用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 藍田循道衞理小學 2009將會報讀藍循的入來分享下啦
樓主: Annie_lyk
go

2009將會報讀藍循的入來分享下啦 [複製鏈接]

如果係藍田上車個站會係邊呢??
8點都ok喎, 可以考慮, 不過唔知價錢如何呢??
你小朋友都係派到藍循??

原帖由 PHmami 於 08-11-27 16:50 發表
Hi all TKO parents,

校車今年將軍澳坑口 6:50 am 上車 7:25 左右到學校 (上年大約 7:00 上車)
我 check 咗其他近區有 2 輪校車
第一輪比要功輔的學生 7:30 前到校
第二輪學生約 8:10 前到校
而第二輪應在 8:00左 ...

7:25 返到學校係比要功輔的學生的

原帖由 KWOKTT 於 08-11-27 17:26 發表
吓 ! 校車咁早 6:50上車
7:25 返到學校, 但 8:25 先上堂喎
咁只係搭回程收幾多呢 ? 2/3 ???

你囡囡係藍田讀幼稚園, 應該都會有好多同學入到藍循, 我囝囝唔係藍田讀幼稚園, 所以應該都無同學會一齊啦, 到時他又要適應過啦

原帖由 Annie_lyk 於 08-11-25 22:58 發表
我個囡間學校都有2位小朋友入到..明天去註冊先...  

咁早! 死喇, 我個仔8點先起床, 在樓下返學, 到時都唔知點訓練佢早D, 唔知返將軍澳第一站是那裡呢?

我仔仔仲大件事, 他返下午班的, 通常都係8點幾先起身, 如果搭校車7點前一定要起身, 大件事啦

原帖由 benleung12 於 08-11-28 09:27 發表
咁早! 死喇, 我個仔8點先起床, 在樓下返學, 到時都唔知點訓練佢早D, 唔知返將軍澳第一站是那裡呢?

我依傢都訓練緊唔比我個囡午睡,囡囡知道有同學仔同佢一間,個心都定d..:)

自從亞仔派左呢間學校之後, 身邊都幾多人講呢間學校都幾谷的, 有好多默書, 測驗和考試, 開始有少少擔心亞仔跟唔上tim
Annie_lyk 你住得近呀, 知唔知係咪真係好谷的??

原帖由 Annie_lyk 於 08-12-1 23:42 發表
我依傢都訓練緊唔比我個囡午睡,囡囡知道有同學仔同佢一間,個心都定d..:)  

kai han ma ma 叫我 ANNIE 就得, 唔駛咁長:
我個人應為谷唔谷其實好睇我地D家長點睇, 我之前都睇
左好多關於呢間學校的資料, 其實呢間學校本身唔算谷學
生谷得好利害. 相對其他所謂名校自在得多...之不過佢地上到小三便分精英制..家長自然會以呢個為目標.盡量將小朋友的時間填滿,所謂谷學生..都係家長對小朋友的祈望..而唔係學校谷學生O羅...學習氣氛好都係一件好事黎!

你都可以叫我Mandy啦
其實我聽人講過話呢幾年升中派位比往年遜色, 所以開始要谷返好d成績去派位, 唔知係咪真的呢, 如果係就
我都知有d家長比較緊張自己的小朋友, 不知不覺咁比小朋友壓力, 久而久之令小朋友和家長都好辛苦

原帖由 Annie_lyk 於 08-12-5 21:18 發表
kai han ma ma 叫我 ANNIE 就得, 唔駛咁長::" />
我個人應為谷唔谷其實好睇我地D家長點睇, 我之前都睇
左好多關於呢間學校的資料, 其實呢間學校本身唔算谷學
生谷得好利害. 相對其他所謂名校自在得多...之不過佢地上 ...

Mandy,

其實你唔需要太擔心, d小朋友適應力好強,
早d同佢講吓上小學的情況等佢有d心理準備.
仲有比起兩間李兆強,佢應該係冇咁谷啦.

同埋你都想佢升中派位成績好, 我地個小朋友
都會好d, 因為佢地的師兄/師姐成績唔好,都好影響佢地的派位架.

如果比一間好鬆懈的學校, 係冇壓大,但可能仲冇推動力.
到時成績又唔好,升中仲煩啦.

所以唔好擔心啦! 我地為有盡力幫個小朋友啦!

好讚成你所講..不要想太多,盡了能力就好啦

你們都講得啱的, 藍循已經無李兆強咁谷啦, 希望亞仔可以啦
如果可以和你們的小朋友編埋同一班就好了, 可以有個照應呀

原帖由 KWOKTT 於 08-12-10 17:49 發表
Mandy,

其實你唔需要太擔心, d小朋友適應力好強,
早d同佢講吓上小學的情況等佢有d心理準備.
仲有比起兩間李兆強,佢應該係冇咁谷啦.

同埋你都想佢升中派位成績好, 我地個小朋友
都會好d, 因為佢地的師兄/師姐成績 ...
‹ 上一主題|下一主題