用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若望定聖三一?
樓主: phyllislau
go

聖若望定聖三一? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+toutou1024+於+13-12-05+發表

原帖由 chanti 於 13-12-05 發表
我不是用家,本來都吾打算出聲,但我好友係其中一位老師,話呢間真係吾惦,又亂又差,印巴籍小朋友好曳,佢 ...
係咪小朋友曳就唔理唔教?!有邊個小朋友唔曳㗎?!我想問邊方面亂呢?點解又關教小朋友書呢?你好友真係好自私呀!會否係你好友自己問题呢?我真係睇到你嗰句(打份工過日神)真係好嬲呀!扼錢,唔理小朋友,不知所谓,完全影衰曬啲老師呀!佢不配做老師呀!

回覆:JadenBB 的帖子

想知學校是否經常轉老師?老師是否對學校有歸屬感?可以睇小學概覽,就知道老師在校年資百分比,此校只得三成老師超過十年,又不是新校,算是偏低了!

引用:平時天材表演都覺得啲小學老師好好!好nice

原帖由 aaalaulove 於 13-12-05 發表
平時天材表演都覺得啲小學老師好好!好nice!就算上次學校畢業禮都見啲學生好乖,英文超勁!如果有老師係過 ...
好多謝你呀!我真係好嬲呀!

引用:Quote:原帖由+aaalaulove+於+13-12-05+發表

原帖由 toutou1024 於 13-12-05 發表
好多謝你呀!我真係好嬲呀!
大家冷靜D啦!

回覆:聖若望定聖三一?

都係講事實,其實一直都有留意學校嘅嘢!小朋友讀後發覺學校真係ok!我唔知早幾年係咪亂,只可以答近呢三年真係好好。如問我覺得係咪仲有人中傷,從我(純粹自己感覺)感覺"係"!

引用:Quote:原帖由+toutou1024+於+13-12-05+發表

原帖由 phyllislau 於 13-12-05 發表
大家冷靜D啦!
如果你小朋友間學校有個不負責任,只係打份工過日神嘅老師,你會否冷静嘛?佢係直接影响到你小朋友嘅學業同情绪呢!

回覆:phyllislau 的帖子

不過,好多謝toutou用家分享。每間學校都有人中意有人唔中意,有好老師亦有唔好嘅老師,我最concern 係適唔適合我小朋友,同返學開唔開心

引用:Quote:原帖由+phyllislau+於+13-12-05+發表

如果你小朋友間學校有個不負責任,只係打份工過日神嘅老師,你會否冷静嘛?佢係直接影响到你小朋友嘅學業同 ...
十分明白

引用:都係講事實,其實一直都有留意學校嘅嘢!小

原帖由 aaalaulove 於 13-12-05 發表
都係講事實,其實一直都有留意學校嘅嘢!小朋友讀後發覺學校真係ok!我唔知早幾年係咪亂,只可以答近呢三年 ...
其实我哋用家同小朋友是最直接感受到的!

引用:Quote:原帖由+aaalaulove+於+13-12-05+發表

其实我哋用家同小朋友是最直接感受到的!
絕對應同

引用:不過,好多謝toutou用家分享。每間學校都有

不過,好多謝toutou用家分享。每間學校都有人中意有人唔中意,有好老師亦有唔好嘅老師,我最concern 係適唔 ...
全對,小朋友先係真正嘅用家,只要佢哋開心,我哋做父母嘅都會開心!我全部都係講事实,有個家长親自同我講的,佢女女好喜欢返學,好開心,連病都諗住返學,原来呢位家长想下年轉校,因为學校细,無咩課外活动,但係佢見個女咁,佢已经取消念頭!佢話喺親子旅行期間見啲老師同小朋友玩得好close 同好有愛心,佢自己都出乎意料呢!

絕對應同
其实我哋所講嘅,你最好只作參考,因为你小朋友嘅性情,適合咩學校,你係媽媽,你係最清楚嘅!如果你想小朋友多課外活动,講真,聖若望真的不適合你呢!

仲有呢間學校讀書可能會比较辛苦,啲書好多深嘅生字,绝对唔係活动教学,現在我教個仔温書都好辛苦呢!你要有心理準備!

引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-12-05+發表我不

如果你好友真係呢度做教師,麻烦你叫佢唔好做,立即辭職,只係過日神?!咁样會影响小朋友囉!

...
老實同你講,個男net 我都識,今年重係吾係度教我就吾知,上年話升左職做panel, 吾知係咪真,都係話打份工,揾到其他工就會走。所以我上年都吾敢比小孩入去讀。

引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-12-05+發表我不

係咪小朋友曳就唔理唔教?!有邊個小朋友唔曳㗎?!我想問邊方面亂呢?點解又關教小朋友書呢?你好友真係好 ...
配不配你問問學校吧,你咁生氣都無用,賣花當然讚花香。

原帖由 chanti 於 13-12-05 發表
配不配你問問學校吧,你咁生氣都無用,賣花當然讚花香。
我绝对無讚花香,我只講事实,好處壞處我都有講,選擇杈只喺樓主身上,你叫我問學校,不如你叫你所谓好友快快辭職吧!點解你識親啲朋友咁嘅?!其实將心比已,你學校有呢啲不知所谓教師,你會點呢?你覺得你好友做得對嘛?你唔入呢間學校係因为學校有你兩位好友囉!

引用:Quote:原帖由+chanti+於+13-12-05+發表配不

我绝对無讚花香,我只講事实,好處壞處我都有講,選擇杈只喺樓主身上,你叫我問學校,不如你叫你所谓好友快 ...
你叫我問學校,咁你兩位好友叫咩名呢?我要知先可以問㗎!

讚成開名

多謝樓主,多謝TouTou 分享!小女apply 聖若望,同因小班,英主好適合我女,收到offer 之後,睇哂所有comment , 當然la 間間學校comment 好壞一半,但我我感受到聖若望家長對學校有歸屬感及支持....that's good enough !

Chanti:咁就最老實喇!

clychris  咁都算最老實?  發表於 13-12-6 12:02
‹ 上一主題|下一主題