用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二課程原來咁深
樓主: S-Kwok
go

小二課程原來咁深   [複製鏈接]

skkeung 發表於 15-8-17 07:20
就算MC 都太深,小二懂看多少個中文字!

原則上我同意,但其實小孩子看字是一組一組,加上如老師有幫學生溫,真不太難。
常識不是主科,試卷又不會有太多未學過的字,除非對總分有要求,otherwise no big deal。 詞彙不足中文卷先大wok,真的書到考試方恨少。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-08-16+發表我

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-8-16+16:22+我仔

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-8-16+16:22+我仔

MrBeast 發表於 15-8-17 08:26
原則上我同意,但其實小孩子看字是一組一組,加上如老師有幫學生溫,真不太難。
常識不是主科,試卷又不會 ...
我同你睇法接近,深唔深其實睇對個題材講得幾深入,好多小朋友都鍾意恐龍,遠古喎好深咩?又唔係考古,其實可以講得好淺白,唔通問個小二生邊種恐龍屬邊個科邊個類?滅絕既遠因?

little_yolky  考古唔包含恐龍時期,恐龍屬於古生物學科。  發表於 15-8-17 12:40
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我女升小四, 佢二年級常識冇學呢啲喎. 不過我女學校唔會買齊晒咁多本書, 通常有一至兩本係唔買的.  我家姐對仔女讀其他學校, 但用同一套常識書, 傾開先知, 某啲 TOPIC 在初小會輕輕提下, 在高小才詳細教.  我估係呢個原因, 我女學校在初小索性唔教住.

S-Kwok 發表於 15-8-14 16:31
上星期六先攞到書,打開常識同science, 原來依家小二係咁深。

常識下學期會教始皇帝、夏朝、最後一個皇朝 ...
果課書入面, 我女女只係唔識華佗, 後來同佢講係華佗, 佢就知係刮骨療傷果個了。睇課外書全部有講的。

skkeung 發表於 15-8-17 07:20
就算MC 都太深,小二懂看多少個中文字!
小二已經識好多字了, 已經睇完琵琶記、西廂記、紅樓夢、民間故事.......小二中文考閱讀理解唔讀題, 唔識多D字會好大問題的。

//little_yolky  考古唔包含恐龍時期,恐龍屬於古生物學科。  發表於 4 分鐘前//

只係想講難唔難題材同內容要分開睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 15-8-17 12:37
小二已經識好多字了, 已經睇完琵琶記、西廂記、紅樓夢、民間故事.......小二中文考閱讀理解唔讀題, 唔識多D ...
我哋讀中小,又真係唔覺常識d字深…
我仔無睇咁多古書……只獨沽一味"三國演義"……

bbforever 發表於 15-8-17 12:54
我哋讀中小,又真係唔覺常識d字深…
我仔無睇咁多古書……只獨沽一味"三國演義"……
讀三國演義已經識好多人物了, 佢既然鐘意三國, 咁你順勢買埋本貂蟬同西施俾佢。記得帶佢去睇歷史博個漢武盛勢展覽, 你話係三個之前既朝代, 即劉備的漢。

bbforever  多謝分享  發表於 15-8-17 13:18

D 乜儍乜rex kg 已教有la, d 網友仲話小朋友記到tim

HaYi  K1教, 我2個阿仔真記得的  發表於 15-8-18 17:54

IloveJJ 發表於 15-8-17 10:18
我講笑喳!我其實認為學呢啲用英文,實在係好攪笑,尤其是我地身為中國人

...
同样道理,有好多英中用中文教/考DSE的通識,我都好想知阿女学校用英文LS係点教法。

我仔K2已教胎生和卵生o

回覆:cocokan2004 的帖子

係呀,幼稚園d書有講胎生與卵生。

HaYi  K1 has touch this too.  發表於 15-8-18 17:54

引用:上星期六先攞到書,打開常識同science,+原

原帖由 S-Kwok 於 15-08-14 發表
上星期六先攞到書,打開常識同science, 原來依家小二係咁深。

小二可以好有吸收力,教就識

Yanamami 發表於 15-8-17 13:04
同样道理,有好多英中用中文教/考DSE的通識,我都好想知阿女学校用英文LS係点教法。 ...
我而家都在比較中學用中文通識同英文通識的分別, 得個知字都好.

引用:上星期六先攞到書,打開常識同science,+原

原帖由 S-Kwok 於 15-08-14 發表

其實只需要記先後次序,不是很深入的教內容,非常片面,唔深!不用擔心!

little_yolky 發表於 15-8-17 12:37
小二已經識好多字了, 已經睇完琵琶記、西廂記、紅樓夢、民間故事.......小二中文考閱讀理解唔讀題, 唔識多D ...

都係因為多閱讀?  我女升小二, like 睇少女漫畫,近年都識多左字。

不過, 你所講的書,邊間漫畫版比較易明及用字簡潔呢? 謝謝

tinaleung 發表於 15-8-20 15:17
都係因為多閱讀?  我女升小二, like 睇少女漫畫,近年都識多左字。不過, 你所講的書,邊間漫畫版比較易明及用 ...
我係完全唔鼓勵小朋友睇漫畫的, 大女細個時從未睇過漫畫。依家細女成日偷睇(點解可以有得偷睇? 咪係慈父多敗兒囉), 所以中文水平明顯差好遠。噚晚又俾我見到佢睇漫畫, 當然無可避免地俾我鬧, 最驚果個係爸爸, 正在驚緊被拖累, 最後諗起本漫畫唔係佢買, 係書展訂雜誌時送的, 即刻又可以抬頭大聲講嘢。

至於大女係唔係閱讀多的獲益者? 我唔知道, 但佢好細個我就開始同佢讀書, 然後到K3時不斷重複又重複咁叫女麻
女麻、我、爸爸讀西遊記佢聽, 咁佢聽到曉背咁滯, 自己就開始睇, 之後就「叮」咗一聲, 識睇好多書了。
‹ 上一主題|下一主題