用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗PN
樓主: iceming
go

玫瑰崗PN   [複製鏈接]

回覆:iceming 的帖子

聽聞淨係幼稚園好,跟住啲人会轉去其他學校

回覆:mama1211 的帖子

回覆:mama1211 的帖子

Yes

回覆:玫瑰崗PN

幼生100%直上小學部,小學係私立英文小學,今年由黃校生接管埋,所以小一即開多一班,共三班。好多家長對校長好有信心,加上出生率多左,今年K3 家長都緊密留意小學部情況!

其實早幾年有得做郵寄, 不過聽聞果陣D家長又係話安排得差, 又話收唔到interview letter, 學校又話收唔到form, 最後一致決定親自交表, 唔係邊做得玫瑰崗咁多人, 連交通警都出動埋, 雖然係有亂同超辛苦, 不過都ok, 不過不失啦

我去九龍塘交表都係咁, 人又多, d 家長重亂泊車, 有$$人更話知你抄牌, 家長又冇禮, 老師又冇禮, 我都係揀返玫瑰崗有heart的學校讀書。

琴日我都見到好多家長因為多人走左, 果陣我心唸少一個人同我小朋友爭, 雖然我個女細女都冇咩機, 但都係好事, 大包圍既人多的是, 唔好搞到我成日要排隊, 冇心的家長係唔係唔應該阻住個位, 我都係為女女揀左三間。

回覆:玫瑰崗PN

其實我認同佢地可以快啲,一張枱有成兩三個 staffs 同一時間只係處理一個 application , 係咪可以分開處理幾個 application 去加快進度呢?但係總恬我覺得好過蘇浙,蘇浙一入到禮堂有九條隊,排完 check docs 又再排另一條隊又見唔到龍尾。係好 lost 咁。

引用:其實我認同佢地可以快啲,一張枱有成兩三個

原帖由 kittyland06 於 12-10-21 發表
其實我認同佢地可以快啲,一張枱有成兩三個 staffs 同一時間只係處理一個 application , 係咪可以分開處理 ...
蘇浙超差,入到hall勁亂

蘇浙真係想死, 我朋友個仔讀K1有一次參與親子活動, 以為可以見下老師同認識下其他家長, 點知見到見到唔到.....
咁我想問蘇浙交表咁差又有冇人當場鬧人同投訴

回覆:milk_milk 的帖子

請問可以講邊間學校老師冇禮貌嗎?我晤知有冇報,如果老師冇heart, 我唔比我個女讀。

回覆:kittyland06 的帖子

Agree

回覆:Toffee888 的帖子

Agree

回覆:milk_milk 的帖子

我想問你朋友說蘇浙好嗎?老師有愛心嗎?我聴朋友話,因收左好多內地爆發戶,同學好冇禮,老師唔敢得罪他們,我想知係咪真,因為我都報左呢間,many thx!

回覆:karman888 的帖子

其實我覺得安排ok wor,可能今年實在太多人,佢地都預計唔到lor.同埋又可以過濾埋d唔係真係想報讀既家長。

回覆:karman888 的帖子

我曾與小朋友一起返預備班playgroup,分別見到神父及黃校長多次巡堂,他們更會接觸小朋友及與家長交談。迎新日放學更見到神父和黃校長企了在校車位置,逐一與每架校車上的家長及小朋友揮手說再見。現在老師亦常與我們溝通,RHS 真是一間好有heart 及教學熱誠的學校!

引用:我曾與小朋友一起返預備班playgroup,分別

原帖由 bobo101^*^ 於 12-10-21 發表
我曾與小朋友一起返預備班playgroup,分別見到神父及黃校長多次巡堂,他們更會接觸小朋友及與家長交談。迎 ...
聽你講真係好ok 喎,唔知PN 有幾多個位?我c6排隊交表都用咗3個鐘,唔知面試要預多幾多時間上去,我B得10個月大,未必跟指令。如果收,係咪兩歳插班?定係細B無望?

bobo101^*^  RHS 會收少量9月-12月出世的小朋友(每班5-6個), 所以你們仍有機會啊!  發表於 12-10-22 09:18

老師話每班25人,上午3班,下午3班
共收150人

我問左,interview當曰早10mins到就得

回復 bobo101^*^ 的帖子

請問中學是否中文中學?

回復 GCG 的帖子

玫幼係英文小學, 玫中好似中一至中三係中文學校, 新高中課程係英文學校 (以上資料係教育處中學部度睇到)
‹ 上一主題|下一主題