用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘迦南
樓主: JObb
go

九龍塘迦南 [複製鏈接]

回復 40# cat8141210 的帖子

眞係好恐怖,2歲未到小朋友就要學帶假面具做人,如果我囝囝第時做佢同學都幾驚

回復 28# kitkitaunt 的帖子

我都覺得係, 果個位老師/主任都只可以咁答啫, 唔通話"咁你做乜唔做o野?"
全職同雙職家長都各有好處, 我覺得全職就有好多親子時間, 但我見有d ftm 湊o既bb就變得好"痴身", 雙職家長雖然見o既時間小左,但相處o既時間就會變得好可貴, 好珍惜, 但有好多湊bb o既野就要假手於人。

我同意上面見解,得罪都要講,我最吾like那些holiday mama,即係只是星期日大半曰見小朋友個啲,我隔壁家人就是這種,我見爸媽成曰好得閒架,但永遠見吾到佢個仔,星期日下午見過吓,晚上又送走到家人照顧,見麻麻多過媽媽,我十萬個吾like

原帖由 cclemon2009 於 11-11-18 15:19 發表
眞係好恐怖,2歲未到小朋友就要學帶假面具做人,如果我囝囝第時做佢同學都幾驚

呢D都未算係最驚...最恐怖係早排睇到唔記得係網上新聞定係報紙...話有D"怪獸媽媽"要仔女做the best...考試前夕...教仔女不擇手段咁去偷左對自己有威脅既同學既課本...令到果個同學冇辦法溫到習...痴線架...遇到呢D同學仔就真係超級驚...

原帖由 cclemon2009 於 11-11-18 15:28 發表
回復 28# kitkitaunt 的帖子

我都覺得係, 果個位老師/主任都只可以咁答啫, 唔通話"咁你做乜唔做o野?"
全職同雙職家長都各有好處, 我覺得全職就有好多親子時間, 但我見有d ftm 湊o既bb就變得好"痴身", 雙職家長雖然 ...

下!?乜佢唔會掛住自己個仔女架咩...
我媽媽以前就係咁...都係星期一至五送左我去比我麻麻湊架...N1就係係麻麻樓下間村校讀架啦...
冇辦法架...唔怪得佢...以前窮...阿媽阿爸一日到黑都要搵食...星期六,日佢地一定黎接我回家/去街架...
我諗我阿媽以前都係唔捨得我既...但因為真係有時間照顧我就冇辦法搵到錢先迫住咁既啫...

我有個親戚都係咁架...不過好多時都係...因為兩公婆要去街睇戲...送左個小朋友去比麻麻照顧架...

而我自從有囡囡之後...我有半分鐘得閒都會痴住自己個女架...如果真係想去睇戲...我同老公都會帶埋囡囡入場一齊睇...明知佢唔識睇架...入場買隻熱狗餵佢食左少少...揞左佢訓咪可以專心睇戲囉...

所以holiday mama真係一個藉口黎架啫...dislike啦...
‹ 上一主題|下一主題