用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 油塘基顯 vs 大坑真光 (囝囝)
樓主: miffychoa
go

油塘基顯 vs 大坑真光 (囝囝) [複製鏈接]

引用:支持入香真,如果金錢上可以! +

原帖由 tabomini 於 14-11-25 發表
支持入香真,如果金錢上可以!
因為幼稚園無比過錢,所以還可以。如果連續9年都比,就慘少少啦!

醒目開學勳章

回覆:油塘基顯 vs 大坑真光 (囝囝)

女校男生冇問題呀,我細個讀德雅一級200幾人得20幾30個個男仔,佢地升中派位都好好,宜家個個都好好呀有家庭有工作。我地仲有gathering tim.

引用:女校男生冇問題呀,我細個讀德雅一級200幾

原帖由 jelly-pudding 於 14-11-25 發表
女校男生冇問題呀,我細個讀德雅一級200幾人得20幾30個個男仔,佢地升中派位都好好,宜家個個都好好呀有家 ...
謝謝回覆!

多謝大家不同意見.
最終考慮囝囝能力, 他個人意向等不同因素, 還是揀了大坑真光.
謝謝大家!

lauwingtai    發表於 14-11-27 16:34

油基升band one  中率係五成

我等緊真光, 哈哈

回覆:behappydad 的帖子

女校男生對成長的確有問題,之前都有post discuss 過我先知,所以我上年無報真光

油基升band1點止2、3成啊?!

每年真光畢業啲男仔都派得好好,一定有皇仁!

尋日去幼稚園面試見男仔升中派位係100%英中。

引用:多謝大家回覆!我囝囝不是讀真光幼稚園的。

原帖由 miffychoa 於 14-11-25 發表
多謝大家回覆!

我囝囝不是讀真光幼稚園的。
其實 上校巴 6:53am,小朋友會唔會好辛苦?

我以過來人來講,我個仔曾經有某女校,兼收男生offer, 起初怕無學校收,所以連女校男生的學校都報埋。最後有其他學校收,所以無選。另因爸爸反對,女生較男生早熟,青春期較早,快高個男生,怕高小時女生會暇男生。

BeeBee1129 發表於 14-11-30 08:26
尋日去幼稚園面試見男仔升中派位係100%英中。
100%?

大坑真光網頁都係寫得88%喎?

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

其實分別不大, 反正全級得9個男仔, 之前8個派到/考到, 所以有88%; 依家可能最後個都叩門成功, 入埋一線中學, 咪100%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題