用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟谷定唔谷好?
樓主: 1712762
go

究竟谷定唔谷好? [複製鏈接]

1712762 發表於 14-1-17 12:23
目標當然不是大學啦!係香港呢個社會學位只是入場卷,未來的小朋友要在香港生活,如而家真是順住走,不跟人 ...
I see!  我同意依度幾位家長講,人生係需要平衡(balance)。  "谷"依個字我始終都覺得係負面詞,不如話同小朋友一齊為目標而努力,同時要考慮平衡,關心多啲小朋友。  good luck & 共勉之!

坦白講一句, 谷小朋友既家長真係咁擔心小朋友前途定為了自己面子?

k3就諗前途?  我小朋友而家連父母返工做乜野佢都未知, 我地就要諗佢將來

我明白現今社會好重視學歷, 但我唔相信每個大學生既童年都好似而家這一代既小朋友

有人話自己小朋友谷得, 事實真係如此?  幼童好需要父母認同, 佢係因為想父母讚佢而日讀夜讀定真心好鍾意讀書?  又有部份父母會用物質去"鼓勵"小朋友讀書得好成績, 如果冇左"鼓勵"又會唔會咁谷得?

我比較鍾意小朋友按番佢年紀去做適合既事, k3或初小已經咁急功近利,  或者將來可以有好好既"前途", 不過我唔認為咁既人會活得快樂

引用:Quote:1712762+發表於+14-1-17+12:23+目標

原帖由 loveDD 於 14-01-17 發表
I see!  我同意依度幾位家長講,人生係需要平衡(balance)。  "谷"依個字我始終都覺得係負面詞,不如話同小 ...
其實我係完全明白甚麼平衡 中庸 機械式 多元發展等大道理,只係而家要二選一,一間好谷,一間輕鬆,入左輕鬆只係十二年後夠唔夠力同人爭入場卷。

1712762 發表於 14-1-17 14:37
其實我係完全明白甚麼平衡 中庸 機械式 多元發展等大道理,只係而家要二選一,一間好谷,一間輕鬆,入左輕 ...
隨遇而安!  依個世界好多野都預計同控制唔來,如果得兩間俾我揀,我會揀輕鬆,要谷,好多家長可以好變態,入到間谷嘅學校,如果你唔夠人地家長咁谷時咁你點算?  你自問可以去到幾盡?

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 14-1-17 13:18
你真係開通。我囡囡學緊粵劇, 粵劇老師同佢講, 啱啱有位大師姐, 唱得好好的, 考咗入演藝學院讀粵劇學位,  ...

不能盡如人意, 但求無愧於心, 做父母好難安排得盡善盡美, 正如生個仔出黎都唔係完美一樣, 每個人總有做得好/唔好既地方, 做阿媽既, 咪就係盡量幫佢探路再俾guidance佢呀, 佢選擇邊條路就唔到我地管了

讀一科唔係自己鐘意既其實好慘, 俾我揀多一次, 我唔會讀BBA lor, 讀完又點, 三大又點, 咪又係打份牛工, 悶! 可惜當年身邊無個可靠既人可以俾到意見我, 當年自己得唔到既幸福 (學識點去plan自己條路), 希望小朋友得到

另一個比較個人既考慮: 當年父母揀學校, 最簡單的: d女仔幾乖又近, 其實校風封建到不得了, 樣樣都唔俾試唔準呢樣唔準果樣, 慘喇, 今到u發現原來自己只係隻井底蛙, 人地識獨立, 識plan, 識爭取, 識運用resources, 我呢d就on居居只識隨波續流, 我唔想我仔女都係咁, 所以選校時我亦極力避免揀間太思想守舊的學校了

四隻貓  同感呀!  發表於 14-1-17 16:09

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-1-17+13:18+

原帖由 Charlotte_mom 於 14-01-17 發表
不能盡如人意, 但求無愧於心, 做父母好難安排得盡善盡美, 正如生個仔出黎都唔係完美一樣, 每個人總有做得 ...
Thanks for your sharing.

BALANCE is the key.

I took a more relaxing school for primary, secondary may be another ball game, all depends on his attitude and ability.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:1712762 的帖子

好睇小朋友個性,特質同父母期望及教法!我唔主張谷,當然唔谷唔代表唔洗溫書!我小朋友全無補習,無校外學術班,我地兩公婆全職工作,每晚只係八時後開始對功課,九點半前上床下,星期六除考試期外,一般全日玩,星期日先溫習,佢係一間區內top 3 熱門小學考全班頭三名。培養學習動機及減少倚十分重要。每個小孩子個性不同,有些可能要多些關顧.

回覆 556699 的帖子

好認同! 這也是本人的教育理念

Sometimes the choice of schoool is not within our control.

谷唔谷我覺得看自己不是看學校,學校谷,家長hea,大有人在,相反,學校hea,家長超谷一樣有。名校考尾十,唔通好過二線考第一。選校要要留意自己谷唔谷先,名校不會無人考第尾架!

回覆:究竟谷定唔谷好

拍低自己教仔做功課時個樣,個小朋友幾無辜可憐,自己又幾面目睜嚀,咪知自己谷唔谷得?!

識一個小朋友讀SFA, 鍾意做功課,全部自動波搞掂,呢d就好典型谷得!

引用:拍低自己教仔做功課時個樣,個小朋友幾無辜

原帖由 calbee6 於 14-01-17 發表
拍低自己教仔做功課時個樣,個小朋友幾無辜可憐,自己又幾面目睜嚀,咪知自己谷唔谷得?!

識一個小朋友讀 ...
good suggestion. I can definitely see a new "me"!

回覆:1712762 的帖子

睇你點看,做老世的不需高學歷,但總有過人之處.

引用:Quote:原帖由+1712762+於+14-01-16+發表本

原帖由 longyiu 於 14-01-17 發表
睇返你自己個小朋友性格,同你自可以付出嘅時間,你睇唔到呢版有幾多家長小二已經話要轉校?因為小朋友谷唔 ...

引用:Quote:原帖由+calbee6+於+14-01-17+發表拍

原帖由 erniewellie 於 14-01-17 發表
good suggestion. I can definitely see a new "me"!
我地就係咁警惕自己,避免走火入魔。

我不支持教深一年。學習從來有基本學起,只要學識基本,再深的知識也能學會。比方說,乜係雙數?有同學會話2,4,6,8,10.正確的概念係被二分得盡的數。太深也減低同學的學習興趣。

引用:拍低自己教仔做功課時個樣,個小朋友幾無辜

原帖由 calbee6 於 14-01-17 發表

識一個小朋友讀 ...
好多謝你!你呢番話突然間拍醒咗我,我宜家知道同個女揀邊間小學

bettywtleung

現時很多人都提出學校太谷,有好好多人被過早谷而谷壞,我絕對相信這是事實。但我亦相信有更多人以不用過谷為籍口,自己做父母的,可以安心地hea。現時因過份hea,而hea壞的有潛質孩子,相信數字上比谷壞的不知多幾多倍。但在EK從無人提出有hea壞例子。希望做家長的,不過谷的同時,亦不可過hea。

5tgb 發表於 14-1-19 05:44
現時很多人都提出學校太谷,有好好多人被過早谷而谷壞,我絕對相信這是事實。但我亦相信有更多人以不用過谷 ...
你心水清,理應平衡發展,不同程度理應有不同方法配合。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題