用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網排位
樓主: IRENEYY
go

34校網排位 [複製鏈接]

去年抽不到協恩.....換了一個領島....有私校BACK UP, 也努力叩門..........最後戍成功第三志願, 各位媽媽努力呀........

回覆:34校網排位

派到合一堂小朋友請問是否住屋企附近?

引用:派到合一堂小朋友請問是否住屋企附近? +

原帖由 IRENEYY 於 14-06-07 發表
派到合一堂小朋友請問是否住屋企附近?
要不要開個 合一堂 專 post?

好啊

為什麼主流不開合一堂呢?

回覆 cellon 的帖子

領島真係咁差?我識有人係果度讀,見佢都有畢業生入九華、伊利沙伯、華英、英皇、迦密架,當然唔係個個都得啦。仲有,我見佢地一年級都有教英數,功課其實都唔少,一般份量啦。而且一年級都可以做童軍,訓練下小朋友。當然,如果你唔努力,就算你入到名校,都無人可以幫到你啦!

IRENEYY 發表於 14-6-7 14:12
合一堂yeah
恭喜!
都話「合一堂揀乙一實無走雞」。

請問有沒有人是入了日修?日修好嗎?

janette_chan  我囉!!唔好啦當然,專收SEN架!!好彩我有私小BK UP,不過都會去叩門!!  發表於 14-6-9 10:16

回覆 mawanppl 的帖子

好呀 可以交流下

回覆 heibeshomemart 的帖子

中日修,將在2016年合并靜山到啟德新校,但今年要到彩虹讀一年,各位媽媽給些意見,如成功叩門牧愛,信義,基道,聖匠,會否放棄日修?

janette_chan  日修同靜山我之前睇佢評語都幾唔好,不過你講嗰幾間同日修好似差唔多咋喎!!  發表於 14-6-9 11:44

回覆:pinkylala 的帖子

同我一樣煩惱,派左去信義,諗緊叩門去領島,因為領島正就喺屋企隔離

回覆 kwan_hei 的帖子

信義

回覆 2010YL 的帖子

派左去信義,請問你會唔會叩走呢?
我昨日特登去信義睇下環境,發覺間學校真係好細,仲俾另外兩間學校夾住.....
除此之外,我真係對呢間學校一無所知

一般來說,34最受歡迎是兩女、兩官、兩獻、陳瑞琪、合一。次選是道、信、牧、靈。第三是領、匠、炳。
不過,就我見到領島、李炳的同學,都是純品的。

引用:回覆+2010YL+的帖子 派左去信義,請問你會

原帖由 kwan_hei 於 14-06-09 發表
回覆 2010YL 的帖子

派左去信義,請問你會唔會叩走呢?
我教會同信小聯繫,我哋教友(即使係埋校友)唔會幫小朋友揀信小,教會亦會開英文班同做家長福音工作,以最後有返我哋教會嘅計,學生出身基層多,父母為口奔馳交小朋友俾長老,功課靠自己,單親(離婚或中港婚姻)亦不罕見。

引用:同我一樣煩惱,派左去信義,諗緊叩門去領島

原帖由 kwan_hei 於 14-06-08 發表
同我一樣煩惱,派左去信義,諗緊叩門去領島,因為領島正就喺屋企隔離

...
信義和領島可能差不多,冇backup就叩間近的方便d

其實派彩前一星期,我不斷搵料,都了解過區內學校,信義同領島嘅評論中,硬、軟件都差唔多,呢兩間學校算係2線尾3線頭。如果小朋友係有能力去更好,我覺得家長可能應該盡多少少力去叩門,希望爭取多點希望!但如果小朋友能力未算同急速嘅學校配合到,呢啲學校支援係唔錯!

以上內容只屬個人意見,只供參考!

回覆:mademoiselle 的帖子

多謝各大大的意見。我會盡力求“走”的……
一日未俾佢試過谷既學校,我都唔知佢適唔適合;試過唔得,我心甘命抵……

我相信間間學校的理念、老師都是專業,有質素的。我怕的只是朋輩影响,小孩最受朋友(影响的。我不是岐視某些人,但試想想,如果我兒的同學中,有半班或更多人有學習障礙,甚至連廿六個字母都唔識,縱使老師及學校是多麼尊業,我都唔想,因為學習進度一定會被拖慢的……而我兒在這樣的環境氣氛下學習,將來上中學時只會更加辛苦,甚至會變得冇晒自信

請問有冇人派左去牧愛??

回覆 kwan_hei 的帖子

我當然會叩走, 但一定唔會去叩領島
‹ 上一主題|下一主題