用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喇沙教學方法
樓主: LittlePang
go

喇沙教學方法 [複製鏈接]

Re: 喇沙教學方法

其實課詩如果長既話,就會指明背邊兩段,其實每個星期六日用黎溫默書同埋溫番上堂教既野,都唔係好辛苦

如果叫我同仔仔

我個咪又係最怕溫書,咪要自己同埋佢一齊溫

若星期六日亦要溫書, 咁會唔會好辛苦, 冇時間玩.

各位本人所說只是以本人所知而分享
見大家不斷有讚無彈的去說
見你們不斷盲目去讚又對我之言咁大反擊
所以我只好收回所言
而並非大家所指的什麼真金不怕紅爐火
不想再作任何負面之言
因為大家難接受受兒之校受批平
不再與大家糾纏下去
所以才洗去先前之留言

wunma,

非常多謝你中肯而又理性的分享, 本人十分之受用.  

多謝晒!!!

如傳統教學+家長能引導孩子把所學的靈活運用,及深化其思考層次的話,我想效果會好好,我覺得家長係最大關鍵。我地大人"有陰影",或多或少因為上一代冇引導過呢!我地呢代,邊個吾係”書到用時方恨少”?我吾想我仔都有此遺憾。就算有,都希望佢既”少”同我既”少”中間有好大距離。

如我仔將來的小學要背詩(特別係中文),我會好開心,呢D好野要傳下去麻。死記當然辛苦,明詩意才會欣賞,才會上口。依家咁多吾通順,歌詞9吾搭8既歌,什至完全吾知掂解嘅外文歌,D細路都係咁背la。

Wunma,

間直係感同身授.

不同是你的選擇現在得到證實是對, 但我才剛剛開始, 小兒是喇沙的小一生.
我本來是第一種家長(望子女能開開心心, 愉快地學習, 我和他過了四年無憂無累的幼稚園學校愉快的生活), 但是一到選擇小學時我都經過一番爭扎, 才作出決定, 因為我知道如選擇活動教學的學校, 小兒一定會継續其憂無累的小學愉快的生活, 但到中學阶段又如何呢?  到時我又有沒有能力送他去海外升學呢?  

而我亦都與你一樣選擇喇沙, 是想早為小兒作好裝備,

"媽, 係人都想自己的仔女緊張自己的成續, 唔明點解你會叫我唔好咁緊張, 你放心, 成績唔如理想, 我唔會自殺, 我亦唔覺辛苦, 你見我溫書溫得夜, 唔代表我好大壓力, 個個勤力的同學都係咁架勒, 係你以為我辛苦同大壓力姐, 你點知我唔係享受緊呢個讀書過程喎. - 比佢"侄"返轉頭添!

好同意呢個讀書態度,唔知點解有壓力同辛苦同唔開心劃左個等號

Wunma,

多謝你的鼓勵, 我會盡力協助小兒, 同時亦要時常提醒自己唔好咁緊張以免嚇怕了他, 反而適得其反.

你仔仔真係生性.

請問各位喇沙媽咪:

除了中英數常,有沒有普通話堂?要求高唔高?駛唔駛現在打定底先?
另外,課外活動方面,P1可以參加嗎?凡學生皆可參加定要由學校揀選的?時間是每天放學後,還是在星期六呢?
謝謝各位的答覆。

up

up
該用戶已被刪除

關於〔非學術上〕的問題,例如仔仔在學校賴屎賴尿點算? 仔仔識唔識認路去課室,廁所? 仔仔識唔識去食物部買小食? 這些完全不是問題. 喇沙有幾十年歷史,家長擔心的問題早已發生過,學校已訂立一套因應方法. 詳情校長將在家長會中說明.也許不是在第一次家長會.

我覺得 〔學術上〕 的問題才是準小一家長值得留意的. 套用台灣的術語, 叫做 〔不要讓孩子輸在起跑線上〕, 即是有些幼稚園程度深的學生, 一開學已經遙遙領先. 我建議家長每天要小朋友學5個中, 英文生字. 10月後個開學理論上學識30 x 10 x 5=1500. 扣除放假, 忘記. 打個五折也有750個. 果真如此, 貴 子弟上到小學真是輕鬆愉快. 如果覺得每天學5個中, 英文生字太多, 不妨由每天2,3個開始.
您願意讓貴 子弟玩埋呢10個月, 還是由明天開始就裝備自己呢?

還有,喇沙有十分強大,內容豐富的內聯網系統.家長宜熟悉電腦操作.

有普通話堂.小一的課外活動,在開學前一個半月開班, 即是暑假期間即可參加. 也代表學生在開學時已認十個八個同學,也知道廁所在那裡了.連帶您家的菲菲也知道怎樣往返學校,怎樣接送返放學.

開學後的課外活動,有在放學後, 也有在星期六. 時間由家長選.

Thanks lasalle old boy

To : LS-Old-Boy

小兒亦能入讀此校, 想問下除英文堂外,有沒有其它科目用英語教學呢?

閣下是否喇沙舊生, 若是, 請問你覺得學校各方面以前跟現在有何不同?

‹ 上一主題|下一主題