用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔區中學排位甚樣簡?
樓主: hi999999
go

大埔區中學排位甚樣簡? [複製鏈接]

迦密柏雨同莫壽增大家又點睇呢?

之前應該係迦密柏雨成續好D,近年莫壽增又好似追番上黎。

迦密柏雨會不會讀死書?死讀書?學生很有禮,但會不會倒模似的,培育不到日後處事能靈活處理?因實行操行加減分制,會否形成互篤背脊之風氣?那次去聽seminar,那位舊校友的表現

引用:迦密柏雨會不會讀死書?死讀書?學生很有禮,

原帖由 bb815 於 12-12-17 發表
迦密柏雨會不會讀死書?死讀書?學生很有禮,但會不會倒模似的,培育不到日後處事能靈活處理?因實行操行加減分 ...
早晨,我都有去聽。我估佢無乜準備,諗住就咁講,不過佢之前嗰晚call,個腦轉唔到正常。早d預備講稿會好好多既。

柏雨係讀書型,莫壽增活d,不過聽講初中少功課,擔心小朋友會好hea.

回復 YuYuMother 的帖子

早晨,

我都認同, 莫記學生較活, 柏雨就斯文, 莫記校長當日真係好少說話, 只能聽到副校長既介紹, 柏雨我係夜晚去聽, 最可惜係醫生校友準備無準備下演講, 令場面冷場及需要副校長幫手, 柏雨校長講明佢地係多功課守規嚴要考慮清楚.

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

聽呀女師兄姐講,莫壽增初中小功課,但上到中四會突然勁多。

其實大埔 band 1 頭都係呢兩間揀,真係有 d 頭痛。

回覆:mrs.so 的帖子

cpu is very good

回復 YuYuMother 的帖子

我好多朋友係柏雨及莫記, 今年升上莫記既師兄話多小測功課唔多, 柏雨就真係多功課同靜, 反而我仔鍾意王記, 我自己鍾意恩記

引用:cpu+is+very+good +

原帖由 littlelamma 於 12-12-18 發表
cpu is very good
Could you please tell me more about CPU?

認識一位應是30歲前的女生在柏雨畢業但對cpu的評語是一般,係死讀書,讀死書,學生有禮貌但中學生活頗為平淡及單向,又要經常上聖經班,否則沒有分加

YuYuMother  但一定唔會學壞,因校規超嚴。  發表於 12-12-19 07:31

回覆:bb815 的帖子

我朋友個仔又係柏雨今年文憑試畢業入理大,佢都話讀書讀書都係讀書。

引用:我朋友個仔又係柏雨今年文憑試畢業入理大,

原帖由 mrs.so 於 12-12-19 發表
我朋友個仔又係柏雨今年文憑試畢業入理大,佢都話讀書讀書都係讀書。

...
總結:

柏雨- 多功課,讀書叻但無咁活
莫壽增 - 活d ,但小朋友唔自律好易hea

真係要睇番小朋友性格,無兩全其美。

回覆:YuYuMother 的帖子

是,我朋友個仔同我講,我仔係應該揀柏雨,因為嚴謹,我仔係風箏要搵人捉緊收放,所以我覺得係個人合適問題。

回覆:大埔區中學排位甚樣簡?

我係莫記出身,校風淳樸,師資優秀... 咁多年都冇變!校友網絡強大...

回覆:gskw 的帖子

仲有多年公開成績紀錄... 我以莫記為榮架!入到大學(港、中、科),你就知有幾多莫記人。

‹ 上一主題|下一主題