用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 白廢心機
樓主: 百厭豬
go

白廢心機   [複製鏈接]

引用:可能“學野”,"比賽",這些都不是培養小童

原帖由 bkhc 於 12-10-16 發表
可能“學野”,"比賽",這些都不是培養小童的最佳方法呢?可能自由玩耍,自由發揮,給他們培養想象力,crea ...
我早排聽講座,講者話唔主張考cert, 佢咁準備囡囡考小一,佢同囡囡每日傾計半個鐘以上,訓練溝通能力和表達能力,結果好多間都考到好成績,但幣處是現在囡囡好多嘴,講唔停。我唔知這方法是奇怪,還是反而是正常。

HappiMom  我覚得講者哩個提議好呀!  發表於 12-10-16 23:47

唔好氣餒啦,我記得3年前同囡囡去考10間幼稚園最後得2間我報嚟係做後備嘅收佢,後來讀咗先發覺間學校好啱囡囡,佢又讀得好開心。經此一役,考小學我都有晒心理準備會收到好多封reject信,不過有時好多嘢好似有定數咁,所以只要我哋做家長嘅盡咗力幫仔女搵學校,而仔女又盡咗力考就已經得,其他嘢大家都控制唔到嘅就真係要平常心去面對!

BBTao  Agreed  發表於 12-10-16 14:40

回覆:giannapoon 的帖子

多謝你的安慰

引用:唔好氣餒啦,我記得3年前同囡囡去考10間幼

原帖由 giannapoon 於 12-10-16 發表
唔好氣餒啦,我記得3年前同囡囡去考10間幼稚園最後得2間我報嚟係做後備嘅收佢,後來讀咗先發覺間學校好啱囡 ...
我之前冇幫佢考過幼稚園,所以冇失望過,而家用心揀學校,第一次食檸檬,所以好灰心,

引用:Quote:百厭豬+發表於+12-10-15+16:32+學咁

原帖由 Parisienne 於 12-10-15 發表
好想放棄?
放棄D乜 ?
佢嘅人生先至啱啱開始咋喎....
求其比間學校佢讀,普英數畫畫唔洗出去學,唔好side時間side精神side金錢,真係好氣餒,

引用:Quote:百厭豬+發表於+12-10-15+22:58+我都

原帖由 Parisienne 於 12-10-16 發表
為孩子所付出嘅努力,一定唔會白費,只係收成期遲早問題。不要灰心,差的不在孩子,而是整體遊戲制度,令大 ...
唉…你講得好好,真係唔明,其實個制度想點?!學校距離屋企近,佢地唔收,反而山長水遠果啲,佢地又收,

唔好灰心, 上年小女考7間私/直, 得1間收(直).放棄,4間WAITING, 大抽獎派左唔想讀既, 扣唔到第1, 最後得一間大家話係水泡私小WAITING收小女,最後讀左, 依家發覺間學校好好,好慶幸入左! 不過又要6年大作戰!

所以可能你以為唔係最好, 但最後可能發現好適合小朋友呢!

kufubaby  可以share所謂水泡私小係邊間嗎? 唔方便請pm, 因為我都認為揀學校唔係要出名, 係要適合自己小朋友, 你又覺得邊方面好呢? thx  發表於 12-10-16 15:55
Jackieson    發表於 12-10-16 13:33
dollyyuki  多謝分享  發表於 12-10-16 12:16

學野唔係為考小一既。拿...你咁諗, 盡左力, 最後都會有一間讀。到時津校又好, 私校又好, 直資又好...入到去, 你小朋友周身刀張張利, 到時係咁有校隊招手, 做左紅牌呀姑, 自信心即時返哂黎呀!

遊戲先剛剛開始, 咪鬼咁灰啦!

Jackieson  agree  發表於 12-10-16 13:35

我都好心灰,in了9間,3間reject,另7間未有消息,日日等運到!心好想支持個女,但真係咩信心都盡失!

dollyyuki  係呢時候灰心就難免  發表於 12-10-16 13:22

Mrs_U 發表於 12-10-16 13:10
我都好心灰,in了9間,3間reject,另7間未有消息,日日等運到!心好想支持個女,但真係咩信心都盡失! ...
?? 3+7 系10 bor~~~

百厭豬 發表於 12-10-16 11:56
求其比間學校佢讀,普英數畫畫唔洗出去學,唔好side時間side精神side金錢,真係好氣餒,

...
樓主怒我直言, 沒期望沒失望. 如果您覺得花了精神心血為的只是讓小朋友能在小一面試能突圍而出的話, 我覺得有相確的餘地了.  或許妳只是一時之氣下說出來的話, 但若果是真的, 那麼學校可能已經給了一個明確的答案了. 如有冒犯之處, 多多包涵.

little_yolky  唔好話佢啦, 佢已經好鬼灰了。  發表於 12-10-16 14:12
Yanamami  皆因動機早已出錯, 失望係必然之事.  發表於 12-10-16 13:47

小朋友依家處於高速學習吸收階段,學埋學埋d野遲d發揮出來你就覺得現在投資有道架喇!

唔好咁快灰心, 年年都好多人等到waiting的!

講大家都唔信, 04年我只邦大仔報了1間幼稚園, 根本唔知競爭咁大, 好彩入咗.  07年小學自行分配學位入了普通津校.  他升小二前完全沒有學過嘢.  大家好開心過了7年.  剛轉校去了油尖旺區, 反而自己好大壓力.
09年邦二仔報了8間幼稚園, 2間收, 3間waiting, 3間reject (沒有上過playgroup或N班), 最后讀番亞哥果間.  今年會報5間私小/直資, 1間衰咗 (有讀過一些課程和興趣班), 最后又係可能讀番亞哥間小學.  
我係平常心, 考到固然好, 考唔到都未必是壞事.

點算好 發表於 12-10-16 13:28
樓主怒我直言, 沒期望沒失望. 如果您覺得花了精神心血為的只是讓小朋友能在小一面試能突圍而出的話, 我覺得 ...

其實我原意係想佢早D打好個底,第時上小學,希望唔洗追得咁辛苦,至於考小一果度,係我太天真,自以為有準備,就有回報咁啫,
我明我發緊夢,

仲有呢,我只申請兩間直資,冇申請私小,自行果度,我都只係揀2線頭至1線尾既學校,
其實我唔貪心架,哩3個心水,都係離屋企唔遠,但都原來係咁難,

百厭豬 發表於 12-10-16 14:39
其實我原意係想佢早D打好個底,第時上小學,希望唔洗追得咁辛苦,至於考小一果度,係我太天真,自以為有準備,就 ...
嗯,了解的!您做了您可做的,小朋友做了他可做的,夠了!

回復 百厭豬 的帖子

我亞女同你地情況好似, 都係有問有答, 但結果.........................

‹ 上一主題|下一主題