用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 甲一二三,乙一二三,會否一樣?
樓主: cc0402
go

甲一二三,乙一二三,會否一樣? [複製鏈接]

引用:Quote:aabbccc+發表於+15-2-4+12:23+直資of

原帖由 mcl203 於 15-02-04 發表
似乎....你係深信所有直資小學係勝人一籌既支持者~~~
我意思是有直資offer , 仲去津校叩門,人地收你既機會好微呀

aabbccc 發表於 15-2-4 15:43
我意思是有直資offer , 仲去津校叩門,人地收你既機會好微呀
你有實質數據支持你嘅講法?定係你覺得呀?

回覆:Ryan_baba 的帖子

咁你有無實質數據支持你既講法呢?你可以試下打去d學校問下!

醒目開學勳章 王國長老

拗嚟無謂, 叩過門既家長就知道事實係點.

對於D未經歷過叩門既家長, 永遠都只有理論, 只可以紙上談兵, 以為自己足不出戶真的能知天下事.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:拗嚟無謂,+叩過門既家長就知道事實係點.對

原帖由 hkpapa852 於 15-02-04 發表
拗嚟無謂, 叩過門既家長就知道事實係點.

對於D未經歷過叩門既家長, 永遠都只有理論, 只可以紙上談兵, 以為 ...
來自星星嘅佢,係唔明地球發生緊乜事....

回覆:sissysze 的帖子

咁祝你地叩門成功啦

醒目開學勳章 王國長老

和氣生財和氣生財
而家統一都交晒表啦, 有無111都塵埃落定, 真係咁唔好彩要叩門的話, 到時咩學校都要試架啦

我又真係識一個有直資OFFER,所以沒有抽獎, 大抽獎之後叩津小門收左喎 !

特別係啲有細佬妹跟尾,就算考到名直資都會嘗試叩名官津。

醒目開學勳章 王國長老

尋日親戚打俾我(今年佢女升小一), 又係講開111問題, 佢話唔係wor, 真係好多間要111 wor, 12網好多, 我叫佢講黎聽下, 佢話xx啦, yy啦

我影返2014叩門公佈d內容佢睇, 佢即刻靜晒, 所以我一直咁努力要將d資料留底bookmark就係咁解
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

唔係拗贏就叻, 而家資訊太亂, 家長無所適從, 有時連校長自己都吹到自己學校幾受歡迎叫家長一定要填111否則唔接受叩門 (最近聽過有間非一線學校講自己幾年無接受過叩門tim); 但到6月時做的又係另一件事, 所以家長聽完學校/校長講, 就俾佢地嚇到晒

當然, 舊年做法唔等於今年, 今年做法又唔等於下年, 家長自己衡量啦

Charlotte_mom 發表於 15-2-5 11:03
尋日親戚打俾我(今年佢女升小一), 又係講開111問題, 佢話唔係wor, 真係好多間要111 wor, 12網好多, 我叫佢 ...
LS校長幾年前都話唔會接受叩門, MCS每年都係學校門口掛牌話不接受叩門啦

最後, 總有D人派唔到之後又唔知經咩途徑可以入到去....

或者好似早兩年, 有人話捐2隻勞力士諗住入男拔, 最後返而入咗LS咁!

不過點都好, 總之呢D途徑唔係叫"叩門"啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-2-4 08:45
幼稚園升小無乜學術可言wo

咁點解有小學叩門要求"筆試"呢?
你LINK個PAGE,要筆試既係講緊小二至小五插班生

回覆:甲一二三,乙一二三,會否一樣?

大把人拎住直資offer叩門,何來111?
某啲講明只接受111叩門的學校,間唔中都爆出收咗啲無111或11嘅叩門生...

回覆 aabbccc 的帖子

客觀地, 所有去叩門名津/受歡迎津校, 機會都是好微.

能增加機會既, 是學術要勁, 或者有學校最想羅致的特異功能, 或者識勁人. 上年我認識朋友叩門成功既, 包括我女, 全部都不是111. 不過可能我識人識得少, 哈哈.
‹ 上一主題|下一主題