用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: 潼潼妹
go

delete [複製鏈接]

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-6-1+12:06+當兩

原帖由 augkBB 於 15-06-01 發表
佢一早比港同收左,一直我地都以為入梗,後來真道由waiting變正选。所以呢,冇得揀好地地。我呢d冇得揀就有 ...
想讀IB既,就真道。不過,真道係直資,只可以得3份1學生修IBDP (最後3年), 其餘都要考DSE。過去IBDP學生約10人,當中也有外來生,你朋友自己諗下喇! 始終讀少年,所以真道都有好多人轉校 (可能邊讀邊搵學校啦!)。IBDP亦有年齡限制,我唔記得過左幾多歲係唔可以考IB (好似18歲)。評價仍然南北極極端意見 (哩點唔好問我點解,自己爬真道post)
港同就DSE, 12年。語文環竟好既中小學學校,小朋友要自律自住學習先會讀得有成績 (家長都要識港同點讀書),  否則,開開心心12年,以為讀書係多麽快樂容易的事。港同評估好穩定,好正面。
你朋友快快決定喇,小朋友坐到1個位咋! 唔好再hold

ihv2kids 發表於 15-6-3 10:05
想讀IB既,就真道。不過,真道係直資,只可以得3份1學生修IBDP (最後3年), 其餘都要考DSE。過去IBDP學生約 ...

首先要糾正你幾個錯處:
1. 直資只可以得1/3學生讀IB?
    呢點係錯既, 我最初都以為係有限制, 但原來係無限制, 只係學校自己想攪幾多. 好似啟思中學, 有超過2/3學生讀IB, 李寶樁書院, 更加係全IB

2. IBDP要讀三年?
   錯, IBDP只讀兩年, 全港有開辦IBDP既學校, 都係高中最後兩年先修讀

3. 讀IBDP有年齡限制?
   錯, IBO只有建議修讀IBDP既年齡(16-19, 可參考此處), 但並不是限制

純以高中畢業生表現嚟講, 個人覺得港同比真道優勝, 又整個表睇下兩間學校2013-2014年度既高中畢業生表現:

中學名稱

3322比例

聯招學位

聯招學士學位

升讀8大比例 (聯招+非聯招)

升讀3大比例 (聯招+非聯招)

升讀本地非學士課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀所有本地大專課程比例

海外升學比例

升讀大專課程比例 (本地+海外)

升讀學士學位課程比例 (本地+海外)

畢業生人數

港大同學會書院

71.40%

52.27%

39.39%

52.27%

30.30%

12.88%

39.39%

52.27%

真道書院 (DSE  only)

51.46%

真道書院  (IBDP only)

100.00%

真道書院  (DSE+IBDP)

32.56%

33.33%

65.89%

25.58%

91.47%

51.94%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-6-3+10:28+編

原帖由 hkpapa852 於 15-06-03 發表
1. 真道只有3份1能考IB, 我就是在真道簡介會聽到,原因是直資學校,所以有限制。哩點咁要問返學校

2. IB年齡限制,我朋友讀國際學校,full IB,
IBDP到一個年齡後就不能夠考。

醒目開學勳章 王國長老

直資有收政府錢, 讀IB學生比例有限制 (本地課程一定要多過50%), 李寶樁同啟思都係私校 (我都唔知李寶樁係私校定國際了), 所以考IB人數可以無上限

啟思中學(Creative Secondary School,簡稱CSS、啟思或啟中)係一間直資中學. 小學部才是私校.

Charlotte_mom 發表於 15-6-3 11:26
直資有收政府錢, 讀IB學生比例有限制 (本地課程一定要多過50%), 李寶樁同啟思都係私校 (我都唔知李寶樁係私 ...

李寶樁同啟思都係直資中學, 直資有冇限制IB比例, 呢點我同EK既IB專家ANChan59確認過

啟思中學係直資中學, 佢個名可以係EDB既直資中學名單 (P.3)搵到:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA1315_NDSS_List.pdf

李寶樁係1994年轉咗做"直資國際學校", 可以參考下呢篇新聞報導:
http://the-sun.on.cc/cnt/finance/20120825/00436_063.html
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ihv2kids 發表於 15-6-3 10:53
1. 真道只有3份1能考IB, 我就是在真道簡介會聽到,原因是直資學校,所以有限制。哩點咁要問返學校

2. IB年 ...
2. IB年齡限制,我朋友讀國際學校,full IB, IBDP到一個年齡後就不能夠考。

呢點我覺得係學校自己要求. 我之前個連結係 IBO 既 official 說明, 仲有得假?

引用:Quote:原帖由+augkBB+於+15-06-01+發表9月

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-01 發表
你未見識過呢!?交晒兩邊學費,返A校,向B校請假(炸病)。試完A校ok就退B校(唔知有無CDEF校呀下)

...
我仔嗰級都有,我地開晒學,有人退學,有人先有得返

當年真道前任校長係aim at所有人都考兩個試:IB及DSE,咁就唔會違反直資守則。但一來當年咁計劃已經引來極大爭議(例如一個學生點有能力應付兩個公開試),二來隨前任校長離去,呢個諗法已經「胎死腹中」。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-6-3 11:41
李寶樁同啟思都係直資中學, 直資有冇限制IB比例, 呢點我同EK既IB專家ANChan59確認過

啟思中學係直資中學, ...

多謝update, 不過我又搵到d資料

http://www.css.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=642&catid=51&Itemid=180
問:啓思中學的中五及中六級國際文憑組織預科項目 (IBDP) 是否設有學額限制?為什麼?

答:教育局的政策要求直資學校須提供主要為本地學生而設的課程,裝備他們應考香港中學文憑試。因此,直資學校(包括啓思中學)須限制少於一半的學生修讀IBDP。

係啟思自己講須限制少於一半的學生修讀IBDP

至於點解有65人take IB, 21人take DSE, 我答唔出, 可能有學生同時take 2邊? 又或者有非畢業生報考其中一d科目?

李寶樁"是現時全港唯一有「雙重身份」的直資國際學校"
直資國際我相信同直資有分別吧? 學費都遠超上限呢

Charlotte_mom 發表於 15-6-3 16:55
多謝update, 不過我又搵到d資料

http://www.css.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=6 ...

我又搵到呢份立法會文法, 睇下第三頁:
http://www.legco.gov.hk/yr13-14/chinese/panels/ed/papers/ed0113cb4-284-8-c.pdf

3、課程與教學語言

根據教育局規定,直資學校須主要提供為本地學生而設的課程,協助學生應考有關本地公開考試。但在不抵觸這個規定下,學校可自行決定課程的設計和內容,例如學校可協助學生準備本地和非本地公開試,或可提供不設有本地公開試的科目。部份資源充足的直資學校,會為學生提供本地課程以外的其他選擇,讓學生在畢業後往海外升學,或是以非聯招途徑入讀本地大專院校。

即係只要課程可以讓學生係本港升學就開得, 話有限額.

再睇下一段:

至於公營學校,教育局雖沒有規定學校不能提供課程指引以外的課程,惟於現行教育局為學校提供的有限行政及財政支援下,實況是根本沒有公營學校可以開發及維持非本地課程。

即係話官津校其實可以攪IB,不過教育局唔會有額外津貼, 要攪就自己諗掂佢.

李寶椿唔係一般意義的直資,又唔系一般意義的國際學校,系特殊學校。系當年教署特別從國外引進的(李寶椿本身是一家在世界各地有分校的教育系統),現任校董會主席仲系當年負責呢個項目的副署長。所以,一般教育條例不適用於此校。

引用:+本帖最後由+simonwan+於+15-6-3+21:50+編

原帖由 simonwan 於 15-06-03 發表

李寶椿唔係一般意義的直資,又唔系一般意義的國際學校,系特 ...

littlefaith 發表於 15-6-2 08:15
咁睇啦,作為真道家長,好多揀真道係預咗會讀11年。當然有個别例子係中途轉出去,但我所知通常轉出去係會 ...
不好意思,  請問可講多些關於港同的 "生命教育" 嗎 ?   Thanks.
天助自助者,  別再怨天尤人

醒目開學勳章 王國長老

網頁有資料
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/breed/life.html

Mrs.Luckycat  thanks  發表於 15-6-4 14:25
‹ 上一主題|下一主題