用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真05年K1小朋友家長,入嚟啦! ...
樓主: vivianjasper
go

大埔道崇真05年K1小朋友家長,入嚟啦! [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 大埔道崇真05年K1小朋友家長,入

柏霖媽媽

我冇乜經驗, 我想問書同校服, 學校既價錢是否還可以, 自己出去買會否平d呢, 唔知舊年你地有冇試過格價, 是否多數家長都在學校購買嗎? thanks!

mamamui 寫道:
carcar,
恭喜你呀!不過我囡囡又少個同學仔了.
其實我也有點掙扎是否該讓阿女讀下午班,因她最近的生活習慣有些改了,冇咁貓頭鷹,早上也起到床,返下午班又不知如何安排她午睡了...

mamamui:
我之前都諗過比亞仔讀下午班, 因為貪佢有"傳意堂", 可以教小朋友表達自己, 但今日學校打黎時我問過上午班係8點45-12點, 12點-1點有課外活動. 如果唔比亞仔上課外活動就要自己接放學, 下午班就相反, 如要上課外活動就要自己帶番學,  因為下午班的課外活動時間都係12-1點....所以我選上午, 希望我無聽錯       

醒目開學勳章

carcar,

乜5係無論上/下午班, join 5 join 課外活動都有校車架咩???? 咁 課外活動1wk5day 日日都要join????

我諗課外活動係1-5的.
唔知我地係唔係一開學就要選定課外活動呢   

醒目開學勳章

若果1-5都要join 米1k1個月
可5可以1星期2日果隻架

我諗都要問下至得.

睇到我一頭霧水! 一直課外活動時間係12pm-1:05pm,每季會出一次通告,可自由選擇參加,唔駛選足5日!如果讀下午班就要12pm回校上課外活動,而每日4:30pm後既'傳意班'係free俾全日班&下午班既小朋友until 5pm!如果要4:30pm返學就要自己接冇校車!但上午班12pm&1:05pm都有校車接送架!我prefer第2季先至報課外活動,因為開學初頭都比較混亂加上等K1小b適應左校園生活先啦!

以上係過往到現在既安排,今年會唔會有變?I don't know !

校服點可以係出面買?冇得買喎?

LEON:

多謝你的回答......   
因為我地都係一頭霧水.....  
我而家只係知5月30號要註冊, 交錢, 跟住有咩做呢     
(好在有你地.....     )

得意媽:
無錯~~多數家長都在學校購買書同校服架~!
(1) 校服只係校內有售, 出面係無得賣~!
(2) 書當然可以自己出去買, 我自己就無格過價, 但有家長講過價錢同出面差不多~! 我亦見過有家長因有朋友送左部份課本比佢, 所以最後只向校方買餘下課本~!

得意媽 寫道:
柏霖媽媽

我冇乜經驗, 我想問書同校服, 學校既價錢是否還可以, 自己出去買會否平d呢, 唔知舊年你地有冇試過格價, 是否多數家長都在學校購買嗎? thanks!
[img align=left]http://skins.hotbar.com/skins/mailskins/img/Mice__/Mice__Drawing_prv.gif[/img] 不忍用杖打兒子的, 是恨惡他; 疼愛兒子的, 隨時管教~! ~ <箴言>

LEON, Irene,

多謝你們的回應,而家真係清楚好多.

醒目開學勳章

yy13,

係呀! 好在有佢地支盲公竹咋

leon, irene thank you so much!

我都覺佢地比我地的資料不足...又有可能係我地太心急       

係呢你地30 號幾點去註冊呀

醒目開學勳章

我31號先註冊喎....有冇 人同我一樣??

SORRY係我睇錯, 531先啱     

醒目開學勳章

Little_Pig

tks!
尋晚上網check過牛津大學出版社果幾本, 學校都係貴1個幾毫,
其實我都係諗下有冇其他渠道會平好多, 我都知冇乜可能, 你古學校5驚比人話咩     

係呢! 出面真係冇祟真校服賣架, 你地d甩色校服換番晒未呀?
通告所寫既"夏季女裝校服"$120係米=1套運動服.

我是6月2號註冊...

HI : 得意媽

校服$120元是包括一件上衫+一條裙褲!
其實係一家四口子

唔知31/5註冊日會唔會又係人山人海?

醒目開學勳章

tks 一家三口

真係5好意思, 連你地都要2邊走(topic)

CCheng 寫道:
我是6月2號註冊...

me too   
‹ 上一主題|下一主題