用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區定灣仔區好?
樓主: iceface
go

中西區定灣仔區好? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-23+發表點吹

原帖由 DevilPig 於 15-09-24 發表
BPS + SSGC + YWGS 唔係中西區嗎?
果D係統一階段他區位

BTW...BPS 係東區 ~~~

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-09-24+發表BP

原帖由 mcl203 於 15-09-24 發表
果D係統一階段他區位

他區位

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-09-24+發表BP

果D係統一階段他區位

上個post出錯。  

他區位

回覆:mcl203 的帖子

咩事呢?!  

再試:

他區位 --- 係咪只可以大抽獎時甲部填, 乙部就只可以揀本區位?

boscochengsh 發表於 15-9-24 14:48
上個post出錯。  

他區位
他區位.....分俾灣仔區學生呀 ~~~

又出多過估估下既數字

依有料俾既小學去計下數....灣仔區2015 有多於100個學生去左直資
咁又可以估吓有幾多個係B1/2/3學生了 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

再吹落去少少先....今次估埋B1+B2

*********************************************************************************************

灣仔2015升中約1830人...B1+2人數 2/3係 1220人
若唔計SPCS...佢地唔呈分....B1+2人數 2/3係 1140人

灣仔女B1校...已提供367個 直+联+街位
灣仔男+男女B1校...已提供408個 直+联+街位
依2015年有約100人去左直資(唔估Banding既直資)
即係巳有875個位提供俾 B1+2學生

去估估下....仲要考慮埋 直/联中學 會用幾多自行位收自己直/联小B1+2學生 ???
又有幾多灣仔B1男/女生係自行階段已離場...去本/他區B1官津 ???...理論上數字會好少

呢D都係估估下既數據....可以自行評估下B1生入B1中學既機會率....但數字要自行分析...唔準確的

回覆:mcl203 的帖子

謝謝, mcl203。  我試吓了解多些。

問多個問題, 報他區位應考慮什麼?  小朋友是灣仔區, kc, st. jo. 等會否只得好少位給他區學生?

boscochengsh 發表於 15-9-24 16:53
謝謝, mcl203。  我試吓了解多些。

問多個問題, 報他區位應考慮什麼?  小朋友是灣仔區, kc, st. jo.  ...
2015 各 3個 ~~~

引用:Quote:boscochengsh+發表於+15-9-24+16:53+

2015 各 3個 ~~~

謝, mcl203。

小朋友最多是b1b, 咁少位, 唔敢報了。  

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-09-24+發表2015

原帖由 boscochengsh 於 15-09-24 發表
謝, mcl203。

小朋友最多是b1b, 咁少位, 唔敢報了。
其實他區位真係好少好少,邊個敢博喎?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回覆 Fionyiu 的帖子

我覺得灣仔區入呢幾間男校既,多數係自行入既.反而抽既,QC會多些.B1B既男仔,真係要博,考慮清楚.

王家爸爸  我都相信係   發表於 15-9-25 09:22

ydoris 發表於 15-9-25 08:32
回覆 Fionyiu 的帖子

我覺得灣仔區入呢幾間男校既,多數係自行入既.反而抽既,QC會多些.B1B既男仔,真係要博, ...
原因係灣仔學生成績比其他區好,所以全港排名大,自行入既機會自然大啲。

引用:Quote:ydoris+發表於+15-9-25+08:32+回覆+F

原帖由 王家爸爸 於 15-09-25 發表
原因係灣仔學生成績比其他區好,所以全港排名大,自行入既機會自然大啲。 ...
灣仔除左3間 Bl中學牌面位多,間間都係l0個8個位,係好易令家長們唔敢去搏既!但,事實係,可以估吓

王家爸爸    發表於 15-9-25 09:49

mcl203 發表於 15-9-25 09:29
灣仔除左3間 Bl中學牌面位多,間間都係l0個8個位,係好易令家長們唔敢去搏既!但,事實係,可以估吓: ...
灣仔區同中西區一樣, 有較多學位既學校選擇唔多, 不過如果你夠膽選位少個D而運氣又唔差, 嬴既就係你!

王家爸爸  同意,但係要夠膽同夠運氣。  發表於 15-9-25 09:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

灣仔區我心儀華仁及qc, 不過到大抽奬, 便要考慮其他學校了。

睇完你哋咁講, 依家真係唔知點揀。  

boscochengsh 發表於 15-9-25 10:19
灣仔區我心儀華仁及qc, 不過到大抽奬, 便要考慮其他學校了。

睇完你哋咁講, 依家真係唔知點揀。  :unkn ...
唔使京....多年前有樓盤廣告...硬銷係位置理想..唔使為揾名校煩惱...只係煩揀边間名校

明年灣仔都仲係....B1生揀边間B1中學煩D姐

當然....都係自行分析決定

夠膽同運氣很多時不是一齊...B1B好多時乙二已選TSK啦...只可講,乙一抽高主教既機會係最大..因為灣仔區佢吾係首選..我到7月7日當日..都非常非常緊張...有個男仔派到ST JO竟然喊,吾開心...可能吾係佢CUP OF TEA..

ydoris 發表於 15-9-25 11:38
夠膽同運氣很多時不是一齊...B1B好多時乙二已選TSK啦...只可講,乙一抽高主教既機會係最大..因為灣仔區佢吾 ...

高主教 已經係5間不同本區小學公佈有學生派入....其中包括無數字俾既聖雅各....統一街位有3個

反為....英皇 只有2間 本區小學公佈有學生派入....其中包括無數字俾既聖雅各....統一街位有3個 ~~~

SJS入KC既,好似有3位.因為有2位排我前面,知道佢入左..不過都係個句啦..我覺得個幾個街位,SJS無咩人攞左,因為佢地多數係自行入既...高主教個D位,應該係抽入既..
‹ 上一主題|下一主題