用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道, 優才, 音小6月就面試! 要放棄大抽獎? ...
樓主: virginia_328
go

真道, 優才, 音小6月就面試! 要放棄大抽獎? [複製鏈接]

To: ming

謝謝你的回覆!
想再問如果樂器唔掂, 有冇聲樂學? 即合唱團之類.....?
學生會唔會有D 好大型的演出, 好似香港管弦樂圑咁....?(呢條純粹好奇問下)

簽名被屏蔽

器樂科方面, 係可以選修聲樂的, 不過好似唔鼓勵初小學生咁做. 中學生方面有人選修聲樂.

至於合唱團, 初小- angels choir
                 高小- grace choir
                 中學 -天籟之聲, 頌讚i之聲, 喜樂之聲.

另外還有其他樂團.

唔該哂各位音小媽媽

如果幫小朋友選了小提琴,但學了幾個月,小朋友都係無興趣唔想學,咁我可否幫他轉學其他樂器?
仲有因我唔識樂器,又唔知小朋友練習時音準是否正確,咁點?

原帖由 ming2 於 10-5-10 09:22 發表

佢地有自己0既合唱團,好似叫"Angel Choir" (我聽阿囡講架..ha..ha.),老師會叫小朋友去試音,揀左入團0既小朋友會放學練歌(好似係一星期一次,一小時0既合唱練習)...聽聞都有唔少表演機會架...詳細就唔係好清楚...因 ...

醒目開學勳章

我都想知,尤其我那個猴子女
生了個囡,但好似得個囝

原帖由 MrsFung 於 10-5-11 10:53 發表
如果幫小朋友選了小提琴,但學了幾個月,小朋友都係無興趣唔想學,咁我可否幫他轉學其他樂器?
仲有因我唔識樂器,又唔知小朋友練習時音準是否正確,咁點?

...

ZIYI:
你個女都話似馬騮,我個女是馬騮同牛既混合體, 又頑皮又頑固,真是好難搞. 你既目標小學是真道,我是優才,希望大家都入到想入既小學.

醒目開學勳章

God Bless you.

大家咁話,希望你心想事成

Remark:真道係其中一間心儀的,我在選擇學校時比較多心,好彩唔係對老婆都係咁

原帖由 ggoo 於 10-5-11 15:01 發表
ZIYI:
你個女都話似馬騮,我個女是馬騮同牛既混合體,mouth:" />mouth:" /> 又頑皮又頑固,真是好難搞. 你既目標小學是真道,我是優才,希望大家都入到想入既小學.

ZIYI:
我同你一樣住響TKO,我由06年開始留意小一既TOPIC,我初時鍾意優才同播道,真道有了解但唔是我杯茶.優才我由始至終都鍾意,播道我初時鍾意,後來因為某D原因變成冇考慮.優才暫時是我唯一啱心水既,但可惜小一至小三要去旺角,不過依家唔使考慮太多,收著我女先算,我覺得冇學校會肯收我女.

醒目開學勳章

嘩嘩嘩,佩服你,如果你跟我一樣是申請2011/12學年,06年在小朋友得1歲,連N1都未入已經開始留意.

利害,利害

我都知道,將軍澳的直資來說,喜歡GT的,通常唔會喜歡LOGOS,相反亦是,但唯一沒有沖突的就是EC

通常都會報GT/EC or LOGOS/EC

其實你知唔知呢 我就八卦想知

原帖由 ggoo 於 10-5-11 16:09 發表
ZIYI:
我同你一樣住響TKO,我由06年開始留意小一既TOPIC,我初時鍾意優才同播道,真道有了解但唔是我杯茶.優才我由始至終都鍾意,播道我初時鍾意,後來因為某D原因變成冇考慮.優才暫時是我唯一啱心水既,但可惜小一至小三 ...

因為我06年開始同個女搵幼稚園,咁好多人教先諗讀咩中學,再諗小學,最後搵幼稚園,有人教應該咁樣搵學校,啱唔啱我就唔知,所以我06年開始留意教育版.
我唔知原來鍾意優才既人唔會鍾意真道,調過來又一樣,呢樣野我真是唔知,因為我以前睇好多優才既TOPIC,佢地既家長好少講人地間學校唔好,佢地只會講自己間學校好,呢個是我幾欣賞優才家長既地方,我覺得優才D家長質素是唔錯既.至於真道我點解唔揀呢?主要因為我睇著真道本身D家長既評論而唔揀既,而唔是睇著其他人既評論而唔揀,因為我比較喜歡睇用家意見,我覺得用家意見比較真實.仲有一點就是好多人話揀著真道既話好難中途轉校,呢點我有所保留.
以上純屬個人觀點,可能有唔啱既地方,請見諒.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 ggoo 於 10-5-11 17:44 發表
因為我06年開始同個女搵幼稚園,咁好多人教先諗讀咩中學,再諗小學,最後搵幼稚園,有人教應該咁樣搵學校,啱唔啱我就唔知,所以我06年開始留意教育版.
我唔知原來鍾意優才既人唔會鍾意真道,調過來又一樣,呢樣野我真是唔知,因為我以前睇好多優才既TOPIC,佢地既家長好少講人地間學校唔好,佢地只會講自己間學校好,呢個是我幾欣賞優才家長既地方,我覺得優才D家長質素是唔錯既.至於真道我點解唔揀呢?主要因為我睇著真道本身D家長既評論而唔揀既,而唔是睇著其他人既評論而唔揀,因為我比較喜歡睇用家意見,我覺得用家意見比較真實.仲有一點就是好多人話揀著真道既話好難中途轉校,呢點我有所保留.
以上純屬個人觀點,可能有唔啱既地方,請見諒.

ggoo,
阿仔未入K1我已經聽了真道和優才的講座,真道是慕名而去的(我看過一篇專訪,講述真道是求學的天堂),踫巧真道講座當天緊接着優才又有講座,我便順道也去了優才,同一日聽了兩間的講座,當天即時的想法是:點解優才唔係真道?如果真道好似優才咁...就好了!
第二年,我再去這兩間學校的講座,更深入認識兩間學校,覺得兩間學校各有好處,但更清楚自己想要的是優才。
上年,聽多幾間學校的講座,就更肯定優才最適合我仔仔了。最後,我報考了優才無報真道。
今年9月,仔仔有幸加入優才的大家庭。ggoo,希望你來年也同樣如願加入優才的大家庭!

八卦, 有冇人報晒3 間.....

SumSumBB:
我08年聽過一次優才,今年第二次聽優才,真道就一次都冇聽過,因為我知自己唔會報真道,所以冇去聽.優才我是鍾意,但我怕佢地唔收我女者.
如果我冇記錯,我記得你舊年一收到優才既錄取通知書,你就冇再帶你個小朋友去其他學校面試,因為你話你最鍾意既入到就唔使再考慮咁多.唔知我有冇記錯呢.

原帖由 SumSumBB 於 10-5-12 23:39 發表

ggoo,
阿仔未入K1我已經聽了真道和優才的講座,真道是慕名而去的(我看過一篇專訪,講述真道是求學的天堂),踫巧真道講座當天緊接着優才又有講座,我便順道也去了優才,同一日聽了兩間的講座,當天即時的想法是:點解優才唔係真道? ...

Sumsum BB:

優才都係我心目中的學校, 唔知道你有什麼步署/策略, 令你囝囝可以入到此校, 讓我哋有個參考!

其實我都係同ggoo一樣,個囡1歲幾時開始留意教育板(不過我個囡今年9月先至入n2班啫)...我都好喜歡優才,喜歡的原因亦跟ggoo一樣,很喜歡GT家長的熱誠和團結,也喜歡該校的學習風氣。
當然,我也叫自己多了解其他學校,但愈看其他學校的thread就喜歡GT...

請問有沒有人有去上星期六的簡介會呢? 可否分享一下? 我找不到有人post類似的thread啊~ thx

ami607:
我女歲零既時候我都開始睇好多教育版,幼稚園小一全部洗版咁睇,有時睇到冇野睇就睇埋升中派位或者搵返d舊topic來睇.
星期六優才既簡介會我有去,呢次我覺得比08年來講簡朴d,平實d,呢次有小學生用英文做著個搞笑話劇(唔知算唔算話劇),又請著中學生上台分享中學生活,個人感覺幾好.

醒目開學勳章

原帖由 kschow 於 10-5-18 13:28 發表
Sumsum BB:

優才都係我心目中的學校, 唔知道你有什麼步署/策略, 令你囝囝可以入到此校, 讓我哋有個參考!

策略是對學校有所認識和誠意,有家長面見部分,聽聞是計分的。另外,認真地回答申請表格的幾條問題,可另紙作答。小朋友方面,中英數空間社交...幾方面都會考。
‹ 上一主題|下一主題