用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀?? ...
樓主: yatkan
go

有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀?? [複製鏈接]

Re: 有冇人已經收到保良局圓玄小學面試信呀??

My daughter is studying at PLK Choi Kun Shum Kindergarten.  I read out all the name of the children accepted by the school to my daughter, she knows 6 of them.

請問有無家長已經註冊了.

Winma,

我個仔唔係讀plk kindergatern架,我有個朋友個仔都ok左,佢仔仔係讀聖彼得堂(siu lun court), just for yr reference

Spiderman_mama ,

今朝早我去左註冊喇,因為聽日會去旅行呀 今朝去到都幾多人wor,大約有十幾個,我仲諗住d媽咪會考慮下先,今朝會冇乜人tim

Jacqueline,

我仔仔面試時都唔係叻架,老師叫佢講普通話,佢答:我唔識架,咁老師話:咁英文呢??佢話:my name is xxx.跟住唔識喇 咁老師話不如我地一齊睇書啦,之後睇左本英文書,老師問佢:本書講乜架??佢淨係見到d圖畫有車,佢咪話:講車囉,我都諗住佢唔得架喇,不過當俾個經驗佢囉,可能頭一年,易d掛,但家長interview都幾耐架,好似會問下你點解揀佢地學校啦?平日同小朋友玩d咩啦?等等...而我交申請表時都有attach一份portfolio,裡面有我仔仔d畫,手工,課外活動証書(好似話課外活動都會計分架,唔記得佔20% or 30%),成績表copy等等,唔好誤會呀,我唔係係度扮醒教人呀,我只不過知幾多講幾多,諗住俾大家參考下乍,我地都好彩乍,所以冇資格教人架

bowling2004,

唔好灰心呀,如果你真係好想你個小朋友讀呢間學校0既,不如準備定portfoilo,呢兩日睇下可唔可以早d叩門丫,或者有d冇註冊有位呢!誠意好緊要架,等佢對你同你個小朋友印象深刻d嘛!   

我去到時都見到大約有一半人註冊左.

Jacqueline,

我個囝囝在1-11-04下午面試,屬於後期面試的一批學生,囝囝說面試時,老師先以英文問佢一些問題,但他忘記了老師問什麼,只記得老師問是誰教他英文,另外老師又取出一些圖畫,然後又用普通話問一些有關圖畫的內容,另外老師亦以廣東話問了少少問題,囝囝是單獨面試的,所以我並不知道面試的實際情況,但他說懂得回答老師所有的提問;當他完成面試後,我還在校長房內,他在禮堂等我時,見到另一位女孩子喊不肯跟老師去面試,他就幫老師去氹小朋友,叫她不用怕,乖乖地跟老師去面試。

*我也有預備profile,在交表時連同申請表一同遞交。

我不論面試到現在收了我囡囡, 我一封信也沒有收到,全都是自己打電話去問,好擔心, 她們(直校)已運作了一段時間(需時間尚短),但都好像one man company???  佢又唔驚d家長收唔到信,又不會打電話問,點算呢? (可能誤會啦!)

我還掙扎中, 又想試,又驚希望愈大.... (又驚做白老鼠) (又驚六年後點呢)(但又驚錯失機會) 好煩, 我又想等15號 mcyos收唔收先!

唔該有沒同病相憐的人????

Miffytung 寫道:
我又想等15號 mcyos收唔收先!

你選mcyos 正校定千禧!

Miffytung:

我又無同樣問題喎!面試及取錄信均很早就收到,是用報名時遞交的回郵信封寄給我的。除了保圓,我也報了另外三間直資/私校,所有學校也不沒有打電話給我confirm收唔收到信,我亦認為無需要這樣做。

另外,我都很明白你現時的心情,希望你囡囡能入讀心儀的學校。
:wink:

Miffytung,

我完全明白你的心情,因為我都係咁諗!!

Heihmom

Hi Charlotte_Hung

請恕我唐突, 因我見你話除保圓外, 你另外還報了三間直資/私校, 所以我想問吓,你本身是否住屯門區? 其他三間是否九龍區學校? 有否考慮過小朋友讀書車程的問題?

我囡囡明年揀學校, 所以我都有留意這個Topit, 亦有考慮讓她出九龍讀還是本區等... 都好煩惱
所以現在盡量收集多些意見, 希望你不要介意.

Thanks!

Hello, 大家好!

我亦幫了的的小朋友註冊了間學校,他其實已成功考入St Margaret, 另亦考完PLKTSL的 2nd interview等result,耐何時間不許可,所以我報了圓玄。想請教大家註冊了的家長,我們家住深井區,所以去那間都要搭車,請問你們家住那裡,要否搭校車呢﹖   
****未經本人許可, 不得轉載****

今日食lunch時間去註冊,我係第71個, 即係話當時仲有成49人未註冊,相信放榜後仲有大把机會.   

Marinayiu:

我住天水圍,我報咗(1)天水圍李宗德(2)保圓(3)陳守仁(4)蔡繼有。
如讀九龍區小學的話,我會選擇搬到九龍,因為我唔想小朋友咁辛苦,每日長途跋涉去上學,而且自已返工都近D。  

Hi Charlotte_hung

多謝你的回應, 天水圍李宗德係私校or直資?  你自己最想個囝囝讀哪一間呢?

Charlotte_Hung,

請問你有冇去保圓註冊呀??多口問0者

好多謝Charlotte_Hung & yatkan,

噤 ! 我囝囝個profile應點做呢 ??? 其內容是由BB or k.2 or k.3 開始呢 ?????

yatkan,

請問你是否都屬碼頭區校網? 因為我都係 !! 除報保圓外, 我是否亦需自行多報一間津小? 邊間較合適 ??

Miffytung,

請問mcyos是哪間小學 ???

thanks !!!

Jacqueline:
如果不知道怎樣做報小學的profile,你可在BK"小學雜談"中找到有關主題,然後request一份copy,作為參考。

Marinayiu:
李宗德是直資小學。
四間學校中,我最鍾意蔡繼有------小朋友除了可愉快學習、啟發思維外,我最欣賞的是學校每天功課多數在校內完成(有老師指導),考試不會事先通知家長,是"突擊"考試,所以不需要花太多時間同囝囝温習及做功課(因我及我husband都需要輪班工作,有時不能陪囝囝做功課及温習)。

whywhywhy:
我沒有到保圓註冊,因李宗德也是直資,保圓及李宗德只能二擇其一,我選了李宗德(近D)。
不過,我如果我住屯門,我都會選保圓,我覺得劉校長有辨學的熱誠,加上有保良局的監管,雖然保圓是新校,但應該不會太差。

Dear angeline:

mcyos - 我選了正校!

Jacqueline

mcyos即鄭任安夫人紀念小學 (不是千禧o個間), 我也是屬碼頭區校網和除了報保圓外我囡囡還報了鄭任安.  星期一有答案了!

‹ 上一主題|下一主題