用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 發展遲緩(一年左右)32區應選邊間小學 ...
樓主: kokchung81
go

發展遲緩(一年左右)32區應選邊間小學 [複製鏈接]

回覆 se6b03 的帖子

香港甘多教會學校,裏面有校長、老師,個個人吾同……
上次有學生跳樓吾報警、大話連篇的,何嘗吾係教會學校。

回覆:Jane1983 的帖子

全完贊同你看法

Jane1983 發表於 15-9-11 14:11

香港甘多教會學校,裏面有校長、老師,個個人吾同……

有教無類已經係辦學既基本精神,天主教學校,校監通常係神父,校長教職員大部分都係教徒,學生無分資質,就算係學習遲緩都好,大家都係天父既兒女,我總唔相信你天主教學校,咁明目張膽勸退成績不達標既學生,同學家長玩排擠,校方可以視而不見 ? 校方職員真係唔怕良心受責備 ? 唔怕受到天父懲罰。如果係咁,根本無資格叫自己做XX天主教小學。

你講既係大道理,邊個吾希望係甘。但實際係點,大家心中有数。
做父母的,係保護愛錫自己小朋友的第一道防線,做吾做,點樣做,自己看着辦。

好坦白講,就算學校唔勸退,個小朋友跟唔上,要留級,但係可以留得幾多年,算比你捱到去五、六年級,你又要再面對升中問題,你讀唔上,考得差,咁有冇諗過升到去邊類中學呢。

我諗好少學校可做到有教無類,教會津校一样可勸退学生,尤其名校,就算你唔退都放棄你,香港就咁現實!

hellolo 發表於 15-9-11 17:23
我諗好少學校可做到有教無類,教會津校一样可勸退学生,尤其名校,就算你唔退都放棄你,香港就咁現實! ...
正如我在樓上講,小朋友幾科吾合格學校都讓他可以升班,因為學校話留班系給有得救的學生,如果你是家長,甘情況下升班,仲會想留低嗎?

回覆 kokchung81 的帖子

樓主你小朋友其實幾大?幾時會報小一?

回覆:發展遲緩(一年左右)32區應選邊間小學

咁我也識人家孩子, 有學習障碍的, 在名天主教津學和聖公會名私學, 在關懷下完成小學。 不過到了升中學, 父母都明白小朋友是跟不上, 去了二線中學。

在現在求學只是求分數的年代,那些有教無類已經通通收晒去枱底.

siden  係地底  發表於 15-9-12 00:01
mayyylai    發表於 15-9-11 23:43

同一間學校,有特異功能而且常為學校攞獎的sen與無特異功能兼影響課堂的sen,所得到的待遇都天淵之別,這是現實。

mayyylai  Agreed  發表於 15-9-11 23:44

而家好多學校都係學校成績,學校名聲行先,有教無類呢d,都係得個講字

先撇開學校有冇支援先,明知小朋友去到嗰度會追得好辛苦,成績趕極都上唔到上游,咁又為乜跳入火坑呢?其實有問題小朋友自己都唔想,點解仲要迫佢去面對咁大嘅壓力?如果佢頂唔順,後果可以好嚴重。讀書最重要係培養佢嘅內在動機,咁大個就自然容易handle!一開始嚇怕咗咪仲弊!

mayyylai    發表於 15-9-12 09:26

kokchung81 發表於 15-9-10 14:45
如題
發展遲緩(一年左右)32區應選邊間小學,希望搵間真心用政府資源放番落囡囡到,老師有愛心。教育局呢 ...
有無諗過入到你想個幾間熱門一線會讀成點,
發展遲緩一年, 即係以學券K2 水平讀 一線小一.
數學科: 只懂數数目, 點明三位數加減, 又進位加又借位減, 教都教到嘔血. 下學期教日期時間仲難明.
中文科: 小―要寫很多字, 人地毎日寫20分鐘, 你可能要寫個幾鐘
英文: 默書又要串很多字, 又有抄寫

到考試仲慘, 可能得20, 30分. 連合格都變奢望, 點崖!

可不一年後オ入學

其實你睇左醫生味?
坦白講,香港的教育已去到地獄階段。正常的也未必跟得到,何況是developmental delay?

If it is just dyslexia or other specific learning disorder with normal IQ, usually the child can be promoted to the same academic year.

If developmental delay for 1 year, a good foundation in k3 will be better.

橫掂都係,要揀就㨂校風好嘅!瑪利諾同聖瑪利都唔錯!

引用:橫掂都係,要揀就㨂校風好嘅!瑪利諾同聖瑪

原帖由 karen55407 於 15-09-12 發表
橫掂都係,要揀就㨂校風好嘅!瑪利諾同聖瑪利都唔錯!
仲有天神

karen55407    發表於 15-9-12 14:26

咪玩啦

樓主看完以上各位留言,都應該好徬徨

LeeCC 發表於 15-9-12 11:19
咪玩啦

樓主看完以上各位留言,都應該好徬徨
直頭潛左水。若只是delayed而冇其他難搞問題, 只要步處得好和有足夠support,上面網友的建議是可取的,不過就要因住頭過幾年。

回覆:kokchung81 的帖子

不如你問下幼稚園老師你個小朋友情況,

除左你、你屋企人,

最了解你小朋友的應該就係老師了。

MrBeast  一相情願,睇你好唔好彩遇到乜老師la  發表於 15-9-12 16:41
bobbob  呢句真  發表於 15-9-12 12:14
‹ 上一主題|下一主題