用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如何計算零用錢
樓主: Snakemama
go

如何計算零用錢 [複製鏈接]

八達通要增值/文具需實報實銷,大概可計出合理使用下每隔多少日要增值。其他興趣班、學習費用均以實報實銷方法提出
只食午飯的話每餐最多30元,零用為午飯錢5%左右。 其實中一要零用所為何事?

Yanamami  買CDs/ 書/ 同學生日禮物.....etc.  發表於 12-5-12 22:00

ch1970 發表於 12-5-12 21:46
八達通要增值/文具需實報實銷,大概可計出合理使用下每隔多少日要增值。其他興趣班、學習費用均以實報實銷 ...
謝謝你的意見。正如我在帖子#5所說:不想打冇把握的仗。我預料我個仔一上中學,就會覺得自己大個仔,需要同阿媽爭取更多的東西。零用錢可能是其中一項。(到時可能冇事發生)零用錢是讓他對錢有一個實質的概念。應該從小培養好的理財意念。

ch1970  都係實報實銷…買禮物仔俾同學都唔係好大件事… 基本上無野係唔俾佢買 不過就唔係佢自己俾咁解  發表於 12-5-15 10:32
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

多謝各位的意見 我從中得益不少。thanks again!

我仔宜家成日都同我講話佢D同學最少個D一個月都有幾百蚊零用錢(P.6)

俾我話鬼佢細路要咁多錢做咩呀! 已經用既全部屋企俾,我細個時係完全冇零用錢GA (到F.7),咪又係咁讀書.

ch1970  都係實報實銷…買禮物仔俾同學都唔係好大件事… 基本上無野係唔俾佢買 不過就唔係佢自己俾咁解

買禮物給同學都可平可貴。我仔對佢的朋友仔好好:買禮物之前一定咨詢對方,有的朋友仔又會要求買一些自己父母不會買的東西,遠遠超出我的預算。所以我告訴阿仔預算是多少銭,如果佢要買貴嘅,差額要佢係自己儲蓄度俾。咁佢先會諗下嘢,知道量入為出的重要性。

回復 杰杰媽媽 的帖子

我都係每日給他$30一星期$150.八逹通同早餐所有日常用品我比.但每月電話費$68矩話要自己比.我問矩夠唔夠.矩都話夠

Snakemama  讀緊幾年班?  發表於 12-5-18 22:34

我仔用$20 plan  一個月,夠用有凸

Snakemama    發表於 12-5-18 22:31

我見矩上到中二就比個無限上網矩.用左大半年佢話無須要.而加等約滿矩話轉返$35 PL

Snakemama  佢好識諗  發表於 12-5-22 20:58

ksw 發表於 12-5-22 18:41
我見矩上到中二就比個無限上網矩.用左大半年佢話無須要.而加等約滿矩話轉返$35 PL
...

每個小朋友都cut咗上網咁識諗就好了,大部分家長都煩小好多好多~

Snakemama  同意。  發表於 12-5-24 23:27

ksw 發表於 12-5-18 17:13
回復 杰杰媽媽 的帖子

我都係每日給他$30一星期$150.八逹通同早餐所有日常用品我比.但每月電話費$68矩話要 ...
每日$30是否淨係零用錢 = 淨袋$150/星期?

回復 Jackieson 的帖子

淨係中午飯

引用:回復+Jackieson+的帖子 淨係中午飯

原帖由 ksw 於 12-05-25 發表

淨係中午飯
Thanks,但$30一日包括中午飯,餘下的為零用錢,佢一星期可以剩幾多為零用錢呢?
阿仔五年班$5日,到六年班加到$6日(淨袋),如果嗰日欠功課,冇帶書,曳等等就冇$,睇課外書(如哈利波特、金庸),做家務等就有加$,有賞有罰嘛!
睇完各位家長意見參考,因上中學會有多D活動,應酬等,$200一個月都ok卦!?

Jackieson 發表於 12-5-25 22:22
Thanks,但$30一日包括中午飯,餘下的為零用錢,佢一星期可以剩幾多為零用錢呢?
阿仔五年班$5日,到六年班加 ...

請問你仔點樣用佢的零用錢?
我覺得小朋友幫手做家務是應份嘅。我用讚賞佢,亦會多謝佢嘅幫忙,但不會用錢或物質奬勵佢。

佢在學校食飯$20留下.放學回家佢可以用八逹通搭車但佢有時選擇行路回家.行路回家都要30分鐘.我個仔真係好慳.我有時見佢咁慳我就會玖不玖比多$100佢.我叫佢唔好咁慳想食就食

引用:+本帖最後由+Snakemama+於+12-5-25+22:52+

原帖由 Snakemama 於 12-05-25 發表
買佢想要嘅嘢,例如甲蟲、TV遊戲機&碟、波鞋(我們比佢的budget是$300,佢想買對AlR,差額佢比)養魚,MP3機&耳筒等等。但有D佢想要的而我們不批准也不可以買,如手提遊戲機、智能手電(因為都係用來打機,咁細個MON會壞眼)。冇錯做家務係應該嘅,最初佢都收$,後來佢都吾收了 。

Snakemama  佢好乖,抵讚。  發表於 12-5-27 09:53

引用:回復+Jackieson+的帖子 佢在學校食飯$20留

原帖由 ksw 於 12-05-26 發表

佢在學校食飯$20留下.放學回家佢可以用八逹通搭車但佢有時選擇行路回家.行路回家都 ...
係啦,想食就食啦,唔好餓親呀!你個仔真係好慳,好識諗,抵讚!

回復 ksw 的帖子

我的朋友都係話啲仔女求其食Lunch,然後用慳追的錢買自己鍾意的嘢。其實有冇方法令佢地正正經經食lunch,我驚我個仔第時都係咁。

Snakemama 發表於 12-5-27 09:52
回復 ksw 的帖子

我的朋友都係話啲仔女求其食Lunch,然後用慳追的錢買自己鍾意的嘢。其實有冇方法令佢地正 ...

在所難免.  自己中學時都係禁.  唯有苦口婆心勸戒要均衡飲食, 身体要健康先可以讀好書云云.....晚餐再豐富d禁囉.  唔通日日叫佢用手机影佢食d乜, 再send俾你?

Snakemama  唯有係咁做。  發表於 12-5-27 11:03

其實學校有飯商佢可以正常食飯餐但就平LAW佢話夠飽之餘友慳到錢

Snakemama  阿仔係學校(p6)都有飯餐。但佢就成日食白飯撈汁+蔬菜。因為啲肉賣相唔得又冇味。  發表於 12-5-27 15:00
Yanamami  有d學校無飯商.....我女F1都要出街食.  發表於 12-5-27 14:52

我不知是否很少, 我只比$40/星期,一個月$160for零用,我會另比lunch(因學校食)及包在家早餐及搭車錢. 呀仔中一, 成日投訴全班最少零用. 佢好鍾意儲錢,基本上都有一半以上儲起.佢有時會幫同學買東西賺錢,好好笑,(有d同學仔真係好多錢,我覺得太浪費及吾應該比咁多小朋友,佢地吾真惜)又試過我在淘寶買d筆,轉手買比同學賺差價.我由得佢. 另他知道賺錢不易....

Snakemama  一星期$40,幾好呀!咁佢儲起D$點用?  發表於 12-6-12 22:05
‹ 上一主題|下一主題