用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 ...
樓主: awah112
go

博兒子入喇沙 雙非家長信錯教 入天主教校稱信基督教 [複製鏈接]

samuel89 發表於 13-9-30 11:32
斷估領洗應該無分國界卦.......愛國會的耶神唔會同香港教區信既有分別卦...... ...
我不知道,只是以為梵帝崗不承認愛國會按立的主教,領洗證又如何?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:samuel89+發表於+13-9-30+11:32+斷估

原帖由 ANChan59 於 13-09-30 發表
我不知道,只是以為梵帝崗不承認愛國會按立的主教,領洗證又如何?
應該問香港政府是否承認先得。聽聞以往有人走捷徑,去菲律賓領洗,但又聽聞後來再不承認菲律賓領洗紙。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-09-30+發表我

原帖由 Artie 於 13-09-30 發表
應該問香港政府是否承認先得。聽聞以往有人走捷徑,去菲律賓領洗,但又聽聞後來再不承認菲律賓領洗紙。

...
政府應該不會干涉,教區及學校決定。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Artie 發表於 13-9-30 12:05
...

其實香港領洗證是否甘難攞架????我見陳生好似勁易啫, 仲可以連名都改埋叫peter......

引用:Quote:原帖由+1773+於+13-09-28+發表我係天

原帖由 天瑜 於 13-09-28 發表
其實有些人拜神、拜佛的人係唔知自己信緊乜!
中國人一向滿天神佛。
真正佛教徒,念佛經,看破世情,生活平實。
但很多人,又黃大仙又車公又關公又天后,望發財,又酒色財氣。

引用:Quote:Artie+發表於+13-9-30+12:05+應該問

引用:Quote:原帖由+Artie+於+13-09-30+發表應該

原帖由 ANChan59 於 13-09-30 發表
政府應該不會干涉,教區及學校決定。
就是聽聞菲律賓領洗紙已經不承認。不知道有沒有網友知道詳情?

samuel89 發表於 13-9-30 12:11
其實香港領洗證是否甘難攞架????我見陳生好似勁易啫, 仲可以連名都改埋叫peter...... ...
他不用向人交代,不過要向上帝交代。

awah112 發表於 13-9-30 12:17
基督同天主教唔同的。
大家都系信本聖經啫........本質根本冇唔同的呵。

ANChan59 發表於 13-9-30 12:20
他不用向人交代,不過要向上帝交代。
呵呵.....他應該先諗諗點向佛祖交代就真。

samuel89 發表於 13-9-30 14:56
呵呵.....他應該先諗諗點向佛祖交代就真。
你可能誤會了佛教,風水術數跟佛教沾不上邊,道教機會多些。

ANChan59 發表於 13-9-30 15:08
你可能誤會了佛教,風水術數跟佛教沾不上邊,道教機會多些。
多謝指正...........他應該先諗諗點向太上老君交代就真。

我將滿天神佛,道教,佛教都歸晒玄學,  的確誤會了真正佛學,謹此致歉

引用:Quote:awah112+發表於+13-9-30+12:17+基督

原帖由 samuel89 於 13-09-30 發表
大家都系信本聖經啫........本質根本冇唔同的呵。
天主教同基督教的聖經是不同的

1773 發表於 13-9-30 15:36
天主教同基督教的聖經是不同的
哦....真系唔知道.....我只知道1個信聖母多d,比較開明d, 1個信聖子多d,比較霸道d,信者得救,唔信就一定要落去永火BBQ....

引用:Quote:1773+發表於+13-9-30+15:36+天主教同

原帖由 samuel89 於 13-09-30 發表
哦....真系唔知道.....我只知道1個信聖母多d,比較開明d, 1個信聖子多d,比較霸道d,信者得救,唔信就一定要落 ...
天主教基督教大至相似,就例如人家説的天下武功出少林,但後來多了派別。
天主教只有一個,中央聽命Vatican,但也有不同分會,有不同的mission。
基督教各會自己獨立運作。
至於聖經,內容都大至相同。只是大家 interpretation and teaching有不同。
現代各教會,是主張互相要 respect。

nintendo 發表於 13-9-30 16:11
天主教基督教大至相似,就例如人家説的天下武功出少林,但後來多了派別。
天主教只有一個,中央聽命Vatican ...
Thx 天堂兄詳細解釋!.....
基督教讀書果陣接觸過,天主教如你所說印象中與基督教大至相似,所以冇興趣去了解, 估唔到俾陳sir同1773大到投晒降.......

醒目開學勳章

引用:Quote:samuel89+發表於+13-9-30+15:44+哦..

簽名被屏蔽

獨孤求敗 發表於 13-9-30 16:32
你又搞錯,比較開明啲嘅係基督教,比較霸道啲嘅係天主教。
唔系瓜.....
信耶穌,得永生(唔信就永火BBQ).....系唯一真理, 應該系基督教卦......

‹ 上一主題|下一主題