用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 父母都不識英文, 適合英小嗎?
樓主: 熹曈媽咪
go

父母都不識英文, 適合英小嗎? [複製鏈接]

原帖由 stccmc 於 09-6-13 01:46 發表

有啊大啊二咁勁我就安樂囉!

英文唔難, 呀女中文要拉牛上樹。  學校功課好忙, 未必頂得住。

中文小學好似仲難讀。

NK,

某傳統中文小學。

我越來越相信,要中英文都好,那孩子一定有超強的智力。

stccmc,

係咪印證了小學生中英文的能力不在於教學語言,反而更在於父母所花的時間、心思,和子女閱讀、傾談?

夜越暗,星越亮。
月越光,夜越長。
……
夜越長,夢更多。
夢越多,人更傻。

hi,

請問那兒有英語班給媽媽學, 我都想同個囡一同進步.

thanks

原帖由 pettypeggy 於 09-6-13 17:57 發表
hi,

請問那兒有英語班給媽媽學, 我都想同個囡一同進步.

thanks

我讀過ABC嘅"家長拼音工作坊" 及工聯會的"英語句型文法".
齊齊努力呀!

1. 理論上得.(如果你仔仔/女女是會好鐘意讀書像拿游戲機那樣, 書不離手的人. 不過我想而家100個都無一個呢D學生)

2. 現實是.....
有錢: 沒問題, 日日請條鬼上你度一對一每日教2個鐘, 一定OK
沒錢: 等定見家長, 被老師日日complain 都得la.

都是那句, 無話吾得, 不過成功機會極底........

各位媽咪, 你地好, 我都好想俾個女返英小, 但係知道英小學校比較少, 可以話俾我知你地個小朋友係讀邊間英小for reference嗎?  Many tks!

醒目開學勳章

我朋友的朋友囡囡讀女拔,每次有通告都要搵人睇.自己又教唔到.捱左一年,頂唔順就轉校.
如果父母連英文都唔識,小朋友真的讀到,咁個小朋友真係好叻好叻.但成功例子又有多小?失敗的又有幾多?我都好想知道比例係幾多?

唔緊要的,我好多朋友(包括我)英文都唔好,都一樣讀緊頂級名校,完全無難度.  當然大部份需要補習, 但有一個女孩完全沒有補習,佢阿媽D英文是小學都無,佢一樣考全級頭20.

阿仔以前讀英小,沒有問題.
現在讀英中,更加唔需要理.
我想幫他,可惜無能為力.

醒目開學勳章

原帖由 littleyan 於 09-6-17 14:43 發表
唔緊要的,我好多朋友(包括我)英文都唔好,都一樣讀緊頂級名校,完全無難度.  當然大部份需要補習, 但有一個女孩完全沒有補習,佢阿媽D英文是小學都無,佢一樣考全級頭20.

阿仔以前讀英小,沒有問題.
現在讀英中,更加唔需要理.
我想幫他,可惜無能為力.

當年我就是這樣想,  讀英小都唔掂, 佢點讀英中(我好多時幫唔到小女,  靠你喇).

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 09-6-17 15:11 發表
如果英文唔好, 長遠d功課好難頂, 某間英小, 小一science功課做blind spot (盲點), 英文寫, 英文圖解, 小朋友回校再用英文做presentation, 父母英文唔好, 點同佢準備, 好難攪~~ ...

老實講本身英文都唔好,  我真係冇點幫小女,  佢冇得倚賴唯有靠自己,  雖然表現不太好,  但全部都是實力.  我參觀學校時, 見到部分同學的專題報告,  好多時都是家長手筆.  初小還可以,  但到高小就要靠小朋友.

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 09-6-17 16:32 發表
咁佢都係要交功課, 一年級自己點識做~~

..... 小一好似冇太多功課,  要英作時我記得 外籍老師都教她唔識拼字, 可以劃公仔代替. (例.  唔識串 HOUSE, 畫間屋代表.)  仲知她的功課全部都是"GOOD",  老師鼓勵小朋友,  多寫作唔會有太多評語,  每次假期才有'專題報告'都是找些圖畫寫幾隻字介紹. 小一功課唔太難. (小女讀個間初小是活動教學,  到高小才轉傳統.)

雖然唔識,但我會提供到意思,連他都說服到我五體頭地.  

對唔住,我是初中家長,只不個路過

醒目開學勳章

原帖由 littleyan 於 09-6-17 16:51 發表
雖然唔識,但我會提供到意思,連他都說服到我五體頭地.  

對唔住,我是初中家長,只不個路過

九月我女都初中 ,  過多一個月後,  我到此都是路過.

醒目開學勳章

原帖由 miffy 於 09-6-17 16:32 發表
咁佢都係要交功課, 一年級自己點識做~~

DEL............

st. margaret 既英文其實唔淺, 我囡囡今年小三, 我比左d坊間既小五英文習作佢做, 佢都做到, 無問題.  只不過學校唔係一間好push既學校, 主要係鼓勵小朋友愛上學習, 學懂自學, 我囡囡係唔會比我check功課, 佢話老師話自己的事自己做, 錯左唔緊要, 改正就得.  所以雖然係英小, 但需要家長參與亦唔算多.  不過當然有家長參與, 小朋友成績初期係會好d.

其實都係睇小朋友LIKE唔LIKE英文同吸唔吸收,我同老公都係英文勁史果D,但我兩個小朋友都係由幼稚園就比佢地讀全英幼園,咁佢地完全冇問題喎,同我地就用中文加少少英溝通,係學校或兩姐弟就用英溝通囉,我囡囡係小三時連劍橋個KET考試都PASS,所以唔會關家長英文好唔好去定小朋友應唔應付到,係睇小朋友起碼對英文有冇"礦"矩先,或同佢報下D拼音班等佢易D掌握英文囉.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0
‹ 上一主題|下一主題