用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住址證明
樓主: kelly0204
go

住址證明 [複製鏈接]

回覆:kelly0204 的帖子

謝謝 剛打電話去問了 寬頻電子帳單打印出來可以😅

siumanma 發表於 15-9-7 23:32
我只有水費單有證明,但最近一張發出日期是4/6,非最近三個月,可以嗎?點算?

...
我唔見佢寫要3個月內~

如果份表係太太填, 但住址水電費單係全部係老公名, 點算???????

比埋電話就打去問,萬一這兒的人答錯了,你咪白行交表又要再填過。

小一入學申請表的填表須知第12頁最後的一行已寫明交地址證明的文件名
必須
與家長/監護人的名相同 (即是你乙部填老公名,在表的右下角都是要老公簽名加埋有老公的住址證明

醒目開學勳章 貢獻勳章

hippoo 發表於 15-9-19 14:43
如果份表係太太填, 但住址水電費單係全部係老公名, 點算???????
如果你小朋友張出世紙有你老公名就ok啦
恐龍家

引用:借問一聲,幾時需要出示住址證明? +

原帖由 rambojai 於 15-09-08 發表
借問一聲,幾時需要出示住址證明?
自行收左段,11 月註冊個日出示住址證明

見這裡傾開地址證明就膽粗粗請教一下,懇請各位賜教。
是這樣的:我小朋友該在2017年9月入讀小學,而我們亦於2017年中搬入新屋(現為樓花),在長沙灣區。我們現在住黃大仙,聽過一些講座,我們的情況一點尷尬,因為沒有住址證明,所以去長沙灣那邊的小學遞表格,甚至搞珠就不能,有想過找間劏房要過地址算了,甚至搬埋過去,但樓花下月要開始供,若果再找間三房住,租應該很貴吧!更何況小朋友在現居附近返幼稚園,真不想他長途跋涉去返學。
大家有無意見給我,謝謝。

回覆:住址證明

應該無得攪,因為你2016年申請時層樓未入伙,一定要跟當時住址。如果真係唔想抽黃大仙,咁真係可能要搬出長沙灣區。

引用:我而家有個難題呀,+我而家住果個地方係我老

原帖由 kittychau0919 於 15-09-08 發表
我而家有個難題呀, 我而家住果個地方係我老爺奶奶阿,我同我先生冇名, 所有D地址証明都冇我地名, 只有銀行D  ...
我打去心儀學校問過,拎埋老公既出世紙証明同62既關係就應該無問題

再唔係,佢話去宣誓亦得(唔記得係咪去民政署)

為免各校制度不同,你最好問返你心儀學校

引用:Quote:原帖由+kittychau0919+於+15-09-08+

原帖由 寶寶龍 於 15-09-20 發表
我打去心儀學校問過,拎埋老公既出世紙証明同62既關係就應該無問題

再唔係,佢話去宣誓亦得(唔記得係咪去 ...
所有關於入讀小一既宣誓係去教育局,填表果本須知有講。

引用:見這裡傾開地址證明就膽粗粗請教一下,懇請

原帖由 besmart 於 15-09-20 發表
見這裡傾開地址證明就膽粗粗請教一下,懇請各位賜教。
是這樣的:我小朋友該在2017年9月入讀小學,而我們亦 ...
我朋友有同樣情況,之前打去教育局問,答案係一定要用舊居地址申請小一,搬了新屋後可申請轉校網,教育局會在新居校網安排一個學位給你,但你不能自己選校

醒目開學勳章

kittychau0919 發表於 15-9-8 10:48
我而家有個難題呀, 我而家住果個地方係我老爺奶奶阿,我同我先生冇名, 所有D地址証明都冇我地名, 只有銀行D  ...
可以攞老爺或奶奶嘅水電煤及固網電話費單,是但一張十老公出世紙十小朋友出世紙…証明小朋友係屋主孫兒。忘記要唔要你哋結婚証書,帶埋影埋無妨。銀行同手提月結單都唔得。電子電腦印就要打去問受唔受。因要正副本。
我女2001年1月8日QE出世  

回覆:hippoo 的帖子

我同你一樣。頭先打去教育局問,佢話份表媽媽簽,地址證明係爸爸名都可以,因為出世紙有爸爸名。我問佢洗唔洗交埋結婚證書,佢話唔洗

引用:我同你一樣。頭先打去教育局問,佢話份表媽

原帖由 chaichai28 於 15-09-21 發表
我同你一樣。頭先打去教育局問,佢話份表媽媽簽,地址證明係爸爸名都可以,因為出世紙有爸爸名。我問佢洗唔 ...
無錯!同make sense! 因為申請出世紙已經拎左結婚証書証明關係, 唔明點解見jm話有學校要埋

回覆:cattz288 的帖子

我今朝去心儀小學交表,我填表,用老公名的煤氣單做地址證明,收表老師對完小朋友出世紙爸爸個名就收左

cattz288    發表於 15-9-21 15:58

回覆:住址證明

頭先我打去教育局問,話要結婚證明(正及副本)。話證明父母無離婚啊!有結婚證明書,就可以申請表填媽媽名,住址證明用爸爸名。

chubbychu 發表於 15-9-21 15:26
頭先我打去教育局問,話要結婚證明(正及副本)。話證明父母無離婚啊!有結婚證明書,就可以申請表填媽媽名 ...

醒目開學勳章

回覆 綠荳媽媽 的帖子

我剛去學校交表,老師話要帶自己名既住址証明(銀行月結單)+老公名既水電煤等等既住址證明,証明係一齊住既

chubbychu 發表於 15-9-21 15:26
頭先我打去教育局問,話要結婚證明(正及副本)。話證明父母無離婚啊!有結婚證明書,就可以申請表填媽媽名 ...
咁有難度? 離左婚係咪張結婚証書會打左窿架??
‹ 上一主題|下一主題