用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 delete
樓主: 晞晞爸b
go

delete [複製鏈接]

回復 晞晞爸b 的帖子

我同你情況差不多,10月細仔今年9月讀K1 ,仲未開口講成句句子,希望返學開竅講野,不過我未十分擔心, 因自己都係遲講野; 未來打算再報一些好的幼稚園K1.

如果係打算小一派位, 就無需參加面試班, 只要小學報1-1-1都好大機會. 如果想考直資, 就另說.

共勉之.

(D Font 怪怪地)

我其實都堅持唔上考試班,今年囡囡考K啦,但見身邊的朋友都報的時候,真的會擔心,不可如果真的報了,就當上PLAYGROUP,你只是想俾好的個仔,都唔係有錯,不過提一提樓主,如果想抽獎,要交FORM前6個月(即每年6月)要開始入住用的登記地址。

我記得我未生之前,都會覺得唔洗呢樣唔洗那樣,屋企附近間幼稚園都可以,但到了現在,有些親戚朋友說洗唔洗那樣時,我都會說,你養隻貓或狗,都會同選食什麼牌子的糧啦,更何況係一個人。所以有時,唔洗在意人點睇,而係自己真係覺得合適的,就照做啦。

很明白你的感受,覺得想做就做吧,我都一直堅持唔報面試班,但如果到K1, K2 越近考小學的時候,可能都會一樣,做晒以前自己堅持唔做的東西。
樓主,你係一個好爸爸,搵錢同陪小朋友有時真係不可兼得。盡力而為就得啦。
見到有JM講,可以轉廣東話為主的工人,及每天讓仔仔多參加活動,都係可以參考的意見。努力。

面試班都係一個term 啫, 同playgroup 有咩分別? 又同其他興趣班有咩分別? 你當係口才班, 禮儀班亦無不可, 最緊要小朋友唔抗拒, 佢返得開心咪當比佢同人玩下傾下計, 至於考唔考到龍校名幼則平常心吧, 否則得唔到時自己會好痛苦的~

晞晞爸b 發表於 13-6-8 21:49
今次就係想試下呢d所謂面試班到底有冇用,點都好,最壞打算咪當上playgroup囉,當趁呢d機會去見多d人及同多 ...
面試班當play group ok 哦,無咁緊張,當去俾小朋友玩下,自己又了解下,
我之前參加過,雖然一路上一路滲笨,但對於第一個bb的家長了解面試模式其實係有小小用既,學左既野,日常生活多d同小朋友練習玩下先有用,所以盡量安排自己去到既日子,唔好叫姐姐去。

漁翁撒網都無問題,試問今時今日在坐有幾多家長不是咁呢?無辦法,我識一個報左十幾間,無一間收,但佢小朋友又唔係話係特別差哦。有d話報兩間都有offer, 又唔係特別叻哦,收生準則係咩?有時真係好主觀。即使in同一間,表現差未必唔收,表現好未必會收。一個interview機會先至幾十蚊,到時亦大把會撞期,點解唔報多幾間呢?

但我完全不認同【不要讓孩子輸在起跑線上】呢個歪曲既口號,錯曬, 一味催谷,只會令你既孩子輸得更慘!但做為父母,能提供最好既機會同環境俾小朋友,我地就盡力,起碼自己無悔先,不過就真係要調較好自己既情緒同期望,唔好俾小朋友同其他家人太大壓力。之後既路就只能多鼓勵同盡量抽空陪伴,然後不斷做出調適。我有信仰,所以我焦慮完一輪都會話俾自己聽,交託。

純粹過來人分享(只係過左個幼稚園選校的過來人,小學再迷惘過)

送給樓主,希望你看後有所感悟,放開堅持。

上帝給我一個任務
叫我牽一只蝸牛去散步。
我不能走太快,
蝸牛已經盡力爬,為何每次總是那麽一點點?
我催它,我唬它,我責備它,
蝸牛用抱歉的眼光看著我,
仿佛說:「人家已經盡力了嘛!」
我拉它,我扯它,甚至想踢它,
蝸牛受了傷,它流著汗,喘著氣,往前爬…
真奇怪,為什麽上帝叫我牽一只蝸牛去散步?
「上帝啊!為什麽?」
天上一片安靜。
「唉!也許上帝抓蝸牛去了!」
好吧!松手了!
反正上帝不管了,我還管什麽?
讓蝸牛往前爬,我在後面生悶氣。
咦?我聞到花香,原來這邊還有個花園,
我感到微風,原來夜裏的微風這麽溫柔。
慢著!我聽到鳥叫,我聽到蟲鳴。
我看到滿天的星鬥多亮麗!
咦?我以前怎麽沒有這般細膩的體會?
我忽然想起來了,莫非我錯了?
是上帝叫一只蝸牛牽我去散步。

教育孩子就像牽著一只蝸牛在散步。
和孩子一起走過他孩提時代和青春歲月,
雖然也有被氣瘋和失去耐心的時候,
然而,
孩子卻在不知不覺中向我們展示了生命中最初最美好的一面。
孩子的眼光是率真的,
孩子的視角是獨特的,
家長又何妨放慢腳步,
把自己主觀的想法放在一邊,
陪著孩子靜靜體味生活的滋味,
傾聽孩子內心聲音在俗世的回響,
給自己留一點時間,
從沒完沒了的生活裏探出頭,
這其中成就的,何止是孩子。
送給所有正處於忙碌中的爸爸、媽媽

回復 晞晞爸b 的帖子

個人認為參加K1面試班對樓主仔仔講野應該無幫助.
好似我囡囡依家兩歲半, 佢兩歲前由工人湊, 而工人從來都唔會同佢傾計, 所以唔多講野.  但俾爺爺湊又返學後識講好多野, 句子每星期加長, 有d仲估唔到佢識咁講, 所以小朋友真係要搵人同佢講多d.

回覆:December_baby 的帖子

我同意對小朋友一定要有耐性,他盡了力就已經好好。我們還小的時候,也不是開開心心的下午看電視嗎?我bb當年也有參加過,他12月  bb大仔,入去學interview class, 大哭!最後我也要跟上課。現入了心儀學校,但我覺得唔關interview class事.

Toffee888 發表於 13-6-8 23:48
晞爸,分享少少我的经驗
我仔仔都好遲講句子,大概兩歲十個月
方法一,吹波波
謝謝!會試下!
存感恩的心

whitepurin 發表於 13-6-8 23:48
我完全明白你的感受,因我個女同你仔仔類似情況,有少許不同係佢其實在家係好多嘢講,但出到去對住陌生人就 ...
完全感同身受!試下返呢d班,可能會有幫助,我都係第一次報,我之前諗都冇諗過會報呢d班,唯有試下,希望小朋友有所啟發及得著。加油!
存感恩的心

kittypmlau 發表於 13-6-9 07:42
英記有無全日班?你仔仔講野慢係因為無語境,報面試班如果有閒錢無壞,好似你自己講,當playgroup甘上

...
有,原來返緊全日班,但後來發覺容易病及成日病,已轉上午班。
對,當playgroup去玩下,多d見人。
存感恩的心

tobaby2010 發表於 13-6-9 09:10
咁你有冇諗過換姐姐?你知請工人,有乜請乜,仲要睇彩數,(當然有interview). 結果第一個印妹,流俐Cantones ...
諗過好多次,但最終都未敢換住。我現在呢個姐姐(印)(第二次請工人),很多自己意見,自把自為,已經嗌唔郁,次次漏咗野就一定話"忘記"。次次整爛野就話"亞b整嘅"。
好多次快忍無可忍想換人,但我太太次次都話:
1.佢真係好錫我仔
2.下一個難保會更衰

因為之前請過一個印(第一次請工人),見工吹到天花龍鳳,返咗幾日已發覺唔止唔識湊bb,又懶又冇愛心..所以如果今次再換人,我太太都擔心越換越衰..

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 13-6-8 11:46
又借個位呻下: (非喜勿插)

覺得自己越來越怪獸...前幾天終於幫仔仔報了1間中心讀K1面試班..今天開始去上堂 ...

最重要搬屋, 揾過個校網, 我D朋友都搬走, 吾洗同雙非爭學位., 你呢年仲多人爭位.

去報言語治療, TRAIN多D說話能力, 反而上面試班, 連講野都吾識就哂錢!

佢說話能力好, 學任何野都快!

littlecatmiko 發表於 13-6-9 10:07
其實報咩course 俾仔仔都冇話啱定錯,你唔試過點知有冇用,毋須要想太多。我想講嘢係,你既然知道你兒子的 ...
謝謝你,我太太同我會早d收工返去陪仔仔,工人廣東話開始會聽,但講嘅話仍需時間pick up..其實呢幾日禮拜已經發覺我仔肯學野,我地教佢講佢都肯識講,當然很多時候未能掌握到標準發音,但已可以見到佢肯識肯。
存感恩的心

fafapot 發表於 13-6-9 18:57
為人父母真難。考名幼都係為左比個機會小朋友有好嘅起步。考唔考到要睇佢自己造化。名幼都唔一定考到名小, ...
同意!
我仔仔目前返英記都算ok,日日帶佢返學,晌學校門口佢都自己行入去冇扭計冇喊,暫時都開心嘅!

存感恩的心

人在江湖,好容易迷失方向的。

樓主,如樓上的suggestion,找言語治療有用得多,信不信由你,用weekend 的時間親子交談,陪(父母陪,不是姐姐)佢去park 玩和看書比任何eca 更有用。

jaycee_mami  同意, 親子傾計+陪去公園+伴讀這三點重要過任何活動  發表於 13-6-11 21:17

回覆:終於來到呢一步..報左K1面試班.唉..

其實你仔仔已經有英藝backup, 心情可以放鬆好多,我有下年York k1 backup, 有更好就走,無就乖乖留係York, 我諗小朋友都開心既,係大人諗好多野。我見朋友個仔算聰明果隻,聽父母講番interview我覺得佢真係好掂,舉一反三,但結果竟然無offer, 留返原校。所以我都心裡打定個底

回復 晞晞爸b 的帖子

我打字好慢....還是忍不住,想告訴我小小的經驗。

我仔現剛3歲....我來自賭城,一個人在HK,沒有社交生活,怕影響仔的發展..........於是他一歲多D,我就帶佢遊走於九龍塘PG,一個人帶....坦白講有點辛苦,而且發覺成效不明顯......後來發覺去公園,去超巿,見到咩就講咩,總之不停地講(因為得我一個人對住他,有時都覺得口臭)....仲會講大量故事俾他聽.....這樣,他的語言發展進步更為顯著...你以為佢唔識聽....其實他聽得好清楚,亦會運用.....因為仔約2歲多D就識講"因為.....所以......",".....竟然......",早幾月,他突然同我講"媽咪,我好幸運有你",當時,我好驚訝,問他點解識講,他話"毛毛愛睡覺"本書入面有講。

同時,身邊亦有人親身經驗,男仔,4歲,未能以一句完整的句子表達,例如:婆婆,我想食雞蛋。但他只講:"婆婆,蛋蛋".....真係要帶佢見語言治療師.....結果,治療師只是建議買一套完整的煮飯仔工具俾小朋友玩....2個月覆診冇事啦.....進步神速。原來,語言的發展最重要是溝通,有呼應的溝通......現在我仔最喜歡在家扮侍應,玩茶餐廳....ABC餐...一玩可以玩成個鐘。

只要小朋友聽得明指令....其他就不用擔心...因為每個小朋友都他自己的成長過程。希望以上小小經驗幫到你。
‹ 上一主題|下一主題