用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不明白現今的升中派位,有無人可以解釋一下? ...
樓主: fungcarmen
go

不明白現今的升中派位,有無人可以解釋一下? [複製鏈接]

回復 ANChan59 的帖子

"陰謀"確實是存在,也只有這樣才保住自己中學的學生質數,
當第一名不是AAA,
B1生拿CCC都不要緊,因可以直升B1的中學.

可校方是否有為學習稍差的學生想過,

但我所親身看到,感受到拿DDD同學的沮喪,心灰,......
自己學校不收
但有這樣的成績表可以點呢?
其實卷子確實有.......

今晚剛好有朋友打了電話給我,
心中有所感觸,
發了些牢騷

回復 20091 的帖子

Too bad. I am sorry to hear about this .

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

真的不用sorry,
好多謝有BK和各位家長在這自由發言,讓一班還要經過此打仗"接"段的家長有所準備.
大家(包括我)以前都不知道有如此高的"方法",

所以我千方百計的逃,也成功了
才敢在這發發言,發一發牢騷.

如此不公平,不明白教育局還會釆用至今.
早應該統一教材,統一公開試,成績吾好,冇得賴.要努力.
此制度連大陸都不如, 不知所謂.

leo_lee_in_hk  那不是回到1978年前的升中試?可能你太年青,未曾經歷過那些只識做補充作業的日子!  發表於 12-5-28 13:23

我個人都覺得MSC有陰謀,對學生不太公允,缺愛心,不理學生拿着張成績表去自行時的感受,小女積極投入管樂團,但上學期成績表無寫,問老師可以寫上嗎,她說要下學期都出席率超過85%才在下學期成績表寫上,真失望。上小一時,學費加倍,校長話因轉了全日,每班人數會減至35人,六年過去了,每年人數都有38→40人,但我個小朋友都讀得好開心,我都唔知點解,可能真係由細玩大,我個人就極唔欣賞呢間學校,封閉,自我,無家長教師會,我個女1B2C數學D,評為A2,呀女話將學生分為A1A2B1B2及C ,和從來唔想個女入民
中,但唔明好多家長都盼望子女直升。,之前唔想講,今次都係呻少少。

Band 1 生但係唔想留喺民生讀果啲咪仲慘

回復 nungma 的帖子

民x都是一間b1的學校,校風都好好,
中學高年級好有禮貌,

有時考試期間看見他們在公眾library,好用心溫習
小學低年級.......有一些都好出位,令人
都叫做比上不足比下有餘===絕沒有其他意思,其忠實粉絲不喜勿插.

b1生在九龍城多名校,大抽獎填表都容易

nungma 發表於 12-5-26 05:14
我個人都覺得MSC有陰謀,對學生不太公允,缺愛心,不理學生拿着張成績表去自行時的感受,小女積極投入管樂團,但上學期成績表無寫,問老師可以寫上嗎,她說要下學期都出席率超過85%才在下學期成績表寫上,真失望。上小一時,學費加倍,校長話因轉了全日,每班人數會減至35人,六年過去了,每年人數都有38→40人,但我個小朋友都讀得好開心,我都唔知點解,可能真係由細玩大,我個人就極唔欣賞呢間學校,封閉,自我,無家長教師會,我個女1B2C數學D,評為A2,呀女話將學生分為A1A2B1B2及C ,和從來唔想個女入民
中,但唔明好多家長都盼望子女直升。,之前唔想講,今次都係呻少少。 ...

民中校風係幾好的,因為此校一向低調,平實,死咕咕,接近冷漠。小朋友讀得耐好易唔識思考,跟學校一樣死咕咕。因為我們搬去新界,所以無打算入民中或九龍城區嘅中學,雖說band1生,但攞住張咁嘅成績表去interview都幾駭人,學校亦唔會有面試training或支援,基本上你入唔入到民中或投考他校都是閣下自理,與學校無關,反正年年都咁多人投考。我們都係望天打掛,祝呀女好運啦。

完全冇BACKUP,真係好衰,好似間學校完全冇HEART咁,個人好唔鍾意呢類學校(就算成績幾好/世界級都係咁講)

回復 杰杰媽媽 的帖子

係呀!但唔知點解我問過好多民小生,都話讀得好開心,好想升返民中。
‹ 上一主題|下一主題