用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 康和校車服務開始有改善, 真高興
樓主: jeremywkf
go

康和校車服務開始有改善, 真高興 [複製鏈接]

唔係話,車駁車,吟d小朋友咪好危險,有咩事點算 等我問下ah囡先,

原帖由 monkey妹 於 09-9-22 14:40 發表
你問下你個囡係唔係淘大果邊再駁車返屋企, 我地呢邊油塘有個學生話尋日有D同學仔要駁車架, 明天PTA委員會再跟1號車, 睇下係唔係要車駁車, 如果係又要鬧爆康和
...

禮賢個街車 做到唔憂做 佢都唔應成我可以介紹到街車比我ar
原帖由 ctang97 於 09-9-23 11:56 發表

Hi, ShinTeresa

如你有進一步資料, 麻煩你可否 PM 我呢? 因為我見大家都係觀塘區. 先謝謝你!

各位家長好

我囡囡坐6號車,今個星期已經有改善。不過我想分享少少意見俾大家,因為我喺今個星期前(即係大家火紅火綠的時候),我曾經搵過6號車嘅家長相量係唔係可以四個小朋友加一個ee一架的士去到學校門口,而呢個ee等佢哋放學又一架的士返到去上車地方,當然要ee有時間或公平處理。呢個方法又唔駛等又會平D,因為其實你哋都知道平均除埋假期一個月都唔知有冇15日學返。

主佑
Derek

我都想搵街車比彤彤放學嗰轉返何文田,有冇介紹呀? 問過康和要5:30先返到

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都有諗過呢個方法, 但有問題存在, 1個EE要同4個小朋友上車落車一定有風險, touchwood 有1個小朋友有事/跌低之類, 咁EE未必可以同一時間再睇埋其他3個, 而當EE處理果位有事嘅小朋友, 可能其他果3位小朋友有人唔跟一齊走開左或攪呢樣果樣, 咁EE到時點又處理, 到時會好危險, 仲有要EE公平處理講就易, 到有事發生真係好難行量架 坐校車係一站一小朋友上車, EE會睇到上落車安全, 而到學校校車又泊入學校落車, 有學校EE老師幫手睇住小朋友上落車, 風險一定少過1個EE同小朋友坐的士回校架, 而家都係焗住要忍康和囉   

原帖由 ccchow1109 於 09-9-23 14:44 發表

各位家長好

我囡囡坐6號車,今個星期已經有改善。不過我想分享少少意見俾大家,因為我喺今個星期前(即係大家火紅火綠的時候),我曾經搵過6號車嘅家長相量係唔係可以四個小朋友加一個ee一架的士去到學校門口,而呢個ee等佢哋放學又一架的士返到去上車地方,當然要ee有時間或公平處理。呢個方法又唔駛等又會平D,因為其實你哋都知道平均除埋假期一個月都唔知有冇15日學返。

主佑
Derek

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 monkey妹 於 23-9-2009 16:41 發表
我都有諗過呢個方法, 但有問題存在, 1個EE要同4個小朋友上車落車一定有風險, touchwood 有1個小朋友有事/跌低之類, 咁EE未必可以同一時間再睇埋其他3個, 而當EE處理果位有事嘅小朋友, 可能其他果3位小朋友有人唔跟一齊走開左或攪呢樣果樣, 咁EE到時點又處理, 到時會好危險, 仲有要EE公平處理講就易, 到有事發生真係好難行量架 坐校車係一站一小朋友上車, EE會睇到上落車安全, 而到學校校車又泊入學校落車, 有學校EE老師幫手睇住小朋友上落車, 風險一定少過1個EE同小朋友坐的士回校架, 而家都係焗住要忍康和囉

我都係坐6號車的, 只能講一句...委曲求全

尋日1號車好似好左d 阿姐話5點2已經返到 好 就比d時間睇定d 先
原帖由 kylie_mom 於 09-9-23 20:28 發表

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kylie_mom 於 09-9-23 20:28 發表

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

有無同學坐14號呀?姨姨照顧小朋友好唔好呀?

我女坐2號車, 其實都有差唔多情況.

我地住將軍澳區, 個校車係成個將軍澳都兜晒. 我地個站以前係8點2上車, 咁我覺得好全理. 後來話隧道好塞車, 所以改左8點上車. 咁都冇辦法啦.......提早d, 好過佢地返學遲到丫嘛.

後來有位最尾站上車既媽咪講, 佢地係8點半上車. 我先知道, 原來個車程係咁長. 我個女都算ok, 叫做一小時之外返到學校. 但如果係頭站上車果位小朋友就慘d, 真係遊花園, 坐足個幾鐘.

不過我地呢條線, 有個好處, 就係頭站上, 頭站落, 咁都fair.

個日我自己湊阿女返學, 特登等架1號車, 都要1點9/10先返到學校, 仲以為佢cut開左2個車會好d, 都仲係甘, 算la, 仲有半年到, 都費時再complaint la
原帖由 rosactf9999 於 10-1-14 09:06 發表
我女坐2號車, 其實都有差唔多情況.

我地住將軍澳區, 個校車係成個將軍澳都兜晒. 我地個站以前係8點2上車, 咁我覺得好全理. 後來話隧道好塞車, 所以改左8點上車. 咁都冇辦法啦.......提早d, 好過佢地返學遲到丫嘛.

...

沙田線

All Mom,

請問知唔知沙田是幾號校車? 情況如何?
‹ 上一主題|下一主題