用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現K2的小朋友媽咪12~13年升小一, 一齊交流下!! ...
樓主: mmami
go

現K2的小朋友媽咪12~13年升小一, 一齊交流下!! [複製鏈接]

回覆 38# thomasha 的文章

plus...

請問呢句點解?

'Just remember, quantity does not count.' Quantity係咪指cert的數量?

係勒,即係唔係靠多,係要小心選擇,"貴精不貴多"。
原帖由 Christi 於 11-4-30 23:23 發表
plus...

請問呢句點解?

'Just remember, quantity does not count.' Quantity係咪指cert的數量?

都係d空閒時間姐,唔駛客氣。當時部機無得打中文,所以被逼用英文寫。
原帖由 Christi 於 11-4-30 23:22 發表
thanks Mr. Thomasha for sharing.我諗你係用咗唔少時間覆咗咁多.

is it no interview for 行分配計劃 ??  if I have 25pt. for my son (born on 2006 Dec) on one of the 官津小學... do I still need to prepare him for any interview ??

No interview for discretionary phase - this is required by the EDB.
原帖由 eshiro 於 11-5-3 12:11 發表
is it no interview for 自行分配計劃 ??  if I have 25pt. for my son (born on 2006 Dec) on one of the 官津小學... do I still need to prepare him for any interview ??

請問大家點去了解間學校好唔好呢?
看網頁只能看到有限資料.看討論區,有d媽媽話好,有d話唔好,好難知道.靠口碑?

回覆 33# thomasha 的文章

Thx THOMASHA. Thx for yr sharing

My pleasure.
原帖由 LittleTeddyBear 於 11-5-3 16:11 發表
Thx THOMASHA. Thx for yr sharing

1. 口碑,最好係真係識人o係入邊做或讀緊o個d先至好信。
2. 親自去學校門口觀察其學生表現,談吐等。
3. 如學校有開放日或簡介會,有些學校會安排學生大使帶你參觀,你可以從中觀察和測試學生對學校的歸屬感和看法,甚至用一些問題來測試學生的實力。
4. 最緊要係間學校係咪o岩你個小朋友,例如傳統/活動教學是適合唔同類型o既人,所以要參考一下坊間o既升小天書。
原帖由 lovelytwins 於 11-5-3 14:18 發表
請問大家點去了解間學校好唔好呢?
看網頁只能看到有限資料.看討論區,有d媽媽話好,有d話唔好,好難知道.靠口碑?

原帖由 thomasha 於 11-4-30 17:46 發表
A small minority does not require application fee, such as St Paul's Co-ed.

St Stephen's (Stanley) charged $250 or $300 last year.

St Stephen 報名費甘貴?!

都系等 open day 去睇下算數。

Sorry, 剛查番記錄,係200大元。

收左你之後留位費仲貴,要六千幾元。
原帖由 Sumyeema1 於 11-5-3 17:09 發表

St Stephen 報名費甘貴?!

都系等 open day 去睇下算數。

回覆 49# thomasha 的文章

多謝你的分享.
巳報左名去簡介會.

回覆 38# thomasha 的文章

thomas,

你有經驗, 想請教下,點樣為之 “outstanding performance in an interview"?

謙恭有禮,話頭醒尾,反應敏捷,表達能力高,願意分享,懂得與其他小朋友相處但不易受他們影響,和有一定的學術根底。
原帖由 Sumyeema1 於 11-5-4 11:50 發表
thomas,

你有經驗, 想請教下,點樣為之 “outstanding performance in an interview"?

醒目開學勳章

原帖由 thomasha 於 11-5-5 00:02 發表
謙恭有禮,話頭醒尾,反應敏捷,表達能力高,願意分享,懂得與其他小朋友相處但不易受他們影響,和有一定的學術根底。

THOMAS,
你真係一個好好既家長, 無私分享咁去幫助其他家長

原帖由 thomasha 於 11-5-5 00:02 發表

知易行難,有能力做得晒,大把學校爭住收。

可以好到咁,連portfolio都唔駛交,當然係理想啦,實際只可以有幾多做幾多,亦唔可以令小朋友反感。
原帖由 SCKnight 於 11-5-5 01:03 發表

知易行難,有能力做得晒,大把學校爭住收。

我舊年都係受益人,當然要回饋一下啦。

我係咪好家長,要問o下個仔先,希望佢都覺得我係啦。:)
原帖由 戀仔狂 於 11-5-5 00:25 發表

THOMAS,
你真係一個好好既家長, 無私分享咁去幫助其他家長

真係一啲都唔容易!

但係想問,小一面試一般為時幾耐?如果面試時間好短,咪變成小朋友能否快快warm up,才是關鍵?否則,個性幾好都未必有時間畀考官見到?

這是我囡考PN的經驗,試過有一間KG,要那些得2歲幾的小朋友,在不足10分鐘之內,先坐著玩玩具>走去坐在mat上聽故事>站起來跟音樂跳舞(仲要全程有反應兼投入),真係當小朋友係開關制咁隨時可以on/off ! 非人性之餘,我又覺得唔尊重小朋友.

面試時間有長有短,以我們有申請的學校來說,最短者20分鐘,最長者超過1小時,還包括等候時間,因為不是一進去便立刻面見你的小朋友。

由於這樣令一些較慢熱但有實力的小朋友吃虧一點,有些學校會先讓小朋友 "熱身",例如玩遊戲,繪畫,甚至看卡通等,然後才見小朋友。有些學校卻將這些活1動作為面試評核的一部份,令家長連這些都會催谷子女,於是本來可以令小朋友放鬆的活動便對他們產生了壓力。

正正是看準這類型的小朋友,坊間有些面試班,讓小朋友熟識面試的模式和問題,令小朋友在真正面試時可以盡快投入並減少熱身時間,家長亦會在家與小朋友練習。

為了測試小朋友的實力,加上名校申請人數眾多,唯有用這種方法去篩選。
原帖由 Christi 於 11-5-5 07:34 發表
真係一啲都唔容易!

但係想問,小一面試一般為時幾耐?如果面試時間好短,咪變成小朋友能否快快warm up,才是關鍵?否則,個性幾好都未必有時間畀考官見到?

這是我囡考PN的經驗,試過有一間KG,要那些得2歲幾的小朋友,在不 ...

‹ 上一主題|下一主題