用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙網上已公布自行收生結果!
樓主: yingval
go

喇沙網上已公布自行收生結果! [複製鏈接]

原帖由 DaisyWu 於 11-11-22 00:54 發表
超級唔公平,嗚~嗚~

唔通入幾多申請表就收哂咁多人先叫公平?
咁佢要開幾十班小一先得喇,到時學校迫過難民營,咁就大家「開心」喇。

我諗你都做左幾十年人啦, 難道你真的相信有絶對的公平嗎?...

原帖由 我是一個爸 於 11-11-22 01:35 發表

唔通入幾多申請表就收哂咁多人先叫公平?
咁佢要開幾十班小一先得喇,到時學校迫過難民營,咁就大家「開心」喇。

evasoeeyy    發表於 12-11-21 15:46

原帖由 tokwawan 於 11-11-22 07:48 發表
我諗你都做左幾十年人啦, 難道你真的相信有絶對的公平嗎?...

絕對的公平?邊一個地方有啲咁完美嘅制度?我相信有人嘅地方都唔會有,但我想講嘅係,如果學校已跟是個遊戲制度,抽唔到就話唔公平,咁學校就每年都只可以對幾十人「公平」。一係叫學校將個抽籤過程錄低放上網,不過到時又有人話內定,總之冇你份就唔公平,有你份就天下太平。
我都想話馬會唔公平架,點解買幾十年六合彩,我都中唔到頭、二、三、四獎,好唔公平呀~~~~

原帖由 2ndsister 於 11-11-21 14:26 發表
其實我想問所謂既20分抽, 係咪真係好公平咁抽? 因為我知有個家長, 佢係20分, 但佢之前好胸有成竹咁, 因為佢有親戚係入面教書, 教左好多年, 係老臣子, 好似入硬咁,...所以佢唔係報好多私/直....但佢今日又真係抽到喎. ...

喇沙會學校喺自行派位中係用教育局電腦抽籤系統將有競爭同分嘅小朋友作分派。除非喺收表階段或喺教育局系統做手腳,否則應該公平嘅。

況且所謂有信心嘅家長我自已都見識過,佢地唔去玩Showhand簡直埋沒佢地嘅天份。一類係naive,另一類係唯恐天下不亂。如果有懷疑,可以報料俾傳媒或去報ICAC,你有名有證據,ICAC一定受理。

噢...............???

唔好意思,嚇親你。
不過好認真,冇理由俾呢啲人攪到香港社會污煙瘴氣。如果有呢啲咁嘅情況,應該要出聲。

話15分入到,肯定講大話或計錯分

I also agreed that unless you have evident to show 15 points can still get in, then you may contact ICAC. Otherwise please do not spread the rumors here
There were more than 700+ applications, with only 90 seats available. None of the school is able to accept all applicants. Hense, it is difficult to judge on which enroll system is fair or not. Honestly, if you have only 15 points and still apply, you should know the outcome.

nnmama,

咁點解你唔試 LS ?

原帖由 nnmama 於 11-11-21 14:14 發表
在另一個主題中有家長20分抽到了!羡慕得不得了!

原帖由 我是一個爸 於 11-11-22 08:24 發表

絕對的公平?邊一個地方有啲咁完美嘅制度?我相信有人嘅地方都唔會有,但我想講嘅係,如果學校已跟是個遊戲制度,抽唔到就話唔公平,咁學校就每年都只可以對幾十人「公平」。一係叫學校將個抽籤過程錄低放上網,不過到時又有人話 ...

公平???

真的唔明白點解有自行派位制度, 入唔到點解要等到第2年6月先有最後結果(開學前不足3個月)?????

接近公平, 其實可以由教育局直接統籌 (大抽獎) , 早一點選校, 早一點知道結果, 早一點讓父母有所準備, 這不是更好嗎???  喜歡私小/直資按自己喜好投考, 但為什麼不能把(大抽獎)弄得簡單點, 直接D!!!

我的經歷,令我知道是不公平的

回復 42# tokwawan 的帖子

大家吾洗甘灰心, 只要小朋友keep住好成績, 升P.2前再叩門考插班喇! 我自己識有個小朋友都係有20分(天主教), 又係P.1抽吾到LS, 讀左YW(其實都好鍾意YW), 考插班然後有幸比佢入到LS P.2, 因為睇成績插班入, 所以都吾會好難適應, never give up! Add oil, buddies!

原帖由 Horizon 於 11-11-22 18:17 發表
各位親愛的家長,

看完你們的一番話,我有以下的經歷及感受,想與你們分亨:

1.自2006年小兒出世後,我一直很留意喇沙的小一情況,因我作為教友,當然希望小兒入讀此校,自小安排他入讀九龍塘區名私立幼稚園,以確保程度及 ...

其實妳這樣相信朋友的話,係一個選擇。
我想講嘅係,如果喇沙真係咁想保住自己嘅學生質素,即是妳朋友口中嗰三個校長親自挑選的20分學生,其實喇沙轉直資就好了。喇沙絕對有資格、有條件咁做,但點解佢唔做?我記得有做訪問問過這問題,當時校長係話唔想只是多一間貴族學校,讓其他基層都有個比較容易的門檻入讀,(雖然我覺得好多都唔係基層),但當學校仍有這信念,你們就懷疑什麼風聲緊呀,校長關埋門揀卒呀,我覺得對學校有點不公平!

我朋友在九龍塘名津校教,佢話在自行公佈後有位都係佢老闆即是校長自己揀收學生,最鍾意收CCKG果間d學生,攪到叩門階段都5太多位淨,所以真係有d黑暗。

回覆 30# nnmama 的文章

唔好意思, 我題外話, 唔係下星期一先知結果?

到左第二次大抽獎之後既叩門就真係好講connection啦

siu_to 發表於 12-11-21 15:36
唔好意思, 我題外話, 唔係下星期一先知結果?
係下星期一 2012-11-26

>>>>主題
發表於 11-11-21.....
:-P
‹ 上一主題|下一主題