用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 岩岩收到 "又一村" offer, 全日班
樓主: 女兒紅2011
go

岩岩收到 "又一村" offer, 全日班 [複製鏈接]

我囡囡正讀又一村.  想講d 題外話.  如想考直資/私小. 不論讀任何k.都要靠家長/小朋友共同努力.

原帖由 MissMusic 於 11-11-8 17:18 發表

想問下佢地英文及學字課程係點樣?

根據個日老師講,每日有20分鐘英文老師上課時間,無論半日還是全日都係每日20分鐘. 而認字寫字則係k2開始.

原帖由 si_princess_si 於 11-11-8 13:55 發表
囡囡都收左上午班~
其實哥哥都讀緊又一村,但我都幫囡囡報多左幾間kg,但in完晒之後最後都決定讀返又一村~

請問又一村放"學校假期"定只放"紅日"呢?

原帖由 梅媽媽 於 11-11-8 17:26 發表

根據個日老師講,每日有20分鐘英文老師上課時間,無論半日還是全日都係每日20分鐘. 而認字寫字則係k2開始.

咁知唔知一星期有幾多堂外籍老師上的課?

定係每日20分鐘都是外籍老師教呀?

恭喜你地,但我真係好失望,我女只係waitlist。我覺得佢interview表現真係超好,只係未能講出的士話個架係車。連最後個條問番老師叫咩名,佢都講得出係陳老師。艾到底會唔會一間offer都無呢,啟思又係問得好深,女都答晒。但都唔收。佢地係咪選地址。我地住新界到底係咩問題?但係我地預左出年搬架。請問得的家長你地係咪住九龍區架?我女幾次interview都答晒所有問題,又好禮貌主動講早晨,走又會拉凳。但係無乜笑容囉,佢好小對住陌生人笑架!艾都唔知點算!!

原帖由 MissMusic 於 11-11-8 18:19 發表

咁知唔知一星期有幾多堂外籍老師上的課?

定係每日20分鐘都是外籍老師教呀?

聽個老師既意思係20分鐘內有外籍老師講故事.

原帖由 Fatta 於 11-11-8 19:46 發表
恭喜你地,但我真係好失望,我女只係waitlist。我覺得佢interview表現真係超好,只係未能講出的士話個架係車。連最後個條問番老師叫咩名,佢都講得出係陳老師。艾到底會唔會一間offer都無呢,啟思又係問得好深,女都答晒。但都唔 ...

替你可惜, 不過我估你住得遠係一個重要原因.咁你有冇表明自己明年會搬出來呀? 我覺得間學校好有heart未必想小朋友長途拔涉返學.(純綷我個估計)希望你小朋友有理想既offer,我有朋友住元朗都得到九龍塘幼稚園既offer,唔知關唔關佢兩公婆係專業人士事.

又一村

有沒有正就讀又一村的家長?  可否分享小朋友
在學的課程或有關學校, 老師的資料呢?

謝謝你們

回覆 4# Fatta 的文章

Fatta, 唔好灰心呀!你今年面對既嘢!我上年經歷過晒,我total 考左9間幼稚園,得又一村收!waiting list & reject 信收到麻目!直到今年7月中先收到call waiting, 仲要係一間好心儀既學校!各位媽媽努力!加油!

好好架激勵例子.........

Thank you for your sharing.......

原帖由 ML710 於 11-11-8 21:42 發表
Fatta, 唔好灰心呀!你今年面對既嘢!我上年經歷過晒,我total 考左9間幼稚園,得又一村收!waiting list & reject 信收到麻目!直到今年7月中先收到call waiting, 仲要係一間好心儀既學校!各位媽媽努力!加油! ...

大家好,我收到信,下午班..我家住元朗,我覺得佢地好睇小朋友面試反應多D !!

其實我女都in得吾好本書仔內既野有九成佢吾識答
老師直情問兩問就收埋左,不過我囡十一月出世係細b
之後呀囡in in下就走左去老師果邊
指住老師個bb
但吾知點解又收左!
我諗都係睇in果個老師手鬆手緊,同睇眼緣!

我今日都好開心收到全日班offer!!

我都收到上午班OFFER, 仔仔係大B MAR 09, LEE間係第一間IN的KG, 我仲有5間未IN, 但我都會留左位先..

阿仔收了上午班。很開心,因為他未識講說話,而且都有發左d脾氣,不過整體都ok

當日面試覺得d姐姐同老師都好有耐性,間學校真的好大好靚

佢地有校車去元朗,但係無校車去大埔。真係唔知係咪這原因。除了答左的士做車外,連一開始老師講完叫陳老師,in完再問佢老師叫咩名,女都能講陳老師。又主動叫早晨,拜拜,同拍櫈。啟思又係咁,又一村又係咁。到底仲要怎樣先會收呢?對跟住黎既interview真係無晒信心!!

原帖由 Fatta 於 11-11-8 15:56 發表
佢地有校車去元朗,但係無校車去大埔。真係唔知係咪這原因。除了答左的士做車外,連一開始老師講完叫陳老師,in完再問佢老師叫咩名,女都能講陳老師。又主動叫早晨,拜拜,同拍櫈。啟思又係咁,又一村又係咁。到底仲要怎樣先會收呢 ...

請問你係29/10 or 5/11 interview?

Fatta,我想可能學校真的不想小朋友太遠返學。會辛苦的。同埋間間學校都有唔同,不過明顯收佢的2間,佢見的那天心情都好的,都開心,同埋我自己都比較輕鬆d。或者有影響。

我見你的女兒很好,我們做父母的不要對自己孩子沒信心,就算是之前阿仔見d學校大叫、又擲,我都提自己要保持心情,雖然有時唔得,不過都要努力!加油!希望你很快有好消息。

我都係喎, 連面試信都未收到...
‹ 上一主題|下一主題