用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實有無SC和KV家長報下料呢??
樓主: saintbernard888
go

其實有無SC和KV家長報下料呢?? [複製鏈接]

原帖由 小曳人 於 11-7-15 12:13 發表
如果你要計stats,要注意一樣嘢,呢個sample唔係random嘅!
SC/KV本身係揀過所謂"叻"d嘅小朋友 e.g. 傾向大b (細b比例細d or KV直頭唔收)
所以,我有個假設, 佢地收嘅學生,"本身"能力上已經可能係above average! 就當top 50%
...

KV好似唔駛填父母學校

我5係sc家長但之前做過d research,以我所知sc上年有20多人入到dgjs,就算每年有600+學生,這也是一個很好的%.

不過如諗深一層,近年sc好hot, 我估不少父母係專業中產以上人士,咁佢地子女都5會蠢la,再加上父母會比很多resource,eca, etc, 咁大%入到名校有何出奇,但要記著入sc或kv5會guarantee入到名校, 有fd有sc全A report, dgjs同gh都5得.

原帖由 danielmama 於 11-7-15 14:54 發表

KV好似唔駛填父母學校

唔係好似,係唔使!

我阿仔係細B...又唔多叻, 但我都希望搏一搏, 入到KV 就好了
有無人知今年幾時派表呢?

我個仔今年SC畢業, 有幸考到入英華, 粗略計過, 考入英華的機會率是整體的雙倍.其實今年考小一的未有資料公佈, 但上年有38個SC仔考入英華, 假設SC K3有520人, 男仔一半有260個, 又假所有男仔都有報考, 即係大約15%成功考入.而今年全港有2500人報考英华, 收150名, 即係112/1980 = 5.7%
以上數字只是K3考入英華的比較. 根據SC統計, 上年有廿幾個入男拔, 廿幾個入女拔, 三十幾個考入德望, 當然亦有其他直資私校, 亦有些入資助學校.
其實入讀SC/KV並不是入讀名小學的入場券, 真係要靠這幾年的努力,但我好認同物以類聚 ,選擇比貴幼稚園學費的家長(一年$40000, 沒有學券), 一定在仔女其他方面加以哉培, 朗誦,音楽,体育,絵晝, 參加不同比賽, 見識陌生場面, 令小朋友在陌生人前陌生地方都表現自信, 這些不是光光入讀SC/KV便修得來的。
我並沒有KV的入讀小一數字, 而當年我也是從York/ KV/SC/Stafford/學之園/朗思中選擇了SC, 在這幾年間, 我覚得並沒有揀錯, 因為仔仔話好鈡意返學, 因為好開心。而我亦有去過做小老師, 參與課堂分組活動, 終於明白点解仔仔咁鈡意返學, 因為除了排排坐授課環節外, 每日都有分組活動。小朋友要完成所有三個組別的活動, 有中文閲讀/英文/計數/手工等, 小朋友在不同組別穿梭, 唔駛死板板坐喺度聽書。
功課適量,K2每日兩樣, K3每日兩至三様, 不用太多抄寫, 但寫的中文字絕对唔淺。K3週末還有中文閱讀理解和部首練習, 英文亦有少量文法和造句, 己經為小一做好準備。我的仔仔己經在上半學期識查中字典了。
在K1時, 我鄰居是讀KV的, 我曾經看過他的功課部, KV在K1上學期已經執筆寫字, 仲係成版6乘8格咁寫, 好明顯KV係好多抄寫的。我個仔K1到學期尾都仲喺度連線練習, 做到佢都話悶。 我曾經有担心過K2先寫字會唔會遲咗, 但原來係無必要坦心的, 因為 等小肌肉發展好才執筆仲好。 我仔仔每日的中文功課,大约只有廿多個字要寫, 當中已包括相關的詞語/句子, 每次中文功課都有該主題的造句及圖畫描述練習, 重於質,不重抄寫, 但又足夠令小朋友記得個字点寫及明白意思。
英文方面, 強於Phonics, 這也是我當初揀SC的原因, 就算唔知個字点解都可以拼音拼得似樣似樣。
毎星期都有中/英/數科輪流做assessment, 家長真係要同個小朋友溫習, 有少少似小學默書, 當然字數唔多, 英文十個單字, 中文大約廿幾個詞語, 還有英文數學。雖然好多人話SC教學比較活動, 但經過三年的課程,我學得隨了課堂的形式比較活動外, 他的課程已經預備好小朋友入讀傳统学校了。 (以上所說是英粤班的資料課程)

回復 1# hwm399 的帖子

謝謝你的詳盡分析^^*

非常詳細........謝謝........

原帖由 hwm399 於 11-7-26 14:51 發表
我個仔今年SC畢業, 有幸考到入英華, 粗略計過, 考入英華的機會率是整體的雙倍.其實今年考小一的未有資料公佈, 但上年有38個SC仔考入英華, 假設SC K3有520人, 男仔一半有260個, 又假所有男仔都有報考, 即係大約15%成 ...

我個仔今年SC畢業, 有幸考到入英華, 粗略計過, 考入英華的機會率是整體的雙倍.其實今年考小一的未有資料公佈, 但上年有38個SC仔考入英華, 假設SC K3有520人, 男仔一半有260個, 又假所有男仔都有報考, 即係大約15%成 ...

thank you so much for your sharing!

以我所知,KV嘅K1上學期未正式開始寫字。而成版6x7格係喺K2先出現,其中一行用嚟寫日期,另外一行成行係印咗個字嘅筆順,其餘先要寫。KV寫字係循序漸進,都係由線條、填色開始,唔會話喺K1上學期就寫字。而K1下學期開始寫嘅,都只係包含直線嘅簡單中文字,功課簿內亦有線條及填色遊戲。

... 在K1時, 我鄰居是讀KV的, 我曾經看過他的功課部, KV在K1上學期已經執筆寫字, 仲係成版6乘8格咁寫, 好明顯KV係好多抄寫的。我個仔K1到學期尾都仲喺度連線練習, 做到佢都話悶。

thanks for your sharing !

may I ask if the school atmosphere among the kids is competitive in terms of academic & school activities so as to achieve good school reports ?

原帖由 chingchingb.ma 於 11-7-26 22:13 發表
以我所知,KV嘅K1上學期未正式開始寫字。而成版6x7格係喺K2先出現,其中一行用嚟寫日期,另外一行成行係印咗個字嘅筆順,其餘先要寫。KV寫字係循序漸進,都係由線條、填色開始,唔會話喺K1上學期就寫字。而K1下學期開始寫 ...

chingchingb.ma,

妳寫的完全冇錯, 我家小朋友即使在K3期間, 每天亦可在20分鐘內完成所有功課(中英數各一), 真的很輕鬆, 因為連溫書都是在學校攪掂, 我只在每週同佢默1x中文詞語而已, 便可輕鬆渡過。

在SC, 老師對小朋友以及小朋友之間都十分友善, 在小朋友之間不存在競爭或鬥甚麽, 所以他們都鈡意返學. 講笑咁講, 只係私人生日會較多, 好忙, k2差不多每月一個, 所以我相信他們之間應該相處得好好 (否則以小孩子的個性, 唔喜歡就直接唔"侵"人玩)
由於在生日會見得多, 再加上一年兩次outing, 家長們都會互通熟落, 會互通消息, 因為我們都好清楚重点係提升自己小朋友, 天外有天, 人外有人, 對手不是校內的同學, 而是要令自己的小朋友發展專長.

原帖由 heidys 於 11-7-21 16:13 發表
我阿仔係細B...又唔多叻, 但我都希望搏一搏, 入到KV 就好了
有無人知今年幾時派表呢?

如果係11月同12月份既細b, 就要等多一年, 因kv 係唔接受11月後既細b報名.

SC每年入SPCC、DBS、DGJS、Ying Wa、St. Paul Boys、SPK加埋都過百啦!未計SFA、KTS、APS!點會要Top 50先夠競爭力呀?
原帖由 saintbernard888 於 11-7-15 11:23 發表
跟據其他家長提供的資料,表面上似乎真係SC和KV小朋友考入公認第一直資名校(例如男拔女拔等)機會大D. 但是每年從SC和KV畢業的K3小朋友有幾多位?? 就當有一千二百位啦(應該仲多D).就當男女拔會收200位SC和KV小朋友(其 ...

原帖由 karen55407 於 11-7-27 12:33 發表
SC每年入SPCC、DBS、DGJS、Ying Wa、St. Paul Boys、SPK加埋都過百啦!未計SFA、KTS、APS!點會要Top 50先夠競爭力呀?

請問是如何計算呢?有成15%入到呢d elite schools都很好呢。KV高d還是SC高d呢?謝謝!

今年K3升小一統計未出, SC於上年九月公佈的2010-11入學數字大約是38個, 假設全级大約520人當中一半是男生, 即260個, 而再假設所有男生都報這間小學, 即是38/260=15%.
我並沒有資料知悉260人當中有幾多人真的報名, 但%只會就算當所有男生都報, 都有15%.當然這是十分粗略的計算, 但分母再細只會令%更大
從仔仔口中得知, 他今年班中30人, 有4個考入英华, 兩個入男拔, 女拔一個.
而同他同一校車而不同班的, 有兩個入男拔, 一個男拔/英华都得而最終揀英华, 一個女拔, 似乎今年的成績唔會比上年相差太遠, 唯一係德望少咗, 因為今年德望有K3.

我仔仔今年都會到ST. CAT, 起初都會好似其他媽媽咁心大心細, 唔知入唔入好, 又係因為住得遠, 無校車, 而家睇完你個POST,好似打左支強心針咁^^ thx for sharing
‹ 上一主題|下一主題