用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章一 (07年8月-9月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章一 (07年8月-9月) [複製鏈接]

家陣朝朝6am起身......

大家覺唔覺得攰???

早d訓o羅,乜你又住香港咩?

原文章由 亞水 於 2007/9/12 16:27 硐表
家陣朝朝6am起身......

大家覺唔覺得攰???

我不lau都早睡早起啦, 不過係天光先訓果隻

我住3個MTR站咁遠遮....7點2上校車,6am起身,两公婆各自梳洗,之後分工,一個煮早餐, 一個幫大少洗面擦牙兼換衫,仲要比時間佢食.校車停屋苑頭, 我住屋苑尾, 死唔死....

btw, 乜你咁神心, 過江返學都要轉LS??

原文章由 Odin 於 07-9-12 16:38 硐表
早d訓o羅,乜你又住香港咩?

仲有,p1 而家開始派功課同默書, 勁大心理壓力.....可能因為我無經驗, 所以有D不知所措.

Odin 你呢? 有無唔慣??

我慣左五、六點起身,可能年紀大卦 ?唔駛訓咁多。

以前住新界,個仔返九龍塘幼稚園,一樣都係咁早起身啦,佢而家都成五年級LU,一早慣晒。

過來人意見,一年級你都可以畀佢輕鬆d去面對d功課,最緊要保持學習興趣,培養好起居規律,到二年班下學期開始如果你發覺佢唔係自動波你就真係要迫迫佢,唔係到三年班開始就一切已成定局。

原文章由 亞水 於 2007/9/12 20:56 硐表
仲有,p1 而家開始派功課同默書, 勁大心理壓力.....可能因為我無經驗, 所以有D不知所措.

Odin 你呢? 有無唔慣??

我想知點可以攞番收條。

原文章由 zitalin 於 2007/9/12 22:54 硐表
茲訂於二零零七年九月十四日(星期五)在校內售賣課本及補充教材,請  貴子弟於該日帶備現金或支票(支票抬頭 “偉發圖書文具有限公司”─支票背面請寫上學生姓名及班別)回校購買。

P1 $361.9
P2 $200.5
P3 $427.30
P4 $330 ...

冇收條,一手比$,一手比書

原文章由 Odin 於 07-9-13 01:55 硐表
我想知點可以攞番收條。

唔!你講得對。
不過我打左電話去書商度問,佢地話叫學生問佢地取收據,佢地就會寫。

原文章由 zz 於 2007/9/13 09:28 硐表
冇收條,一手比$,一手比書

其實你可諗下買d唔使煮既早餐, 加上兩公婆輪班serve大少, 唔使同時每朝一齊起身, 重有, 唔使咁緊張, 慢慢就慣.
原文章由 亞水 於 07-9-12 20:49 硐表
我不lau都早睡早起啦, 不過係天光先訓果隻

我住3個MTR站咁遠遮....7點2上校車,6am起身,两公婆各自梳洗,之後分工,一個煮早餐, 一個幫大少洗面擦牙兼換衫,仲要比時間佢食.校車停屋苑頭, 我住屋苑尾, 死唔死.. ...

頂.....
前晚6pm幾 (11号),亞水太來电話唔知点解明天(12号)返学冇science 書, 我仲la la 聲仆去中環齡記買左.....:-| :-|

原文章由 zitalin 於 07-9-12 22:54 硐表
茲訂於二零零七年九月十四日(星期五)在校內售賣課本及補充教材,請  貴子弟於該日帶備現金或支票(支票抬頭 “偉發圖書文具有限公司”─支票背面請寫上學生姓名及班別)回校購買。

P1 $361.9
P2 $200.5
P3 $427.30
P4 $330 ...

Bambi,

thank you, 正在努力学習如何習慣....

btw, 乜Bambi唔係隻鹿來嘅咩?点解會變左兔仔?無其他意思,只係想八吓遮....

原文章由 Bambi 於 07-9-13 11:58 硐表
其實你可諗下買d唔使煮既早餐, 加上兩公婆輪班serve大少, 唔使同時每朝一齊起身, 重有, 唔使咁緊張, 慢慢就慣.

亞水,

你可以寫張紙叫囝囝星期五(13/9)畀書商,話你已經買左本科學書,開張Cheque寫上扣除多左本書o既銀碼,跟住d書商會識點做。

你囝囝好似一年班呀呵?science書係咪指『New General Studies Student Book』呀?話唔定你响第處買平過係學校,可能有著數。

原文章由 亞水 於 2007/9/13 12:11 硐表
頂.....
前晚6pm幾 (11号),亞水太來电話唔知点解明天(12号)返学冇science 書, 我仲la la 聲仆去中環齡記買左.....:-| :-|

呢d咪係crossover lor!
聽d4年級家長講, 今年學校抽左約10個有學習困難既同學出黎特別教, 有兩班變左得34人上堂, 唔知再高d年級有無呢個情況呢?
原文章由 亞水 於 07-9-13 12:14 硐表
Bambi,

thank you, 正在努力学習如何習慣....

btw, 乜Bambi唔係隻鹿來嘅咩?点解會變左兔仔?無其他意思,只係想八吓遮....

唔駛寫紙,在張通告上刪去不需購買的items,開張正確銀碼chq,乜都唔駛講,聽日比仔仔去買書就得la.我試過很多次.

原文章由 Odin 於 07-9-13 12:27 硐表
亞水,

你可以寫張紙叫囝囝星期五(13/9)畀書商,話你已經買左本科學書,開張Cheque寫上扣除多左本書o既銀碼,跟住d書商會識點做。

你囝囝好似一年班呀呵?science書係咪指『New General Studies Student Book』呀?話唔定你响第 ...

我只留意p4中文科有此安排,冇留意英文,我估係上中文堂時分開特別上,其他科目照舊.

p6冇這情況,p5問odin la.

odin,
聽日家長會,醫左肚才出席.

原文章由 Bambi 於 07-9-13 13:42 硐表
呢d咪係crossover lor!
聽d4年級家長講, 今年學校抽左約10個有學習困難既同學出黎特別教, 有兩班變左得34人上堂, 唔知再高d年級有無呢個情況呢?

各位好, 我係P.1家長,好高興認識你哋!

返學個多星期,我自己最唔慣係上網幫阿仔查家課册,因為真係好亂,明明昨日子已經做咗的功課,今日家課册上又出現,攪到成頁滿晒,要逐樣慢慢對.

功課方面,阿仔暫時ok,係最唔適應各科功課的嚴謹格式,好似噚晚作句,佢本來已經做得好靚,但就兩行都"入兩格",我叫佢第二行改番頂格(因為想佢適應第日作文分段格式),佢好似好委屈咁,猛話自己寫得靚,無需要改.

卒之解一輪.氹一輪至攪掂.原本只花兩分鐘,結果用咗十五分鐘,難為我放工返到去連衫都未換!!!!

另外,想教高年級家長,P.1下學期音樂考試要考槳器,係唔係要求好高,會唔會好易"肥佬"?

問過亞仔佢果班就未有咁o既情況,唔知zitalin個囝囝果班又點。

zz,多謝關心,聽日亞仔要參加羽毛球選拔,又要幫佢搬書返過對面海,晚黑又要再過返黎,都唔知有冇時間食野。

原文章由 zz 於 2007/9/13 14:00 硐表
我只留意p4中文科有此安排,冇留意英文,我估係上中文堂時分開特別上,其他科目照舊.

p6冇這情況,p5問odin la.

odin,
聽日家長會,醫左肚才出席.

Hi, cantaloup8! 大家咁話!

對功課果度,我見亞仔就將個日子調去聽日,佢話咁樣就易睇d,你睇下咁樣會唔適合你?

原文章由 cantaloup8 於 2007/9/13 15:13 硐表
各位好, 我係P.1家長,好高興認識你哋!

返學個多星期,我自己最唔慣係上網幫阿仔查家課册,因為真係好亂,明明昨日子已經做咗的功課,今日家課册上又出現,攪到成頁滿晒,要逐樣慢慢對.

功課方面,阿仔暫時ok,係最唔適應各 ...

yes, 將日子調去聽日,再按檢視,就睇到明天要交的功課

原文章由 Odin 於 07-9-13 15:23 硐表
Hi, cantaloup8! 大家咁話!

對功課果度,我見亞仔就將個日子調去聽日,佢話咁樣就易睇d,你睇下咁樣會唔適合你?
‹ 上一主題|下一主題