用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣荊冕堂, 聖母, 全完堂, 浸信會, 迦南幼稚園, 邊間好 ...
樓主: CannieWP
go

荃灣荊冕堂, 聖母, 全完堂, 浸信會, 迦南幼稚園, 邊間好D? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+elelto+於+15-09-04+發表荊冕

原帖由 Nicolelong 於 15-09-07 發表
荊冕堂唔一定基督敎有優先,我小朋友個班唔覚特別多基督家庭。反而係學校多活動,揀得嘅要預咗要付出多D時 ...
你小朋友都係讀荊冕堂,請問面試難嗎?我個女返緊pre school, 唔驚佢面試失敗
Thx

引用:Quote:原帖由+Nicolelong+於+15-09-07+發表

原帖由 CannieWP 於 15-09-07 發表
你小朋友都係讀荊冕堂,請問面試難嗎?我個女返緊pre school, 唔驚佢面試失敗
Thx

...
荊我去考過,考的野超淺,十個有九個小朋友應識答,所以都係by luck 俾老師揀或俾晒位的舊生或有兄弟姊妹讀緊,同埋揀下午班機會大的

引用:Quote:原帖由+CannieWP+於+15-09-07+發表你

原帖由 MELODY430 於 15-09-07 發表
荊我去考過,考的野超淺,十個有九個小朋友應識答,所以都係by luck 俾老師揀或俾晒位的舊生或有兄弟姊妹讀 ...
間學校咁出名都咁易考!?就即係難度只在於夠唔夠運佔一席位

我都係荃灣友,想問下大家覺得方方同麗城花園果間聖文嘉又好唔好?

引用:Quote:原帖由+MELODY430+於+15-09-07+發表

原帖由 CannieWP 於 15-09-07 發表

...
前年有2nd in,校長見父母,主任同小朋友玩。

引用:我都係荃灣友,想問下大家覺得方方同麗城花

原帖由 Cavebaby 於 15-09-08 發表
我都係荃灣友,想問下大家覺得方方同麗城花園果間聖文嘉又好唔好?
普通村校

引用:Quote:原帖由+CannieWP+於+15-09-07+發表間

原帖由 Nicolelong 於 15-09-08 發表
前年有2nd in,校長見父母,主任同小朋友玩。
請問係咪爸爸媽媽一齊去會好d呢?因為我老公未必抽到時間

回覆:CannieWP 的帖子

我覺得唔駛一齊去...上年都係我自己帶囡囡去考,其實面試過程考個小朋友都係大路嘢,最緊要全部都係小朋友自己答,父母唔好提水...

c_manki  小朋友仲未點識講嘢,落空機會大嗎?  發表於 15-10-17 01:38

引用:我覺得唔駛一齊去...上年都係我自己帶囡囡

原帖由 DaDa0614 於 15-09-09 發表
我覺得唔駛一齊去...上年都係我自己帶囡囡去考,其實面試過程考個小朋友都係大路嘢,最緊要全部都係小朋友 ...
多謝解答,我放心好多Lu

引用:我都係荃灣友,想問下大家覺得方方同麗城花

原帖由 Cavebaby 於 15-09-08 發表
方方感覺比較 commercial, 聖文嘉校舍細

引用:Quote:原帖由+elelto+於+15-09-04+發表荊冕

原帖由 Nicolelong 於 15-09-07 發表
荊冕堂唔一定基督敎有優先,我小朋友個班唔覚特別多基督家庭。反而係學校多活動,揀得嘅要預咗要付出多D時 ...
唔好意思,白痴一問,請問講緊係係荊冕堂士德幼稚園,還是荊冕堂葵涌幼稚園?

MELODY430 發表於 15-9-7 15:23
荊我去考過,考的野超淺,十個有九個小朋友應識答,所以都係by luck 俾老師揀或俾晒位的舊生或有兄弟姊妹讀 ...
我是荊冕堂舊生,是否收我小朋友機會大的呢?

引用:Quote:原帖由+Nicolelong+於+15-09-07+發表

原帖由 joyanyan 於 15-09-18 發表
唔好意思,白痴一問,請問講緊係係荊冕堂士德幼稚園,還是荊冕堂葵涌幼稚園?

...
士德

CannieWP 發表於 15-9-7 17:41

...
揀下午班入到既機會大好多!

荊冕堂士德幼稚園 係唔係一定要聽簡介會AR?

回覆:CannieWP 的帖子

上年經驗,有無去簡介會同收唔收生無關係!自己心儀就報,等到收通知時間先取捨!好多學校都好好,只要是當日日子面試都比入場 !(最緊要比小朋友足睡眠)

*當然以自己心水而衡量啦!!

回覆:saturn2012 的帖子

上年經驗,朋友無去簡介,收了am offer!

但我覺得,去聽了解下學校係做家長基本要求!因為當你好迷惘之際,無從入手嘅時候,睇下每間學校周圍嘅"人生百態",有時喺EK度睇嘅未必咁清晰!始終每個人觀點、演繹都唔同嘛!加油啊!!

引用:上年經驗,朋友無去簡介,收了am+offer!

原帖由 capa7806 於 15-10-05 發表
上年經驗,朋友無去簡介,收了am offer!

但我覺得,去聽了解下學校係做家長基本要求!因為當你好迷惘之際 ...
同意,上年n 見村校家長質素真係增廣見聞

引用:上年經驗,有無去簡介會同收唔收生無關係!

原帖由 capa7806 於 15-10-05 發表
上年經驗,有無去簡介會同收唔收生無關係!自己心儀就報,等到收通知時間先取捨!好多學校都好好,只要是當 ...
即係只要當日去到,但遲到都畀in? 我今日收到救世軍吳國偉同全完堂面試,但兩間時間只相差15mins,都唔知去邊間好

引用:Quote:原帖由+capa7806+於+15-10-05+發表上

原帖由 CannieWP 於 15-10-07 發表
即係只要當日去到,但遲到都畀in? 我今日收到救世軍吳國偉同全完堂面試,但兩間時間只相差15mins,都唔知去 ...
比我一定揀救世軍

‹ 上一主題|下一主題