用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信?
樓主: 小小山
go

幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信? [複製鏈接]

回覆:幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信?

乜又一村有reject letter, 真的嗎?我仔仔表現極差,如果收的話,只因佢in時冇喊,我收咗waiting,以為學校好心地,等家長好過d!
樓主真是好攪笑,笑完人都輕鬆咗,謝謝!

kelly0204  我都以為係架.....
我個仔係3月B....老師成日不停問另一個.....我個仔答晒都係WAITING....
所以我覺得都係要見眼緣....  發表於 12-11-23 18:21

引用:+本帖最後由+lovecupid+於+12-11-21+15:51+

原帖由 lovecupid 於 12-11-21 發表

當然有offer信,waiting信和reject信啦,不過Reject信都 ...
Reject. 我仔個間話:由於本年報名人數超過本園收生人數,經面試後貴子弟未獲取錄。唉,間間都超過嫁啦!

回復 isa_ty 的帖子

我囝in果間應該同你小朋友in果間一樣啦!

引用:回復+isa_ty+的帖子 我囝in果間應該同你小

原帖由 lalamike 於 12-11-21 發表

我囝in果間應該同你小朋友in果間一樣啦!
你會吾會打去同佢地講想排waiting ar?

我有一間好少少(當然都係reject啦!)
「鑑於申請者非常踴躍,報考人數遠超過本園可提供之學額,故暫未能取錄貴子弟,深表歉意!倘若本園日後尚餘學額,約於2013年5月底前通知,敬希見諒!」又道歉又見諒,真係客氣!
其實都係我仔in得唔好,平日開籠雀,果日十問九唔應啫!

可以打去排waiting﹖我唔知可以咁啊!

引用:回復+isa_ty+的帖子 可以打去排waiting﹖

原帖由 lalamike 於 12-11-21 發表

可以打去排waiting﹖我唔知可以咁啊!
我冇試過,不過我有朋友被另一間reject,佢打去學校試下乍。不過我吾會,又未只於心儀到咁。

yes,又未至於心儀到咁
報佢係貪佢半條龍,但聽番其實升小又唔係太guarantee

香港X糧的waiting就真的可以做到輪候,又有很多媽咪不選擇waiting,直接縮小備取生范圍,甘都不用辛辛苦苦一個一個call back waiting喇。呢間係waiting的最人性化既:

本校2012 至 2013年度幼稚園新生入學會見經已評定完竣, 貴子弟於會見當天表現優良,惟因報考本校人數眾多,而學位有限,未能取錄,實感遺憾,現暫編為備取生。

無論 台端是否願意登記輪候學位,煩請於11月23日(星期五)或前先按以下之超連結作回覆。惟恕不接受電話登記。

回復 luckyveronique 的帖子

是上年的信嗎﹖
今年未收到啊!
(btw,佢唔收人都話「表現優良」,又係客氣到有少少假……哈)

luckyveronique  是今年的信呀?仲沒收到靈糧的result嗎?  發表於 12-11-22 13:12

回復 lalamike 的帖子

sorry,睇漏咗
2012-13
thanksssssss

回覆:幼稚園係唔係只係出Offer 同Waiting信

本人覺得崇真既reject信係最優美,佢唔講我都唔知我個仔咁出眾XD

kelly0204  認同HEHE  發表於 12-11-23 18:22

好惨!

面試如見工,人夾人啫,你遇個老師好相與,咪有機囉,如果遇到個殺手,揸住個蘋果答apple唔得,一定要答蘋果,咪當唔好彩囉。IN KV都係,我一入去,全部都係阿姐級的老師,僅係唔好坐埋去啦,行入後面間房,啲老師後生好多,仲同我個小朋友唱ABC,有心機In我小朋友。咁咪大家舒服囉。我有個朋友就係小朋友手腳慢,個阿姐級老師「唧唧」聲,咁大家都唔好受。所以面試呢樣嘢,緣份同機遇都好重要,夾埋天時地利人和。

唉… 我in左一間,話面試後一星期會有信通知,又話收唔收都會通知,宜家差唔多成個月啦,都未收到信,打電話都問左3次,話呢個星期會通知,但最終又係冇信收到… 打到我都唔好意思再打去問… 收唔收都通知下人呀嘛,好似俾佢玩咁…

引用:乜又一村有reject+letter,+真的嗎?我仔仔

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 12-11-21 發表
乜又一村有reject letter, 真的嗎?我仔仔表現極差,如果收的話,只因佢in時冇喊,我收咗waiting,以為學校 ...
又一村有㗎,我個仔除左唔識答顏色外,其他都識答㗎,問佢呢架咩車,佢識答巴士的士,可能in嗰老師唔鍾意佢啦

本校因學位有限,貴子弟xxx未能安排二零一三年度學位。謹此致歉。

cindychu 發表於 12-11-21 14:07
我上年同今年都去In 過沙田啟X  N1&K1,  當然兩次都reject , 嬲到爆!!!
阿囝今年in 時答哂所有問題,個 ...

我有同感, 雖然個仔只In兩間, 一間表現怕羞地全答對所有老師問題, 老師還讚阿B, 卻只是Waiting List, 另一間個仔怕羞到識都唔敢答, 只是做配合指令, 快快手做完所有老師說的, 想離開的模樣, 尾聲出房門時還怕到跌倒, 不過沒哭, 只是要我抱.但是, 這間竟然有offer給我個仔. 真的確得講運氣及眼緣多於其他原因吧...

回復 lovecupid 的帖子

你嗰封真係 waiting 嚟, 因為我囡囡最終係收到佢話畀佢讀下午的, 啲字眼係一樣, 我最初都以為係 reject, 但原來唔係囉!

回復 lovecupid 的帖子

好多謝你帶來幽默!
家長們都好stress, 有你在,減輕我們的壓力! 太好啦!

我現在好輕鬆地等玫記的reject letter. 舊年已reject 0左 我女啦, 今年應該不例外.

往後還有升小一,升中一,升大一,依家都咁緊張,好難命長等到抱孫....大家放鬆啦。難怪咁多人唔生細路。香港教育真失敗
‹ 上一主題|下一主題