半自己都甩埋 ...

十分認同戒睇電視, 唔睇電視對學習時專心好有幫助.

不過如果係視像學習型嘅小朋友,就可以揀啲生態,天文,博物館嘅片比佢地一星期睇一次.

Thanks all again!  :)

引用:Quote:原帖由+HK-MAN+於+15-09-24+發表哦,

原帖由 macmate 於 15-09-24 發表
我係認真頭痛!唔係講笑或曬命!小朋友一定唔係資優,只算有小聰明!學術上冇自己預先早教,冇可能識晒。唔 ...
我個女情況一樣,去政府醫院證實是ADHD

‹ 上一主題|下一主題