用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 三個原因非常後悔當年選了培正
樓主: boringggggggg
go

三個原因非常後悔當年選了培正 [複製鏈接]

引用:選校當然會考慮多個因素,如教育方法、理念

原帖由 boringggggggg 於 13-01-17 發表
選校當然會考慮多個因素,如教育方法、理念、口碑、是否一條龍等等,但是兩姊妹能否一起上學,對我而言,亦 ...
什麼「如果是st Paul coed, dgs等等,我服。」當年無人唔比你女考Co-Ed, DGS下 ???講到培正二流學校咁。本來就是你一廂情願,人家幾時話家姐可以帶阿妹入學???學位有限,紅藍兒女滿天下,咁多「 人情味」債,點還得清呀?

如果大女吾系讀PC  ,系讀d  吾多好的學校,吾知樓主會吾會甘堅持兩個女讀同一間學校呢?

回復 奥脫福 的帖子

現實是現實,太清醒和太清高真系怕害了孩子。

積極和樂觀地接受, 用行動和實力去證明是PC走了寶.

bbb330    發表於 13-1-19 09:02
MCLIAN  Good and positive!   發表於 13-1-18 15:23

好多間幼稚園都唔包收兄弟姐妹,我D仔女都要分開上學,如果唔鐘意一係同大女轉校

JustAParent 發表於 13-1-18 13:05
什麼「如果是st Paul coed, dgs等等,我服。」當年無人唔比你女考Co-Ed, DGS下 ???講到培正二流學校咁。 ...

"學位有限,紅藍兒女滿天下,咁多「 人情味」債,點還得清呀?"
Exactly~~

Yanamami 發表於 13-1-18 15:06
"學位有限,紅藍兒女滿天下,咁多「 人情味」債,點還得清呀?"
*************************************** ...
如果個個弟妹都優先,甘樓主個大女根本就入吾到,而家就吾使煩!

sheffield    發表於 13-1-18 17:18
MCLIAN    發表於 13-1-18 15:24

FloliMom 發表於 13-1-18 12:24
樓主,向前看,分享一個真實個案,姊姊在培小讀緊,妹妹因為係細 B,學校起初沒收妹妹讀小一。後來妹妹入讀 ...

同意, 唔好咁快灰心, 你細女有幾間收, 就選間合適既努力讀, 再努力插班!
又可能你到時發現細女更適合讀你所選既小學, 學習及發展更好呢!

樓主都係想呻下姐 (雖然激動D)。家姐讀緊又幫細妺報有一定情意結歸屬感,亦明白學校收生要求。 唔收細妹有感被背棄和學校冷漠都唔出奇。 但樓主不要太激氣! 天時地利人和控制唔到,自己太激動影響兩個女,家姐以為自己學校唔好,亞妹以為自己唔好考唔到,唔值得。細女有其他收可能個天認為她更適合其他呢。 真係想入就找老師問或寫信吧。 一切睇開D,隨緣吧!

smallfoothk  好圓  發表於 13-1-18 17:14

FloliMom 發表於 13-1-18 12:24
樓主,向前看,分享一個真實個案,姊姊在培小讀緊,妹妹因為係細 B,學校起初沒收妹妹讀小一。後來妹妹入讀 ...
做乜咁儍,程度高既私校有好成績,仲入培正做乜?

FloliMom  就係因為她媽媽
想兩姊妹一齊讀,近啲屋企,培小課程又相對冇咁緊迫囉。  發表於 13-1-18 23:35

大餅王 發表於 13-1-18 12:43
你想兩姊妹讀同一間? 好易啫, 咁阿妹入邊間, 家姐轉過去咪得囉! 培正出品, 大把人要呢!! 不用煩. ...
有冇誇大咗培正出品?應該話大把差過培正既學校要。

引用:樓主都係想呻下姐+(雖然激動D)。家姐讀緊又

原帖由 ITETmom 於 13-01-18 發表
樓主都係想呻下姐 (雖然激動D)。家姐讀緊又幫細妺報有一定情意結歸屬感,亦明白學校收生要求。 唔收細妹有 ...
同意。

如果有兩位孩子的,就會明白樓主的感受。隨緣向前看吧,每個人的路都是不同的!

四個字:輸打贏要!

回覆:三個原因非常後悔當年選了培正

我個女今年考塔正佢話老師問佢所有野都有答仲有我問佢所有老師問D問題都全部識講但連waiting都無真係唔知佢標准係咩

TOMMY51829 發表於 13-1-18 18:41
我個女今年考塔正佢話老師問佢所有野都有答仲有我問佢所有老師問D問題都全部識講但連waiting都無真係唔知佢 ...
咁細個識講番晒出來,真係幾叻!

無諗咁多點解,係吾會知真實原因,反正仲有好多好學校。

引用:實在不吐不快,純屬個人意見,但如果我有那

原帖由 boringggggggg 於 13-01-17 發表
實在不吐不快,純屬個人意見,但如果我有那裏說錯,歡迎各位嗎咪糾正。

第一:我大女當年考到很多間很好的 ...
家長,學校並無說一定收返細佬妹的

培正實在太受歡迎了,但同時做就大量失敗者,有些失敗者心有不甘,覺得自己子女可以打片天下,居然被培正難倒,所以抹黑培正吧!

如果吾系,都吾值得開POST唱培正啦,吃不到的葡萄是酸的嘛! 但想去吃時就覺好味,吃不到,找個藉口安慰自己囉!

個個家長係申請表時,就E間好,嗰間靚,到比人Reject時,就E間吾好,嗰間廢,尤其出現在近註冊時間,立心不良,居心何在?!

醒目開學勳章

kc_united 發表於 13-1-18 08:37
當年選擇入讀培正時,我相信你都知道唔係實收細女的啦!但考慮各方面後,仍願意比大囡照讀,這便是取捨。其 ...
樓主似係玩遊戲, 自己嬴就合理, 輸咗就話唔公平嘅人!

deleted

樓主心情的都有d明白,我大囡喺港島區一間名校讀,細仔今年考小學有sibling都入唔到,失落係有,畢竟當然覺得間學校好先比大囡讀再想細仔入埋,天意弄人,遊戲規則就係咁,我好感恩有一間私小一間直資收左細仔,有2間offer已經非常幸運,加上今年考學校人數比上年多好多,莫講幾年前,接受遊戲規則吧!
如果覺得學校冇收你囡囡係錯誤既決定既話,揀間好既學校,讀好d再考過培小,又或者讀落會發覺原來第二間更適合呢!我自己都打算下年再插班架!

‹ 上一主題|下一主題