用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HK Preschool vs Keen Mind
樓主: sofiamama
go

HK Preschool vs Keen Mind [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 monkey05 於 09-6-15 13:31 發表

你等邊間 hkps 消息呀 ?  見佢地講九龍塘果間超收, 而家有部份人withdraw, 學校又話可以比番人番mon-fri.  真係搞事.

其實係咪想趕減d人走咋?!
elmolly 報咗kln tong hkps呀~ 佢就係鍾意返3日!
睇嚟無希望喇!

原帖由 monkey05 於 09-6-15 13:31 發表

elmolly,

你小朋友係女來, 找學校仲多選擇呀, 起碼有埋傳統女校可以考吓, 仲一條龍, 見好多人考st. paul, 協恩....etc...如果我有個女都去考呀.

你等邊間 hkps 消息呀 ?  見佢地講九龍塘果間超收, 而家有部份人 ...

kowloon tong呀, 不過而家又改番5日, 實無行啦

我都想佢考到一條蟲, 不過唔易, st. paul超多人爭, 協恩都唔少, 不過協幼同協小未接龍, 要靠大抽獎, 協幼要到叩門先有優勢, 我未知我係咪真係咁"熱愛"呢間學校

BTW, kerker話你話orff music好d? 請問點解呢?

原帖由 kerkermui 於 09-6-15 15:58 發表

其實係咪想趕減d人走咋?!
elmolly 報咗kln tong hkps呀~ 佢就係鍾意返3日!
睇嚟無希望喇!

我諗佢唔係真係想改3日, 係用d"拿渣"招黎趕緊d人走. 係啦, 又改番3日, 我地實無行喇, 等我知佢改3日仲即刻交封信去學校tim

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-6-15 16:30 發表

kowloon tong呀, 不過而家又改番5日, 實無行啦

我都想佢考到一條蟲, 不過唔易, st. paul超多人爭, 協恩都唔少, 不過協幼同協小未接龍, 要靠大抽獎, 協幼要到叩門先有優勢, 我未知我係咪真係咁"熱愛"呢間學校:love ...

ORFF MUSIC 既教學法生動好多, 較合幼兒, 教材是其一, 音樂上節奏感強, 圖畫豐富, 有好多小朋友喜歡既音樂道具和生活用品, 用不同的童謠, 舞蹈, 加埋一D題材小朋友日常生活的認知....如打風, 下雨, 去廁所等等去帶出一D 主題, 而個中令小朋友明白一些簡單節拍, 音樂上的知識如TIME SIGNATURE, 小節運用, 休止符, 五線譜的線與格概念, 教學上會配合好多舞蹈, 令肢體去感受音樂, 由於較生動有趣, 易令小朋友投入和明白.

我從網上一D MUSIC CENTRE 睇過佢地一些ON-LINE 既ORFF 堂, 各花百門, 取ORFF 的IDEA, 再各施各法, 好難講邊間好, 邊間唔好, 但我自己上過台灣來的"美育ORFF兒童音樂", 就十分喜愛, 美育DESIGN 了一些道具來配合課題, 但會用普通話上堂, 兒歌, 童謠也是普通話的, 可能係咁, 歌詞合韻, 易上腦,   但美育呢套唔係家長一定會BUY, 因用普通話上課.  我以上講有日常生活配合的是美育ORFF的課堂設計.  

你可以同心儀既MUSIC CENTRE 再了解多D ORFF MUSIC 既IDEA, 才作選擇吧.  我打算比仔仔試一試美育的, 始終自己感受過個中內容, 知係咩一會事, 打算到佢開左學睇埋學校的課外活動時間才報.

原帖由 monkey05 於 09-6-16 11:09 發表

ORFF MUSIC 既教學法生動好多, 較合幼兒, 教材是其一, 音樂上節奏感強, 圖畫豐富, 有好多小朋友喜歡既音樂道具和生活用品, 用不同的童謠, 舞蹈, 加埋一D題材小朋友日常生活的認知....如打風, 下雨, 去廁所等等去 ...

唔該晒monkey媽, 咁kerker比我果間o唔ok架?

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-6-15 16:32 發表

我諗佢唔係真係想改3日, 係用d"拿渣"招黎趕緊d人走. 係啦, 又改番3日, 我地實無行喇, 等我知佢改3日仲即刻交封信去學校tim

都似係"拿渣"招架勒, 無啦啦改3日, 而家有D人WITHDRAW就改番5日.  唉.....

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-6-16 11:19 發表

唔該晒monkey媽, 咁kerker比我果間o唔ok架?

呢間我唔多認識, 有無得試堂呀 ?  如近近地, 你不如同呀女去FEEL 吓掂唔掂.

醒目開學勳章

其實嗰間奧福somehow响facebook嗰邊好似幾多fans.. 我今日問過個同事, 佢話如果我有心俾個仔學琴, 似乎柏c好d.. 佢自己d學生上過兩樣嘅都有, 但係因為tom lee 教耳仔多, 無theory, 基本上要從頭學起, 不過仲衰d, 因為佢地識d唔識d! 但係柏c會教basic嘢, 會易d上手~ 奧福就都係pg咁, 玩玩吓..
阿同事佢e+學緊kindermusik, 佢自己就好鍾意 (cf 奧福), 可能遲d唔做, 自己搞bb 音樂pg

well.. 我周圍都係網琴人, 偏偏我屋企有網琴不過無人識!

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 09-6-16 15:59 發表
其實嗰間奧福somehow响facebook嗰邊好似幾多fans.. 我今日問過個同事, 佢話如果我有心俾個仔學琴, 似乎柏c好d.. 佢自己d學生上過兩樣嘅都有, 但係因為tom lee 教耳仔多, 無theory, 基本上要從頭學起, 不過仲衰d, 因 ...

無錯, 就係這樣了, TOM LEE 學完= 無, FOR 學琴,係 = 由頭來架, 我手上咪就係有呢類囉, 所以D 媽媽咪話笨左, 但柏C 來的, 真係有好多野都明明地, 係有CONCEPT 在腦的.  一教就知龍與鳳.  所以你去柏C 係好D 架, 如果FOR 比呀仔學琴既話.  我驚你上完TOM LEE 會後悔.  

你可以話ORFF 似似地PG, 因有好多類似DANCE, 玩既野, 但都係果句, 睇邊間出來既PRODUCT 了, 因各施各法架, 點PRESENT D 野比小朋友, 內頭有THEORY, 有創作, ETC...  較活同多元化, 對將來學琴都有用.  

Kindermusik 就易攞到佢個LICENSE 開檔.  內頭D 野就.....我自己唔太BUY . 有時好衰, 反而自己知係D 咩, 就唔亂比個仔去試.

hello 恐龍媽, mamamee, 我係組緊kindermusik by catherine 嗰個ellen_l

原來你哋對學校好有研究, 而且仲有friend 讀緊某啲名校, 真係一個資料庫呀.

我完全唔知邊間小學好(除咗傳統係人都話好嗰啲, 例如英華, 皇人, 華人), 真係要惡補, 等我去小學一覽睇下先.

mamamee, 我個bb好怕陌生人,而且由朝到晚都扭計,一定要有人陪佢玩.  你bb唔怕陌生, 我要向你請教呀

原帖由 monkey05 於 09-6-16 16:45 發表

無錯, 就係這樣了, TOM LEE 學完= 無, FOR 學琴,係 = 由頭來架, 我手上咪就係有呢類囉, 所以D 媽媽咪話笨左, 但柏C 來的, 真係有好多野都明明地, 係有CONCEPT 在腦的.  一教就知龍與鳳.  所以你去柏C 係好D 架, 如 ...

i m a music idiot. would 柏C's baby mozart course is a bit difficult for a 2.5 yrs old kid? It seems taht they teach many music concept. i really don't know how much my son has learnt.

原帖由 ellen_l 於 09-6-17 16:27 發表
hello 恐龍媽, mamamee, 我係組緊kindermusik by catherine 嗰個ellen_l

原來你哋對學校好有研究, 而且仲有friend 讀緊某啲名校, 真係一個資料庫呀.

我完全唔知邊間小學好(除咗傳統係人都話好嗰啲, 例如英華, 皇 ...

ellen_l, 多謝您組合kindermusik, 可能呢個係bb學音樂的啟蒙好開始.

湊b都係模索階段, 唔講得係咩心德. 大家不妨傾計分享吓. 阿囡而+12mths, 她屬於一個小心的人, 見到陌生人都會係咁望. 見到人哋對佢無咩威脅性, 好快就無咩嘢, 慢慢可以一齊玩. 甚至主動去逗人. 我哋由佢四個月開始, 日日都有推佢出去行下. 見到人都會叫佢打招乎或Say Bye Bye. 開始慢慢令佢覺得呢個係應有的習慣. 而+佢對住陌生人有時打招乎, 有時無反應, 但係我哋的鼓勵依舊. 唯一的嘢, 就係d朋友一來我哋屋企, 便歡天喜地, 大叫住要抱佢個d. 阿囡就會覺得, 好唔comfortable, 甚至會放聲大哭.

不過, 這些現象, 好快會過去架啦! 佢地會好喜歡交朋友. 啊! 忘記話您聽, 阿囡好鍾意見到小朋友, 甚至同佢哋一齊玩. 心情明顯係好d.

醒目開學勳章

原帖由 ellen_l 於 09-6-17 16:27 發表

我完全唔知邊間小學好(除咗傳統係人都話好嗰啲, 例如英華, 皇 ...

係呀~ 多謝你搞KinderMusik呀! 我等咗呢個機會好耐喇! 上次上完village好開心呀!

其實我都係睇吓問吓, 然後口多多..   講吓自己睇發
我成日諗, 個個小朋友都好唔同, 可以生多個時呢套行唔通, 又要再努力搵料!

醒目開學勳章

原帖由 bakusensei 於 09-6-17 17:58 發表

i m a music idiot. would 柏C's baby mozart course is a bit difficult for a 2.5 yrs old kid? It seems taht they teach many music concept. i really don't know how much my son has learnt.

比2.5歲果個都唔會太深, 理論既野係有唔太多, 都係教下咩叫大細聲, 拍子, 又有故事聽, 當係PG 咁, 佢地進階果個比3.5歲的先至會深D, 你可以當2.5歲果個係入門, 唔好EXPECT 太多小朋友會裝到好多野回家, 當比佢接觸下音樂囉.  進階果個會實在D佢地會教多一點THEORY 既野, 有助學其他樂器.  你可以兩睇, 唔介意佢而家只係玩玩下, 咪照上初階 , 如唔急但又想小朋友真係明到D CONCEPT 既, 就3.5歲才上進階都未遲.  2.5歲要佢明呢類野是好有限的.

醒目開學勳章

原帖由 MAMAMEEE 於 09-6-17 23:43 發表

ellen_l, 多謝您組合kindermusik, 可能呢個係bb學音樂的啟蒙好開始.

湊b都係模索階段, 唔講得係咩心德. 大家不妨傾計分享吓. 阿囡而+12mths, 她屬於一個小心的人, 見到陌生人都會係咁望. 見到人哋對佢無咩威脅性, ...

我都覺, 由細就見慣陌生人, 一路大都唔會太怕羞, 有時會打招乎....好好呀.

我自己都覺, 由呀仔細細個成日都同佢出去行下, 見多左人, 佢就真係唔係太怕陌生, 久而久之, 而家D 看更伯伯, 村巴巴士叔叔變曬佢D FRIEND, 呀仔會主動行埋去同佢地打招呼, 最搞笑係連我呀媽住果座大廈既看更都變埋佢個FD, 次次去到, 呀仔又走埋去呀伯到講" 我又來勒, 頭先坐左巴士呀".  實在好好笑.  

佢仲有樣野要改進, 就係要同同年既小朋友一起玩得埋, 而家仲未得呀, 佢真係怕細唔怕大. 我諗要等番學, 等佢多D 見同SIZE 既小朋友多D才可以訓練到.

原帖由 monkey05 於 09-6-18 12:37 發表

比2.5歲果個都唔會太深, 理論既野係有唔太多, 都係教下咩叫大細聲, 拍子, 又有故事聽, 當係PG 咁, 佢地進階果個比3.5歲的先至會深D, 你可以當2.5歲果個係入門, 唔好EXPECT 太多小朋友會裝到好多野回家, 當比佢接 ...

million thx :)

My boy's Monterssori pg teacher said his beat is quite gd and thus suggested us giving him some exposure. but i found the course too difficult.

if we simply want him to ve more music exposure (and he likes to sing), any recommendation?

thanks in advanced for your advice :)

我bb 1歲大啦, 今年9月要開始報n1, 依家係bk 周圍問入學試考咩, bb要特訓呀, heehee

大家可唔可以分享下啲題目呢

醒目開學勳章

原帖由 ellen_l 於 09-6-18 15:05 發表
我bb 1歲大啦, 今年9月要開始報n1, 依家係bk 周圍問入學試考咩, bb要特訓呀, heehee

N1~ 連叫咩名都未問到 (因為好多都未識講嘢!)
不過一定要知道眼耳口鼻, 車/生果/動物 名, 老師有可能叫小朋友攞..
另外, 因為KM考捐過橋.. 其實真係有d小朋友d空間感唔係幾好, 得閒去遊樂場捐吓tunnel~

醒目開學勳章

原帖由 bakusensei 於 09-6-18 14:46 發表

million thx :)

My boy's Monterssori pg teacher said his beat is quite gd and thus suggested us giving him some exposure. but i found the course too difficult.

if we simply want him to ve more mus ...

咦, 如果係咁, 奧福音樂班可能岩你呀仔喎.

醒目開學勳章

原帖由 ellen_l 於 09-6-18 15:05 發表

總括來講自己姓名要識, 試過有D 學校老師會問, 有D唔問, 其餘仲有問呀仔幾多歲, 眼耳口鼻, 生果名, 交通公具, 砌積木, MATCHING (鴨仔 MATCH番去鴨仔SHAPE 個板到, 問今日邊個同你來呀? 埋老師張TABLE 時有無同老師打招呼, 老師比野呀仔, 睇佢有咩反應, 睇下識唔識講THANK YOU, 走時識唔識講BYE, 推番好張椅子, 有D學校就老師放唔同野在TABLE 上..有玩具, 書 之類既野, 睇下個細路玩既情況, 而老師就同我傾緊計, 但我見老師對眼久唔久就望下呀仔的.  

小朋友唔怕羞, 千其唔好哭, 肯答就得架勒.

仲有, 最好教定埋英文VERSION, 因有兩次真係比個外籍老師來問佢.

‹ 上一主題|下一主題