用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英藝幼稚園(九龍塘) 九龍塘英藝(Zenith)
樓主: km_chung
go

九龍塘英藝(Zenith) [複製鏈接]

我個仔而家得呢間收, 所以一定會先比留位費lo

原帖由 mamavio 於 11-11-10 02:16 發表
我有3個朋友 in, 個個都有 offer.  我個女都有.
好似冇聽過有人入唔到
見佢 interview 冇考o的乜, 又可以一個 week 就有 result, 都估到佢係人人有 offer....
不過我個女(Small B)淨係得佢一間 PN offer, 應該都會俾 ...

有無試york呀? 如果俾$就有得讀, 貴多少少揀york都好過.
雖然話今年york都唔係係人都收, 不過我有朋友的朋友成功求到個位

我地揀左國際班 (half day)....都唔知好唔好, cos 我地屋企冇講開 PTH, 都擔心如果番國際班, 個小朋友冇咁有親切感, 會唔鍾意番學.....
但英藝係英普出名, 又冇理由唔揀國際...矛盾中...

唔知主流班係咪會平o的, 唔駛 $5500/月呢?!

原帖由 mamavio 於 11-11-10 15:32 發表
我地揀左國際班 (half day)....都唔知好唔好, cos 我地屋企冇講開 PTH, 都擔心如果番國際班, 個小朋友冇咁有親切感, 會唔鍾意番學.....
但英藝係英普出名, 又冇理由唔揀國際...矛盾中...

唔知主流班係咪會平o的, 唔 ...

I just called Zenith, international stream $5,500/mth, main stream $4,500/mth. International stream 2/3 Eng and 1/3 pth, main stream 40mins Eng, 20mins pth, remaining time is Cantonese.

我個女係0909B, 佢宜家讀緊英藝的國際班N班

上年我報O左9間KG, 最終得英藝有AM OFFER 及CREATIVE PM OFFER, 由於女兒只懂英文, 因此我選擇了英藝

起初都好肉痛成$5500一個月, 但係老師好有愛心, 我個女係勁怕陌生人 (有陌生人望住佢都想喊咁怕羞), 但係佢返O左一個月開之後已經好鍾意返學, 仲話好掛住佢個班主任, 有一次因為要私人事同佢講今日唔洗返學, 佢喊O左出嚟

佢宜家係屋企又唱英文歌, 又唱普通話歌, 仲跳埋舞, 由當初害怕她頭1-2個月返學會喊, 直至宜家佢每朝主動話要返學, 我想老師付出了不少愛心

佢D老師一係是外國人, 一係是國內的人, 佢O地可以教授小朋友純正的語言, 不用再出去學語文了, 這已省回不少$$

英藝在九龍塘是一所新校, 好多人報得九龍塘都係因為名氣大D, 出名D, 如果我個女係大女, 有其他出名又好的學校, 我當初都唔洗報英藝, 就係人人都咁諗, D大仔大女都唔報E間KG, 無咁多人報自然報得都收啦, 但係唔代表佢D老師唔好, 我上年都有報THXXK, 好彩佢無收我個女, 佢夠出名, 咁又點, 佢要48個小朋友和4個老師迫埋係一個課室, 我一諗起就覺得D小朋友好慘, 根本提供唔到一個舒適的環境比小朋友

如果比我再選擇一次, 我都會係選擇英藝 (我都希望佢D學費可以減D, 哈哈)

想問下老師流失率高唔高嫁? 我都知呢間學校既語文幾得, 同埋我in咗咁多間我個仔都最鐘意呢間...我都諗住先比留位費先.....

原帖由 summother 於 11-11-10 16:48 發表
我個女係0909B, 佢宜家讀緊英藝的國際班N班

上年我報O左9間KG, 最終得英藝有AM OFFER 及CREATIVE PM OFFER, 由於女兒只懂英文, 因此我選擇了英藝

起初都好肉痛成$5500一個月, 但係老師好有愛心, 我個女係勁怕陌生 ...

我睇過o的講幼稚園教育o既書, 話咁細o既小朋友應該俾佢用母語上課, 親切o的....如果屋企用廣東話, 學校用 english/pth, 小朋友會好混淆, 影響語言發展云云...
而我同我老公o係屋企都係講廣東話, 而工人姐姐講英文 ... 好似主流班o岩囡囡多o的

thx lalawowo, 如果主流班都有英文+pth 上, 又好似ok wor....係我杯茶!

kufubaby , york 我只有 k1 offer (bilingual), 求緊 pn 位, 希望成功啦 !

toss0314 , 我 prefer 半日班, 唔係錢o既問題, 而係我想小朋友有多o的休息時間...消化下學o左o既o野 :)  同埋我會擔心小朋友番咁長時間學會好辛苦好累, 影響我同佢o既親子時間 hehe

原帖由 woojochu 於 11-11-10 16:52 發表
想問下老師流失率高唔高嫁? 我都知呢間學校既語文幾得, 同埋我in咗咁多間我個仔都最鐘意呢間...我都諗住先比留位費先.....

so far 我囡囡2位班主任都未轉過

原帖由 toss0314 於 11-11-10 17:20 發表
你囡囡係咪讀國際班half day?
i am not thinking about choosing half day or full day
0909bb係咪11年9月入學 or 11年10月入學?

係, 我囡囡讀AM
要足2歲先可以入學, 所以囡囡11年10月開始返學

reply:toss0314

Both York & YCIS had gave me offer.

Zenith's full day school fee very attractive and all the net teachers are from UK, USA or Canada. New classrooms, music room & bedroom.
If without other option, it's a good school to try even a quite new KG.

原帖由 joanna1388 於 11-11-10 17:39 發表
Both York & YCIS had gave me offer.

Zenith's full day school fee very attractive and all the net teachers are from UK, USA or Canada. New classrooms, music room & bedroom.
If without other option, it ...

Some of the net teachers are from Australia too.

回覆 54# summother 的文章

我也有很近似的感受,當初也覺得$5500一個月學費有點貴。但仔仔只有幾間國際班offer,而英藝很新,很乾淨,地方充足,地點也是很方便,最終也八讀了。

我仔仔很專注自己玩的,不會留心(這是在一年playgroup生崖中發現),而且坐不定,最喜歡走出操塲玩。

但令我感動的是英藝的老師很有愛心及耐性,仔仔只哭了兩天,就沒有哭了。現在他每天都是催我們很早出門返學,遊學又要求留耐點跟所有老師和同學social.

他學會了坐得正經跟老師指示,只是兩個月,他已經說很多英文句子,又唱歌又做動作,中文也跟到幾個字了,用普通話的。

以前用了很多錢到出名又多人的playgroup,得到的很少,現在只是學費相對較貴,但令到我仔仔有很大的得着,我覺得值回票價了。

還有英藝N班己經着重認字,我仔仔學會揭書,指着文字讀,很值得讚。

總括,學校老師很好很好,如果學費平一點就更好啦!

原帖由 mamavio 於 11-11-10 08:53 發表
我睇過o的講幼稚園教育o既書, 話咁細o既小朋友應該俾佢用母語上課, 親切o的....如果屋企用廣東話, 學校用 english/pth, 小朋友會好混淆, 影響語言發展云云...
而我同我老公o係屋企都係講廣東話, 而工人姐姐講英文 .. ...

york收k1點解唔中意要讀返pn? 因為是細b?

kufubaby,  York 給我囡囡的是 2013年入學的 k1 offer, 我同老公都想囡囡出年可足兩歲讀 PN, 早o的適應學校生活

好開心咁多人讚英藝, 之前仲15、16唔知好唔好留o左位先, 睇o黎我o地都應該會交!  :)

原帖由 kufubaby 於 11-11-11 00:25 發表

york收k1點解唔中意要讀返pn? 因為是細b?

回覆 56# toss0314 的文章

英文+廣東話,溫習課本都會用普通話。

吾讀全曰班係因為學費好似係$78xx/month.

而家有家長話$6900, 真係有啲心動,不過我要check真先.

回覆 59# Ononma 的文章

好似未答完,我揀國際班,是因為很多出名小學是用英文教所有科,而中文多數用普通話.

原因是為小學囉。
‹ 上一主題|下一主題