用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 08-09小一新生
樓主: 朱朱仔
go

08-09小一新生 [複製鏈接]

朱朱仔

Pls check pm ... Thanks

Hi,

您好, 我都係08/09新家長,我囡囡係1a班

每週有兩天需要出席早讀課,不過,校方並沒有強逼,不會因缺席而受罰,因他們知道有些保姆車要接載其他學校學生,未必能趕及早上七時三十分回校。

所有學生回校後都要返回課室進行早讀,不過,據我所知,有些自己乘車回校之高年級學生,一定故意在 7:55 a.m. 回到學校,因不想閱讀。

原文章由 朱朱仔 於 08-7-16 20:32 發表
我估都係要影到校章先得,我今個星期六就去影,仲要係$9/2打tim,超平,係我地呢度的議員辦事處sponsor的,所以我呢個星期六前要嗱喡臨買校服先影証件相~

愛民d員工都好nice的,你可以去睇下d料~

噚日收到校巴公司confir ...

統計下先:

1A bb43
     朱朱仔
     mia1112 (用咗irenebbb a/c)

1B happy168

1C ChunChunMame

1D Diesel10
     YMandy

1E wanwanfubb

我個女(mia) 係後備生,岩岩7月先confirm,所以依家先入嚟同你哋打招呼呀.....其實我個a/c 係 mia1112, 不過返到公司就用唔到????

呀,朱朱仔,你可唔可以pm你份1a班人名表比我呀, thx

我地住樂民的,所以300咁平,因為大人行路都要20分鐘,所以決定坐校車,其實學校有早讀課都好,係就係要早d起身,不過唔怕la,差30mins,對我嚟講,真係好大考驗,即係要6:30起身lu~

恭喜晒入到陳瑞祺既家長..

本人都好鍾意呢間陳瑞祺呢間小學.. 囝囝今年 08 升 k3.. 暑假後就要選小學喇.. 想問吓.. 陳瑞祺除咗校風好, 學生乖之外~ 咪好谷成績呢 ? 多唔多測驗/考試 ?  

我住何文田既.. 唔知抽籤派位機會有幾大呢 ? 歡迎各位家長一齊分享 !

學校好似多功課囉,考試/測驗就2次,
今年派位後有2佰多份申請做後備生,

原文章由 盛盛媽咪 於 08-7-28 17:20 發表
恭喜晒入到陳瑞祺既家長..

本人都好鍾意呢間陳瑞祺呢間小學.. 囝囝今年 08 升 k3.. 暑假後就要選小學喇.. 想問吓.. 陳瑞祺除咗校風好, 學生乖之外~ 咪好谷成績呢 ? 多唔多測驗/考試 ?  

我住何文田既.. 唔知抽籤派 ...

原文章由 mia1112 於 08-7-28 23:00 發表
學校好似多功課囉,考試/測驗就2次,
今年派位後有2佰多份申請做後備生,

Dear mia1112,

多謝回覆, 其實好多學校考試/測驗一年2次都好平常~哈哈.. 一般學生可以應付嗎 ? 小一開始需要上補習班嗎 ?

嘩.. 有成200人做後備生.. 計唔計原區學生呢 ? 定係外來叩門既學生呢 ?

200人後備生50人因為第一次,第二次都選做第一志願才可以interview,沒有原區學生定係外來叩門既學生,我囡囡後備生之一都係外來叩門既學生

我想可以應該可以應付到,不過我都找定補習班,因為我要上班,冇時間教佢.

原文章由 盛盛媽咪 於 08-7-29 14:39 發表

多謝回覆, 其實好多學校考試/測驗一年2次都好平常~哈哈.. 一般學生可以應付嗎 ? 小一開始需要上補習班嗎 ?

嘩.. 有成200人做後備生.. 計唔計原區學生呢 ? 定係外來叩門既學生呢 ? ...

朱朱仔
我收到張name list, Thank you

原文章由 mia1112 於 08-7-29 21:48 發表
200人後備生50人因為第一次,第二次都選做第一志願才可以interview,沒有原區學生定係外來叩門既學生,我囡囡後備生之一都係外來叩門既學生

我想可以應該可以應付到,不過我都找定補習班,因為我要上班,冇時間教佢.

...

換言之.. 我本身住何文田既都要做個 profile 比學校嗎 ?
請問你住邊區 ?

第一輪自行分配唔洗做profile,計分制,你有宗教分,機會就大d,冇都可以照填陳瑞祺,都係博下,你預左唔入先,到第二輪大抽獎再填陳瑞祺,如果派唔到,先要做profile(or你一早做定都得),建議你,如果真係like陳瑞祺,就應該重一而終都係填呢間學校~

mia1112,
ok,收到就好la~

原文章由 朱朱仔 於 08-7-31 18:08 發表
第一輪自行分配唔洗做profile,計分制,你有宗教分,機會就大d,冇都可以照填陳瑞祺,都係博下,你預左唔入先,到第二輪大抽獎再填陳瑞祺,如果派唔到,先要做profile(or你一早做定都得),建議你,如果真係like陳瑞祺,就應該重 ...

朱朱仔..

明白.. 唔該晒..  我既第一二三志願都係 CSK.. 哈哈..
但係都會問吓其他小學, 做吓資料搜集先得...

有無人話到比我知女仔頭飾學校有無特別規定?

盛盛媽咪
我住黃大仙區

[ 本文章最後由 mia1112 於 08-8-1 23:16 編輯 ]

學校派發之「家長須知」有詳細的講解。

原文章由 mia1112 於 08-8-1 23:14 發表
有無人話到比我知女仔頭飾學校有無特別規定?

盛盛媽咪
我住黃大仙區

今天去左金綸買校服了
26碼啱啱好, 但係都係買大一個碼27.5
運動服就買11碼, 質地唔錯
我只買了一套. 開學先再買
1 x 校裙
1 x 運動衫
1 x 運動褲
1 x 蝴碟結
盛惠$205~

我見條裙已經有兩層, 咁仲駛唔駛著底裙呀?底衫就一定要著

唉.....我阿女無校車呀~~~

點解冇校車坐呀?冇哂位呀?未留位咩?你在邊區架?~冇校車坐,咪要自己接送law,麻唔麻煩呀?

原文章由 wanwanfubb 於 08-8-5 09:21 發表
唉.....我阿女無校車呀~~~

[ 本文章最後由 朱朱仔 於 08-8-5 21:59 編輯 ]

我上星期都去左金綸買校服了我囡囡係都係買大一個碼27.5再改短, 因26太緊佢不能自己穿,條裙已經有兩層唔駛著底裙,底衫就ok .
‹ 上一主題|下一主題