用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 有咩好?
樓主: BBLOVEMAMA
go

KV 有咩好? [複製鏈接]

我朋友囡囡上年畢業, 佢係11月細B黎架.  我朋友話學校收生主要都係睇面試表現.  佢囡囡讀緊時, 老師更稱讚佢能力一d都唔輸蝕俾大b.  所以細b既媽咪唔好灰心呀.  

原帖由 cheungmingwai 於 09-11-17 00:11 發表
我不大肯定, 大家未掌握數百名學生的生日月份!
但小女的一班, 從每月之星的壁報板,就沒有11月及12月出生的小朋友!

三年幼稚園不是為一刻小一面試表現或是為入到那所名小學。

幼稚園生活可以建立小朋友的正確價值觀。甚麼是"正確",各家長睇法不同,選一間配合自己價值觀的幼稚園就是"正確"吧!

KV老師是嚴謹的,對小朋友的要求也是嚴謹的。嚴謹不等於"惡"。KV是配合我的價值觀。希望妹妹也可以考到KV!

~easybring~

好認同妳既講法, 我兩個侄仔都係响kv畢業, 個底打得好好.  好主動學習, 有禮貌及有規矩.  入左名小適應得好快.

我都好希望囡囡入到啦

原帖由 wilsonchanwh 於 09-11-16 23:11 發表
Last year, I compared HKPS and KV, finally I chose KV for my son, he is K1 now and very enjoy his school life. Here is the comparison in last year.

•        KV 係數學方面比 HKPS 強很多。

•        好既英文補習係 ...

其實我都覺得每間KG都有不同的賣點,只需看小朋友的性格而判斷應該入邊間最適合!
每年都有比較SC vs KV的BK留言,記得上年自己也曾在這兩間kinder的offer之間爭扎過、比對過!最後,我都選擇了SC,當中的原因是,我覺得囝囝較活躍,不想催谷他那麼快面對寫字、讀書等壓力,希望他愉快學習。其二是兒子好彩地入了SC的英普班!所以就毅然放棄了KV。
不過,在一些媽媽的分享中也不難發現有些好動活躍的小孩入了KV之後,又真的能訓練出紀律改善的小孩;但也有KV家長說自己替小朋友錯誤選擇學校而令他在學校讀得不開心的例子。但據上年的經驗所得,到開學前幾個月,KV所有waiting list的家長都收到call問他們會否入讀,表示都有一定的人放棄學位,這點,SC的放棄率又確實比較少。
縱然,SC主張presentation,培養英語會話的自信心,但也會因人而異,就像一些show & tell的環節,老師都不會出通告叫小朋友帶什麼東西回校分享,只靠小孩自己留心聽老師的吩咐,所以倘若孩子固意不告訴家長,不想演說,相信對會話和自信心也不會有很大的幫助!

相信一切也看孩子本身的性格吧!我自己就覺得兩間都是好學校,邊間收就讀邊間吧,加上這幾年競爭那麼激烈,我們還是隨遇而安吧!希望大家的小朋友也會入到心儀的學校吧!

Sorry, what is SC?

原帖由 sasafan 於 09-11-18 13:10 發表
Sorry, what is SC?

St. Catherine (國際英文幼稚園)

回覆 3# bebegirl 的文章

我十分同意呀! 兩間學校的教學方法不同的.  兩間也是好學校, 受家長們愛戴. 家長都是只有其中一間的經驗, 不能比較的.
~easybring~

我認識好多KV家長, 大部份K1已經要小朋友到外面補習. 因為要應付學校突如其來的test. KV內部有好多料放比的補習社. 我看到d K1小朋友放學後,由工人姐姐和媽媽在保習社大堂吃lunch box, 等上補習班. k1小朋友已學"眼睛""一雙腳"....等生字. 補習班會幫小朋友tip題目. 小小年紀, 老師已要他們test時用另一本簿擋住同學.

教育小朋友是漫漫長路, k只是一小小小步,何苦這樣push小朋友呢!!!!!

KV : 代補習社多謝你. 還有補習天皇們等待你們的小朋友成長..  

我也認識很多正讀各級的家長. 甚至子女畢業了的家長. 全部也剛巧沒有要外出補習 K1也科科100分. K2-K3拿100分較難. 但也有九字頭的. 外出上各類型興趣班就是有. 而且學校不會突如其來考默. 全部有schedule及老師會提前叫學生溫習的.

我也曾見那些小x元, 小x士派的資料. 說可替根德園學生補習. 我也想見識見識

原帖由 f0569 於 09-11-18 16:48 發表
我認識好多KV家長, 大部份K1已經要小朋友到外面補習. 因為要應付學校突如其來的test. KV內部有好多料放比的補習社. 我看到d K1小朋友放學後,由工人姐姐和媽媽在保習社大堂吃lunch box, 等上補習班. k1小朋友已學"眼 ...

我認識好多KV家長, 大部份K1已經要小朋友到外面補習. 因為要應付學校突如其來的test. KV內部有好多料放比的補習社. 我看到d K1小朋友放學後,由工人姐姐和媽媽在保習社大堂吃lunch box, 等上補習班. k1小朋友已學"眼 ...

其實, 如果唔清楚真相, 自已又無親身體驗, 就唔好隨便發放.  我個仔讀果三年, 無補過習, 甚致考試都唔洗我跟, 都100 或 9字頭.  我身邊朋友, 認識的家長, 都無人要去補習, 你係咪誤會咗, 人地去學畫畫 或 其他課外野, 或者面試班.
kv --  係好適合要返工的媽咪, 因為小朋友會比學校train到自動自覺做工課, 考試前老師會同佢地温習, 跟本不用家長跟 .  又何需出去補習

我大囡(k3)也沒有補習.  如ysnmama所講, 成績也過得去啦!  考默schedule不會通知家長, 但囡囡自己會知.  佢會主動溫習中文(最弱科目).  興趣班也有上.

原帖由 ysnmama 於 09-11-18 17:00 發表
我也認識很多正讀各級的家長. 甚至子女畢業了的家長. 全部也剛巧沒有要外出補習 K1也科科100分. K2-K3拿100分較難. 但也有九字頭的. 外出上各類型興趣班就是有. 而且學校不會突如其來考默. 全部有schedule及 ...
~easybring~

喜歡的家長說學校"好", 不喜歡的家長還是選其他幼稚園.

~easybring~

好誇張!從來我女都係自己主動溫習不需要補習,測驗默書都是已知的範圍,根本無須tip題目。

你係唔係記錯佐第二間幼稚園呀?? 我d 朋友完全無出外上補習班喎..

醒目開學勳章

k1小朋友已學"眼睛""一雙腳"....等生字

N1學生都識啦~
KV K1唔識就先係新聞.. 識又有乜奇呀??

原帖由 ChingChingChoy 於 09-11-18 00:17 發表
我個friend女兒讀了三年sc, 現小一, 永不叫人, 每次都係躲在媽媽隔離...噤叫confidence !!!!, 我相信有d嘢係好個人

係好個人, Different kids act differently.

哈哈! 我同阿B去KV面試時,其中和我面談那位老師(應該其他老師都是這樣),都是用本書擋住我去寫她的notes呢!  (你講起又令我想回我當時那種怪怪的感覺) 雖然我明白她不想讓家長看到她的筆記,但給我的感覺有點小家,見了那麼多家幼稚園(就算是大公司面試),都是只有此家是這樣。不要誤會我在批評KV,因為這是雞毛蒜皮的小事,不過有位媽咪形容KV是只此一家,面試後我又覺得幾貼切啊!

小小媽咪

多謝各KV媽咪的分享,讓我這些新手媽咪對KV認識多一點,如有幸有offer要選擇時不用肓摸摸選錯校。不過,大部份名幼稚園透明度不算高,我還是覺得不知誰是誰非 - 真頭痕!
小小媽咪

my son is small boy, Nov 07, really worry school may not choose cos there were so many kids born in 2007... he sings a lot at home, just refused to sing during interview...
‹ 上一主題|下一主題