用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個遊戲真係唔易玩, 放低一切, 紓發心情. ...
樓主: 眼超超
go

呢個遊戲真係唔易玩, 放低一切, 紓發心情. [複製鏈接]

醒目開學勳章

係呀, 一間學校, 大大話話都最少要去3次, 真係身心疲憊.

我都有試過自己靜靜喊.

盡力而為啦~

我都由k1開始比佢上興趣班, 學術果d, 到宜家k3已經學緊5樣野, 不過真係冇同佢參加比賽囉, 一來我唔識o係邊度報名二來我一路都係諗住佢可以愉快學習o既心態所以一次比賽都冇比佢參加過.  學咁多野都係為選小鋪路.

呢兩個月interview果陣發覺平時眼中自己仔女有幾聰明幾叻都好, 好多小朋友比自己o既更勝一籌我個心就打定輸數, 所以叫個囡interview果陣放鬆d, 老師同你傾下計咋~暫時我個囡一間2nd in都未有(報5間, 2間派左result), 我都覺得好失落呀! 起初會覺得自己小朋友唔夠人地叻, 所以冇offer, 當然我唔會同個囡講呢d野啦! 但諗心一層佢地讀書條路咁長, 5歲人仔就要面對咁多interview, 雖然唔比佢地知o者但o係家長眼中都係小朋友同小朋友之間o既競賽我就覺得好心痛.  所以開始用平常心去面對一切o既結果, 到最後一定會有個小學學位, 只不過係咪自己心儀學校o者, 如果比佢入讀名校但係成績係全班尾幾, 同入一間普通學校成績係中上o既, 我會選後者囉, 因為o係名校真係會比人標籤的, 個囡都唔會讀得開心, 相反普通學校考取中上成續, 對小朋友o黎講心理上真係會好d~

我宜家都係抱住一句去等私小/津小結果, 平常心啦!

我都係.... 好唔開心

幫個仔報左5間 (其實淨係target 一間)

target 個間, 個仔講識答問題, 佢又好鐘意間學校, 校長同老師... 個日佢又心情又唔錯...  以為有機可以 2nd interview..

點知, 上星期六收到信.... 無得 2nd interview.
我話俾個仔知 "封信寫我地無得再去 interview勒, 無得去呢間學校讀小學tim, 點算呢?" (同佢商量緊既語氣)

佢話 "可唔可以再試多次?"(佢以為去試堂)
.....
又話 "咁就遲d先入啦" (意思唔讀呢間小學, 讀呢間中學都得)
.....
再講 "我識答問題架" "我有講早晨, 唔該同拜拜架"
....

唉... 我聽到佢講"我識答架, 我有講架", 我真係眼濕濕

回覆 42# 蘇樂B 的文章

Absolutely correct.  My daughter was a samll girl(born in Dec.), she had very good results in K1 to 3 but I just let her studied in an ordinary primary school allocated by Government.  So she got excellent results in P.1 and 2 with lots of chances to represent school in many activities.  We then applied a Band 1 through-train primary school for her in P.3, she was accepted right-away.  
Don't lose heart, there are lots of chances, why my daughter got the place because someone fought so hard to squeeze in but eventually dropped out.  P.2 and 3 are good time to change school, no need to worry. Help your kids to develope themselves and you will know them more in these 2 years, thereafter find a school really suits your kids.  Remember no schools can fit all no matter how renounce and good they are.  Good luck and relax.

ai....the child can feel the pressure. I told my girl, doesn't matter, let's try other school to find one most suit her, and hopefully her attitude is positive.

We just registered a school this morning, though not our first choice but maybe this is the most suitable one for us, really feel relieved. She only study in a kinder with voucher and without NET, didn't join any academic ECA but only drawing and piano lesson, no interview class.

Just let your kid show him/herself. Hope you all will get good result soon!! Good Luck!! :loveliness:

原帖由 DebuPegg 於 10-10-27 13:19 發表
我都係.... 好唔開心

幫個仔報左5間 (其實淨係target 一間)

target 個間, 個仔講識答問題, 佢又好鐘意間學校, 校長同老師... 個日佢又心情又唔錯...  以為有機可以 2nd interview..

點知, 上星期六收到信.... 無 ...

呢幾日
我就不停同老公傾呢件事

我地 / 大仔今次差d乜呢?....
莫非真係因為無俾佢學音樂(我知有得 2nd interview既三個同學仔, 都有讀音樂, 有學琴)...  莫非係我地無幫佢報多d興趣班, 學術班, 公開比賽.... ??

我係度不停諗...  
仲有乜可以做, 寫封信俾校長死"螺"俾次 interview機會??  

又諗, 咁我仲有邊間揀呀??  我知, 香港咁多間小學, 實有一間有得讀..

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-27 13:26 發表
ai....the child can feel the pressure. I told my girl, doesn't matter, let's try other school to find one most suit her, and hopefully her attitude is positive.

We just registered a school this morni ...

我地真係無諗過俾壓力佢
每次interview後, 都淨係間佢開唔開心, 有無遊戲玩, 鍾唔鍾意呢間學校呀咁!!
興趣班/活動, 都會問佢想唔想玩先幫佢報...

不過, 既然今次衰左, 梗係要同佢檢討吓, 發生過乜事, 有乜可以改進... etc

唔開心, 有壓力個個, 似係我!!

絕對認同.   我阿仔重係早幾日先5歲生日咋.

原帖由 wasabi-cat 於 10-10-27 10:11 發表
其實我覺得要比個 BIG CLAP 我地 d 小朋友...

5 歲人仔,要佢地去 interview, 既要受我地父母既壓力,又要陪"我地"去完成"我地"設定既 target (去 join d 咩 class 咩 class, 去考幾多間 ...

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

我都報左5間, 一間做後備, 上星期六夜晚11點幾, 在bk 見人地話收到信了, 即刻走落街收, 結果rejected, 星期日同亞仔講, 失敗了, 佢話: 下, 點解唔揀我呀 ? 聽起有d心酸, 亞仔講完都無乜野, 佢針未到肉未知有咩問題, 我都唔講咁多, 這兩晚自己祈禱, 希望星期六有好消息.
雖然話預左機會低, 但總是盼望有奇蹟出現....

in 左 n 咁多間, 現有1間已2nd in, 3間reject左.  女女最愛果間已reject左佢, 我地心儀果間未知result.  心裏甜酸苦剌, 七上八落咁......

不過一切交托比神.....reject 的學校一定不適合我女女的......神會choose a right school for her ^^

I have already tried my very best over the past 2 yrs.

We've let him study in a private kindergarten, attending parent-child music class, learn violin, english, swimming, drawing, and also interview classes. I am a working mom, but I still tried my best to provide as much family education and parent-child time.

I can see my son maturing over one after another interviews. He is
cooperative and well-behaved all along.

Receiving the rejection letters let me feel so down...I am asking myself,'have I done something wrong?' Anyway, we have to head on! May be something better is waiting for us!

原帖由 nicolelouie 於 10-10-27 15:06 發表
我都報左5間, 一間做後備, 上星期六夜晚11點幾, 在bk 見人地話收到信了, 即刻走落街收, 結果rejected, 星期日同亞仔講, 失敗了, 佢話: 下, 點解唔揀我呀 ? 聽起有d心酸, 亞仔講完都無乜野, 佢針未到肉未知有咩問題,  ...

我諗我唔會同個女講rejected既事, 反正佢都唔記得IN 過邊間學校架喇, 我都預左全軍覆沒, 那又如何?
最多咪留係同區讀之MA, take it easy la

簡直折磨

Agreed.  If she doesn't ask, no need to tell her.  

If asked, I am prepared to say 間學校話冇位lu, 我哋不如再睇下邊間仲有位先.  Guess she is too small (less than 5 yrs old) to ask follow up questions.

原帖由 ICbaby 於 10-10-27 16:42 發表

我諗我唔會同個女講rejected既事, 反正佢都唔記得IN 過邊間學校架喇, 我都預左全軍覆沒, 那又如何?

原帖由 眼超超 於 10-10-26 19:53 發表
呢一世我諗我都會記得呢兩年.

去簡介會, 攞表, 填form, 做profolio, 遞form, interview, 有d學校仲要2nd in.  

個遊戲仲未完.

每次interview前都好緊張, in完後散晒, 有時仲一日兩間, 身心疲累.

我知我咁講, 你 ...

講開interview, 我一個比一個差,阿大未interview己識緊張,阿二見完識緊張,阿子都唔知有interview呢回事。

阿子見第一间,問佢有咩做。佢話玩,"除咗玩之外呢?"我問。佢答:"先生問我5,10,15之後幾多?" "幾多呢"我問,"16"。佢答。全家人笑死。

阿子去過男拔開放日,好仲意男拔,話有好多嘢玩。我問:"如果xx学校都有咁多嘢玩,你選邊間?",佢想了一會,好為難地說:咁两間都讀。

我同阿仔報5間,看來冇咩機了。但我又唔覺得好失望,大不了就找間就近学校讀。覺得不好,再敲門吧。

Lee 個遊戲,都幾折磨。

依家社會,好像越來越覆雜咁。以前,亞媽只比我地到樓下間小學讀書,越近越好,唔好花錢坐車去,下晝又唔駛返學,通山跑,不知幾開心。

依家d 小朋友為左入名校,小小年紀,又要公開比賽,羅cert考國際試,揠苗助長。香港地實在光怪陸離。外國D學校5歲先入讀。

我無特別train up 亞仔,亦不想佢入D最top 果d   直資學校。當然,當中有些學校收左,有被reject.   

過程中,最大得著是看到小朋友的長處短處,亦有自已做得不足的地方。。。這些都是要在k3這一年內要進步的,因為上了小一之後,課餘時間又少了,更加沒時間。

我地lee個禮拜考完最後一間,下週會同亞仔請假 (雖然唔係咁好),飛去東南亞玩一轉。

我 in 6間,已有D收左,有D reject, 有D仲等緊公佈,但我全部無話佢聽.

佢有時都會問起第一間考的小學,點解仲未派翻張表比佢 (佢以為係有自行派位表咁)...我只係話無呀,邊有咁快呀?! 佢就話:唔知係咪要等到2011年。我話係呀!!  你出年先讀之嗎!!!  我話唔緊要啦,一定有一間讀的,仲會讀得好開心的。

原帖由 ICbaby 於 10-10-27 16:42 發表

原帖由 dk486 於 10-10-27 20:47 發表
Lee 個遊戲,都幾折磨。

依家社會,好像越來越覆雜咁。以前,亞媽只比我地到樓下間小學讀書,越近越好,唔好花錢坐車去,下晝又唔駛返學,通山跑,不知幾開心。

依家d 小朋友為左入名校,小小年紀,又要公開比賽,羅cert考國際試,揠苗助長 ...

... live and educate in HK, must follow the game rule ... therefore ... shopping is very very important to relieve pressure ... shopping ... shopping ... shopping ...

我都想放低,但係收到object信那時,真的好down,唉,重要一日收2封信添,自情想死。
這個遊戲真殘酷,大大的打擊我同女的信心。唉
‹ 上一主題|下一主題