用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates
樓主: chuchumug
go

08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates [複製鏈接]

阿仔今天終於肯透露些少學校生活:

是否上堂不可說話? 是
茶點完畢是否頭要躺在枱上休息? 要在書包上
在學校坐在身旁的是男/女? 男仔
坐在第幾行? 第一行
坐校車要怎樣? 要守秩序

不知是否全講真話。。。

今天問ching ching返學做什麼,她說看hello kitty.再問:不喜歡學校,唔好玩.喜歡李主任間學校.聽見她這樣說,開始有些擔心她會不會不適應.希望遲些再好o的.
字咭開始給她看,但都是3mins熱度.要慢慢來教和當遊戲咁玩.

各位,
囡囡返左幾日學後,尋日竟然自己收拾玩具,放學回來,自己set好食物,然後去洗手回來吃,我發覺真的有d改變左,好似大個女左,
係呢,各位打算找小一未?有無心儀學校?

Good Morning ~~

e. . . d mami here seems appear @ nite time bor!!
yammielau 6am online???

你地個名牌係 what color? Martin 係紫色, 老師叫 "紫車", 唔知有無同學仔同一架呢? 尾站係 Kwun Tong!!

last nite, "了"亞仔唱學校學既 songs, "打開雪柜, 有隻雞....", 佢唱唱下, 又唱了" 打開雪柜, 有橙汁.....", 好好笑.

佢又話前日睇 bubu 巴士 wow, then sing "the wheel on the bus on round and round. . . . "

佢又講了一個同學既名, 好似什麼 Lee Chun Yin (我都唔知有無記錯)

yammielau
wa. think of P.1 now? 甘快!!
不過, 你可 read p.1 selection topic ge!!
我仲有個大女, 今年 K3, 所以小一 info 都知多少既!!!

Kln side, for gal, usually Good Hope, DGS, KTS. . . . etc.

原帖由 yammielau 於 08-9-10 06:43 發表
各位,
囡囡返左幾日學後,尋日竟然自己收拾玩具,放學回來,自己set好食物,然後去洗手回來吃,我發覺真的有d改變左,好似大個女左,
係呢,各位打算找小一未?有無心儀學校? ...

eybaby
Tristan sitting @ the middle . . .甘都叫安全 d 啦!!
擔心唔到甘多了.

原帖由 eybaby 於 08-9-9 17:49 發表
今日送阿囝搭校車時, 老師叫自己試下認唔認得個位跟住自己座, 然後老師就幫其他學生(K3) . 但見都未座好校車就開, 阿囝坐中間而身边兩個男仔都唔細粒, 隻小手重要攞住個書包, 真係好傍惶.

希望明天 ...

chuchumug
你同 Jason 好似玩問答 Game 甘. 佢都好叻丫, 講到甘多.

原帖由 chuchumug 於 08-9-9 21:26 發表
阿仔今天終於肯透露些少學校生活:

是否上堂不可說話? 是
茶點完畢是否頭要躺在枱上休息? 要在書包上
在學校坐在身旁的是男/女? 男仔
坐在第幾行? 第一行
坐校車要怎樣? 要守秩序

不知是否全講真話。。。 ...

HM
chingching 可能真係好 miss nursery 老師先會甘. 慢慢來......要時間去 adapt!!

原帖由 HM3898 於 08-9-9 23:29 發表
今天問ching ching返學做什麼,她說看hello kitty.再問:不喜歡學校,唔好玩.喜歡李主任間學校.聽見她這樣說,開始有些擔心她會不會不適應.希望遲些再好o的.
字咭開始給她看,但都是3mins熱度.要慢慢來教和當遊戲咁玩. ...

她說今天看NODDY,我估應該冇錯呱!!

yammielau,
我仲未諗她會讀邊間,不過都應該會找直資,因TKO政府學校都不是咁好.唉!有時都不知是她讀書,或是我讀書.現在每天都要跟她一起起身.然後就要用最快速度給她食早餐和預備返學,仲要亞大小姐要合作,如不合作,就要催她快些.這幾天都覺得她們很慘.年紀少少,就要坐45MINS校車.返到學校,又不知她們做乜,而她又未能完全表達她們開不開心.你們有冇同感呢!!!

嘩!你咁快就諗搵小學啦,好犀利喎!
你話亞女要坐45mins校車返學,其實真係幾辛苦,不過當佢識到朋友仔時,佢應該唔會覺得辛苦o既

Ocean近日在家刷牙、食飯表現欠佳,經常要跟他作「拉鋸戰」,激得baba好嬲 ;但在學校他卻乖乖,我已跟老師反映了,希望他會改善。可能Ocean大個仔了,懂得扭計!

原帖由 HM3898 於 08-9-10 16:53 發表
她說今天看NODDY,我估應該冇錯呱!!

yammielau,
我仲未諗她會讀邊間,不過都應該會找直資,因TKO政府學校都不是咁好.唉!有時都不知是她讀書,或是我讀書.現在每天都要跟她一起起身.然後就要用最快速度給她食早餐和預備 ...

回覆 # 的文章

我想問你們點用引用的icon來回覆,因我試過很多次都唔得 thks!!!

hi, HM3898 ,我估只要你按「回應」便可以了。

原帖由 HM3898 於 08-9-10 23:18 發表
我想問你們點用引用的icon來回覆,因我試過很多次都唔得 thks!!!

回覆 # 的文章

因睇新聞09/10年D學位小左,有朋友叫我搵定,咪問下大家有無好介紹,KV有無D有聯繫既學校呢?

Benben
妳打算同大女報邊間呀?

HM and yammielau

KV 無聯繫學校!!

女仔, Kln side, 小一都好多choice : DGJS, KTS, True Light, 陳守仁, Good Hope. . . .
TKO 直資有播道, 真道

我暫時只見了真道。

時間可以的話, 都會見多幾間
1. as rehersal & practise ;
2. as Campus Visit 。 D 學校名就聽得多, 未去過. 睇下環境都好丫。

however my target is FREE education!!
2 kids. if need to pay, 好貴呢!!!

ocean ma
d 小朋友真係. . . .@ home & @ school 好似兩個人甘.

benben,
我想問你個女是否都是讀kv,因我都是有2個女,但細女就要10/11才讀k1.是否有家姐讀kv,就入讀機會大些.如果不是就麻煩.因為07年有很多bb出世,到時又爭崩頭了.
另,播道都ok,我有朋友個仔讀,小學就不知好不好,但中學就ok.橫掂真道和播道都是在tko.你見完話給我聽吖,因我都想知.thks!!!

ocean ma,
我終於ok la, thks!!!

原帖由 benben 於 08-9-11 09:46 發表
HM and yammielau

KV 無聯繫學校!!

女仔, Kln side, 小一都好多choice : DGJS, KTS, True Light, 陳守仁, Good Hope. . . .
TKO 直資有播道, 真道

我暫時只見了真道。

時間可以的話, 都會見多幾間
1. as rehersa ...

問阿仔喜歡現在讀的學校或是nursery的學校, 他說以前的學校.  問他喜歡Miss Mi or Miss Gung, 他說Miss Gung. (可能Miss Gung好人些) 問他是否喜歡返學, 他說喜歡. 很矛盾呢!

另外, 原來K1K都是Miss Mi有份教的, 看看哪邊條link是否有所啟發...

原帖由 HM3898 於 08-9-9 23:29 發表
字咭開始給她看,但都是3mins熱度.要慢慢來教和當遊戲咁玩. ...

benben

1. 用open-end question問阿仔不回答, 唯有用closed-end question啦!
2. 我亦prefer享用中/小學免費教育(當然學校不要太差). 情願慳返啲錢幫他報課外活動, 但派去邊間學校真是by luck........

HM

你兩個女, 好好多, 小一易安排好多, 我大女唔係 KV, e+小一, if入了女校, 便 trouble 了. 亞仔 Martin 連首名子女分都無.

有家姐係 KV, 應該易 d o瓜!!

TKO sch. - 真道, 家長1st round唔使入去,  亞女好似自己上了 playgroup 50 mins, 便放人. campus 好大好新, 教學理念好好. 不過出品係點就唔知, 始終只辦了幾年!!

播道, 未去, in完話你知!!:)

chuchumug
都唔好成日 "勾"起佢地對 nursery d memory la. . . 又要佢地作出比較!!!! 小朋友, 好快 forget lor!! Martin 又係好 like n1 老師, 我都唔問佢lor. passed already!!  

怪不得今早去送亞仔時, 見classroom, 又寫上 "K1D / K1K" 啦!!

今早好早去到, 仲影了2 photos @ classroom tim!!

all,
我諗她們教的東西,可能大部份一樣,因我見其他topic的kids學左什麼,而其中有一個跟ching ching說的大部份都是相同.不過,其實我想知她們個time table是怎樣分配.例如:tea time 幾多分鐘,read book & play time又幾多分鐘.因現在好似什麼都不知道,要等她們自己回答她在學校做過什麼.我估問miss都未必笞我.因我上次問miss mi,ching ching是否在學校跌倒,她都不知.因我見ching ching個膝蓋損左,她說在學校跌倒,再問她時,她說是玩學校公園時跌,所以我試下問miss知不知,但她說不知,但因我覺得很小事,所以都冇再追問落去.

原帖由 benben 於 08-9-11 11:16 發表
HM

你兩個女, 好好多, 小一易安排好多, 我大女唔係 KV, e+小一, if入了女校, 便 trouble 了. 亞仔 Martin 連首名子女分都無.

有家姐係 KV, 應該易 d o瓜!!

TKO sch. - 真道, 家長1st round唔使入去 ...

BENBEN,
妳係咪自己送仔仔返學,呢幾日送女返學,遲左少少就塞車,好煩呢!
MARTHA剛剛唱"好像燈籠在天上",我想十成十唱錯左,今朝返學見有小朋友攞住個燈籠,今日應該教中秋節啦!
我想問問CHING CHING 個中文名係咩呀?

yammielau

Martin (譚立翹) 係乘校車來回, 不過, 佢有時想我送, 咪送完佢番學, 先番公司 lor!! 仲有時間!!

問過學校, 只搭一程都係比全費, 所以只係間唔中帶下佢番學校 lor!!

我今早再問 Martin 使唔使帶燈籠, 佢話唔使啦, 學校有, 輪流玩咪得 lor!!

what is the chi. name of Martha?
你有無陪埋入 classroom?

yammielau,
王睿澄,你個女呢,等我下星期搵日帶她返學跟你個女said hello先.

原帖由 yammielau 於 08-9-11 14:06 發表
BENBEN,
妳係咪自己送仔仔返學,呢幾日送女返學,遲左少少就塞車,好煩呢!
MARTHA剛剛唱"好像燈籠在天上",我想十成十唱錯左,今朝返學見有小朋友攞住個燈籠,今日應該教中秋節啦!
我想問問CHING CHING 個中文名係咩呀? ...

2008-2009 K1D Kent Rd. Name List

BK Login … Boy/Girl … Kid’s name

Yammielau ... Girl ... Martha尤馨影
HM3898 ... Girl ... ching ching
王睿澄

eybaby ... Boy ...
Tristan
benben ... Boy ... Martin 譚立翹
chuchumug ... Boy ... Jason
Bigfishma ... Boy ... Eric
Ocean1016   Boy....Ocean
nok2005...Boy.....Kelvin

昨天阿仔突然在褲管取出jj去vv, 這個去vv方法應是學校教的, 因我從未教他這樣做. 學校對他的影響真是很大. 希望學校繼續會對他有正面的影響.

今朝阿仔說不喜歡穿校服, 要著藍色衫(運動衫). 當然, 著運動衫舒服很多. 以他不喜受拘束的性格, 這是可以理解的. 這套校服如無意外會陪伴他3年, 又不是天天著, 忍耐吓啦...
‹ 上一主題|下一主題