用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 過度活躍孩子
樓主: sukimama
go

過度活躍孩子 [複製鏈接]

Re: 過度活躍孩子

Dr.T,
咁係咪冇平估可做?又係個句,政府冇私人有冇呢?可否pm給我??
另有冇D course 可令小孩子放鬆情緒?如學"音樂統合"/或其他對小孩有幫助的方法?點樣可以申請讀呢??請幫忙.   
Dr.T 寫道:
通常小朋友入左特殊學校之後政府都好少會主動或被動為他們作評估,因為他們會覺得已經比足服務你地...一讀就讀到畢業...目睹不少停滯不前的例子.

社署社工方面可能是主要跟進家庭方面的問題(從你pm給我的資料估計)多一些,小朋友只是搭單,所以不要抱太大期望.

個案似乎需要較長期跟進,找志願機構屬下的輔導服務會化算一點

[quote]
sukimama 寫道:
...其實,係米冇評估傢啦? 有乜可做??因為.佢家庭經濟有問題,如可以排政府就最好.....佢依家有福利處及社工跟進.
[/quote]

TO: mrsphcheung , mamee, kakab105 & sjmama 及所有過度活躍症孩子mama,

我覺得應為你們驕傲!!!你們比普通的媽媽能承受,大千萬份的壓力,付出數之不盡的愛心,對孩子容忍,耐性,包容,及忍受別人眼光,指罵.勇敢面對.(好似好老土,但這是我的衷心說話)我覺得"愛"這個字,實在易說難做..
我見姨生仔甘樣,自己個心真係好"up".我可以點樣???我亦希望家姐能放開D,開心過日子.   
mrsphcheung 寫道:
Dear mamee, kakab105 & sjmama,
[quote]
(1)唔係我地唔想教,係我地既小朋友 同你地既小朋友有d唔同,可以睇量下嘛.  
(2)唉..天呀. 我一日都唔知要叫自己幾多次要睇開啲, 要開心啲先過到活.
(3)我真係要長命少少

祗有相同經歷的人才會明白教養特殊兒童的辛酸,每一天都不易捱,真要提醒自已振作些.
[size=medium]同路人,振作些!    [/quote]

1. 再評估的作用在於確定小朋友的能力應該就讀那類學校.因為你描述過他曾出入普通及特殊學校,但事實上他的學習能力應該可以到達那個位置呢?建議你最好找現時學校社工(他現時的學校一定有),查一下小朋友是因為甚麼原因轉介到該校.有多一些資料再決定這次評估應該做些甚麼.

2. 或許一些社交技巧小組(所謂EQ班)會適合他,但我建議還是問學校拿多一些資料再決定下一步應該怎樣走

1. 咁係咪冇平估可做?又係個句,政府冇私人有冇呢?可否pm給我??
2. 另有冇D course 可令小孩子放鬆情緒?

Dear sukimama,

Today I went to 教協 buy the books but they said no stock on hand , need to order , unfortunately they only place order for member , too bad !  Yesterday I contacted 城邦書店 , they have stock on hand.  You can try !

城邦書店 2571-4228 吳小姐

地點:軒尼詩道235號;駱克道街市旁邊

Hi bonniechau7@netivgator,

唔該晒呀,原本打算昨晚放工後去,因吃了感冒藥很倦,所以沒有去,並計劃改明天早上才去旺角買.現在知道沒有貨,免白走一次,真係唔該晒你呀,我會check 城邦書店.

bonniechau7@netivgator 寫道:
Dear sukimama,

Today I went to 教協 buy the books but they said no stock on hand , need to order , unfortunately they only place order for member , too bad !  Yesterday I contacted 城邦書店 , they have stock on hand.  You can try !

城邦書店 2571-4228 吳小姐

地點:軒尼詩道235號;駱克道街市旁邊

Hello Dr.T,
依??點解換左個泰山樣概??做怪醫博士做靚仔啦 :  
今曰見到家姐,了解多小小,有D野想問??佢話特殊學校入面,話系有一個dr. & 一個護士跟全部小朋友,  護士負責每天吃藥/ 問題.    Dr. 負責跟進小朋友進展問題.但從來沒有見過這2個人.係米出了好嚴重問題,才會接見家長??
之前我問的評估,是3年前做的,如等下一次要3年後,如中途小朋友的智相變差/情緒越難控制,家長怎做??除了見醫生外!!其實,我想知有冇其他團體可幫手.因為唔想突然有事才去做.

另外,有D course 之前我check過協康的青蔥計劃,對像至6歲. 我姨生9歲.似乎唔收啦!!我想知有乜團體有攪EQ COURSE, 因為好多COURSE,對像係普通人,唔係有問題的小朋友.可否講機構名稱給我?
至於社工(學校)好似小朋友在學校有事才找你,平時冇乜跟進.咁可以點??
Dr.T 寫道:
1. 再評估的作用在於確定小朋友的能力應該就讀那類學校.因為你描述過他曾出入普通及特殊學校,但事實上他的學習能力應該可以到達那個位置呢?建議你最好找現時學校社工(他現時的學校一定有),查一下小朋友是因為甚麼原因轉介到該校.有多一些資料再決定這次評估應該做些甚麼.

2. 或許一些社交技巧小組(所謂EQ班)會適合他,但我建議還是問學校拿多一些資料再決定下一步應該怎樣走

[quote]
1. 咁係咪冇平估可做?又係個句,政府冇私人有冇呢?可否pm給我??
2. 另有冇D course 可令小孩子放鬆情緒?
[/quote]

Dear all,

Regarding about [size=medium]ADD/ADHD books, there are a lot in the bookstore here in USA.  However, they are English version.   If you are interested, you may go to www.amazon.com to search "ADD/ADHD" books or "behavior management" books, you may see a lot and they also ship international, so you can buy it online.

A great link for your interest.....

http://www.celebrateADHD.com

1. 護士應該是長駐的,醫生就因為通常都係義務既,所以好耐先至去一次學校
2. 唔...呢度我諗我可以幫到手,資料見pm
3. 可以視乎小朋友現時的情況再決定下一步
4. 建議聯絡學校社工的原因是他們通常keep住小朋友入學以來的所有資料,包括評估報告,所以理論上知得多一些孩子的背景資料

1...系有一個dr. & 一個護士跟全部小朋友...但從來沒有見過這2個人.係米出了好嚴重問題,才會接見家長??
2...其實,我想知有冇其他團體可幫手.因為唔想突然有事才去做...
3...唔係有問題的小朋友.可否講機構名稱給我?
4. ...社工(學校)好似小朋友在學校有事才找你...

Hello Dr.T,

收到你pm的訊息,唔該哂.
我今日去開Casueway bay,上了sogo想買個2本書,個staff 話冇得買.我會再到灣仔買.
因為有bk朋友話旺角(已賣晒)希望我會買到.
Dr.T 寫道:
1. 護士應該是長駐的,醫生就因為通常都係義務既,所以好耐先至去一次學校
2. 唔...呢度我諗我可以幫到手,資料見pm
3. 可以視乎小朋友現時的情況再決定下一步
4. 建議聯絡學校社工的原因是他們通常keep住小朋友入學以來的所有資料,包括評估報告,所以理論上知得多一些孩子的背景資料

[quote]
1...系有一個dr. & 一個護士跟全部小朋友...但從來沒有見過這2個人.係米出了好嚴重問題,才會接見家長??
2...其實,我想知有冇其他團體可幫手.因為唔想突然有事才去做...
3...唔係有問題的小朋友.可否講機構名稱給我?
4. ...社工(學校)好似小朋友在學校有事才找你...
[/quote]

Sogo可以買到的機會近乎零... :-|

有時我在"樂文"也會見到這類書,Sogo後街有一間,是樓上舖

...上了sogo想買個2本書

Dr.T,

請問知唔知九龍區.邊度有得買呀?我住向"山卡啦" -離島區呀 :
..因上次有人話sogo 11褸可以找到,甘我就"一康熱誠"去買. 唔通我攪錯佐???.... anyway,唔緊要啦,我一定會買到既^^
Dr.T 寫道:
Sogo可以買到的機會近乎零... :-|

有時我在"樂文"也會見到這類書,Sogo後街有一間,是樓上舖

[quote]
...上了sogo想買個2本書
[/quote]     

上了sogo想買個2本書,個staff 話冇得買.

sogo 11 樓的書局沒有嗎?我上次去見那兒有不少台版書啊﹗不好意思,讓你白走一趟了﹗:-| 有家長提議城邦(灣仔洛克道),你可以去試試。銅鑼灣樂文(times square附近)也可能有。

如果交通不方便,不妨先打電話到有關書局問問。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

Hello 稚言治語 ,

No problem, i will try again. No need say sorry la....

稚言治語 寫道:
[quote]
上了sogo想買個2本書,個staff 話冇得買.

sogo 11 樓的書局沒有嗎?我上次去見那兒有不少台版書啊﹗不好意思,讓你白走一趟了﹗:-| 有家長提議城邦(灣仔洛克道),你可以去試試。銅鑼灣樂文(times square附近)也可能有。

如果交通不方便,不妨先打電話到有關書局問問。 [/quote]

For your info....

www.yeaasia.com carries the books that Dr. T recommended.
‹ 上一主題|下一主題